výživový odborník s erudicí v klinické biochemii a s praxí ve sportovní fyziologii

petr.fort

Věnuje se biochemii vrcholového sportu, obecné výživě a biochemii výživy. Je autorem odborných redukčních programů a výživových stylů. Sepsal Komplexní nutriční typologii (zkráceně KNT) a biochemické mapování stavu organismu, používané sítí poraden Svět zdraví. Je absolventem řady specializovaných seminářů a nezávislým expertem ve výživě.

Absolvent Přírodovědecké fakulty UK v Praze je autorem vědeckých prací v oblasti fyziologie, biochemie a výživy vrcholového sportu. Je také poradcem reprezentačních týmů a profesionálních sportovců a lektorem postgraduálního vzdělávání poradců pro výživu a trenérů fitness. Poradce pro dětskou sportovní výživu.

Díky Petru Fořtovi vznikla řada produktů sportovní výživy a doplňků stravy. Je autorem 23 knižních publikací o výživě. Nejnověji "Nevíte, co jíte" (Albatros – BizBooks) a "K čemu jsou diety" (Euromedia-Ikar).

Aktuálně se zabývá analýzou stavu klientů poraden Svět zdraví. Petr Fořt je členem vědecko-lékařské rady firmy Sunkins – Svět zdraví. Spolupracuje s odbornými lékaři v oblasti preventivní medicíny a při řešení obezity. 

A co má na své práci rád? "Spojení vědy s praxí, možnost pomáhat těm, kteří o to stojí, neustálé studium nových trendů ve výživě a jejich kritickou analýzu, praktický výzkum a šíření osvěty ve zdravé výživě." Především však zdůrazňuje "holistický přístup k výživě a zdraví s důrazem na psychologii výživy".

Aktuální aktivity směřují ke kritické analýze možnosti neinvazivní diagnostiky (event. terapie) s použitím špičkových přístrojů (např. EriMedical), ke studiu a praktickému testování efektu specifických technologií úpravy vody (ionizéry viz www.zivavoda.cz) a nejnověji k využití tzv. generátorů vodíku, jejichž efektivita je vědecky prokázána a proto se jimi zabývá obor, zvaný „vodíková medicína“, detaily pro zájemce: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Máte stejný pocit jako já, tedy že výživa rozhoduje o zdraví? Myslíte si jako já, že byste se kvalitě vašeho stravování měli více věnovat? Čtete články v řadě médií přinášející „zaručená doporučení“? Nemáte však dojem, že se v informacích topíte? Já ano.

Věda objevuje neskutečné věci nejenom v oblasti technologie, ale také v potravinářství. Technologie sice na jedné straně slouží pokroku, naneštěstí je obtížné rozlišit, co je pokrok a co nadbytečná, život komplikující "vychytávka". Technologie (a chemie) v potravinářském průmyslu znamená jak...

Minule jsme si říkali něco o intoleranci potravin, která přispívá k nadýmání . Jak se tedy nepříjemným bolestem, které mohou přivodit nemoc, vyhnout? Zásadní je omezit konzumaci kvasitelných sacharidů a pokusit se o úpravu střevního biomu.

Možná se budete usmívat pod fousy, až zjistíte, o čem je v tomto článku řeč. Přesto je diskutovaný problém doslova (celo)společenský. Budete se divit, jaké zásadní problémy mají spojitost s meteorismem (též flatulence) a jak to souvisí s potravinovými intolerancemi. Princip je v tom, že výše...

Nějak ve mně zůstaly stopy mého původního povolání. Celých 20 let jsem byl fyziologem, biochemikem a výživářem ve vrcholovém sportu. Měl jsem tu čest pracovat s celou řadou sportovních reprezentací – včetně biatlonové. Škoda, v době mého působení nebyla česká biatlonová reprezentace na výsluní,...

Aktuální situaci ve výživě lze popsat jako "všichni proti všem". Nemáme jen dva soupeře, ale hned čtyři. Tím prvním jsou oficiální orgány a instituce, včetně zdravotníků. Jsou těmi, kdo formulují obligátní výživová doporučení, a to i v podobě "výživové pyramidy". Druhým jsou výzkumné a vědecké...

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.