Maurer
Good Food Lover

Pavel Maurer je zakladatelem a vydavatelem jediného nezávislého průvodce po tuzemských restauracích, nazvaného Maurerův výběr Grand Restaurant. 

V posledních letech se zabývá "gastronomickou osvětou” především v oblasti “zero waste”, filosofií neplýtvání a udržitelným rozvojem naší planety, též věnuje ve svých mediálních výstupech velkou pozornost tématu - dlouhověkosti v souvislosti s se stravovacími návyky a životním stylem.

Od roku 2007 pořádá Prague Food Festival na ostrově Kampa, tím zakládá v naší zemi dosud neznámou kategorii outdoorových food festivalů. Od roku 2010 pořádá první dvouměsíční celorepublikový Grand Restaurant Festival, jehož komunikace a rezervační systém probíhá kompletně na internetu. 

Je spoluautorem několika reklamních kampaní, jež byly v koncem 90. let oceněny doma i v zahraničí (Cannes, Portorož). Je nositelem Řádu Svatý Vavřinec (Patron kuchařů a vinařů) a Zvláštní ceny Asociace hotelů a restaurací AHR za mimořádný přínos k rozvoji gastronomie. Podílel se na vzniku loga “Bio” (zebra) a dlouhodobě propaguje myšlenku ekologického zemědělství.

 

 

Pokud vás po Silvestru pobolívá hlava, je dosti pravděpodobné, že jste do sebe nalili příliš mnoho alkoholu a vaše tělo jej dosud nestačilo zpracovat. Anebo jste jej do sebe nalili třeba i málo, ale dávali jste si špatné pití. A to vám teď nedělá dobře.

Když jsem chodil na základní školu, měli jsme předmět, který se jmenoval pozemky. Tehdy mi to připadlo nesmírně nudné a měl jsem spíš dojem, že tam okopáváme brambory pro potřebu soudruha ředitele, než abychom se něčemu naučili. Většinou jsme se různě vyhýbali práci, nechtěli jsme si umazat ruce...

Taky se vám někdy stává, že přijedete do jakéhosi malého města nebo neznámé vsi a cítíte se tak trochu nadřazeně? Ani nevíte, jak se vám to přihodilo, ale najednou vás omámí ničím neopodstatněná pýcha. Jako, že jste prostě o něco víc než místní obyvatelstvo. Myslíte si, že jste víc viděli, zažili,...

Pokud se někdy v životě dostanete na pravé býčí zápasy, tak vás potěš pánbůh, protože to rozhodně není podívaná pro křehké povahy. Když si to ale přece jen chcete užít naplno, snažte se hned na začátku (corridy, vždyť víte...) přisednout si co nejblíž k nějakému místnímu člověku. Poznáte je...

Nedávno jsem jedl u mé moravské sestry vynikajícího berana. Tedy, přesněji řečeno, jehně. Beran nebo výraz „skopové“, to je noční můra například pro mé rodiče nebo většinu lidí, které znám ve svém okolí a kteří měli možnost si v době socialismu tuto lahůdku v podání tehdejších kuchařů vyzkoušet...

Na mnoha místech naší země se začínají rojit farmářské trhy. Zaplať Pánbůh za ně a taky pozor na ně! To je můj vzkaz, výzva i varování na základě osobní zkušenosti.

Baví mne přemýšlet o včelách. Mám rád kvalitní včelí med. V naší rodině se konzumuje prakticky denně. Ochucuji s ním jogurty, jak jsem se to naučil v Řecku a také si jej dávám jako sladidlo do čaje. Nikdy však ne do horkého čaje, ale až když teplota trochu klesne - jinak bych zničil spoustu...

Myslím, že už jste všichni mnohokrát slyšeli, že náš národ moc zdravě nejí. Český jídelníček je ve srovnání s jinými zeměmi téměř katastrofální. Já tomu ve zkratce říkám Š & Š & Š – špekáčky, šunkový salám a šunty. Přes 85 % naší populace favorizuje 5 nejoblíbenějších jídel: guláš,...

Asi se shodneme na tom, že losos je nejspíš nejoblíbenější mořská ryba na našem trhu. Není totiž cítit tzv. rybinou, má minimum kostí a ještě navíc jeho růžové masíčko vypadá – prostě přitažlivě.

„Jedlé je to, co je dobré k jídlu a blahodárné při trávení. Například jako je červ dobrý pro ropuchu, ropucha pro hada, had pro prase, prase pro člověka a nakonec člověk pro červa.“ Tuhle hlubokou myšlenku řekl americký novinář Ambrose Bierce. Pokaždé, když si vzpomenu na toho červa, napadne mě –...

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.