fbpx

Zveřejněno: 17. 5. 2017

Jazyková bariéra je stále ještě velkým problémem mnoha Čechů. Lidé, kteří neovládají jinou řeč, nejlépe angličtinu, jsou odsouzeni k tomu, aby strávili svůj život v zaměstnání, které je prachbídně placené. Nejenže nevystrčí nos z republiky, ale navíc jsou v informační záplavě odsouzeni pouze ke zdrojům ve vlastní mateřštině. Ten, kdo v dnešní době neovládá angličtinu, se okrádá o 90 % možností. Řešením by mohlo být inovativní sluchátko.

Hlavní podporu bude mít samozřejmě angličtina. Ale tvůrci sluchátka plánují do nabídky zahrnout i všechny ostatní jazyky světa včetně češtiny, a to do příštího roku.   

sluchatko

S překladatelským sluchátkem budeme mít zanedlouho možnost porozumět většině jazyků světa.

Dokonalost překladu

Nejdříve se dočkáme pouze strojového překladu, takže něčeho podobného, čeho jsme svědky u Google Translatoru. Trochu krkolomné překlady, které si posléze musí uživatel „dopřeložit“ do srozumitelštiny. Ovšem v rámci běžného užívání, například při dovolené, se bude výborně hodit.

Ale srovnejme vývoj pro příklad s kinematografií. Na počátku minulého století začaly vznikat první němé a z pohledu dnešního diváka dokonale naivní pokusy o filmové umění. A dnes? Máme k dispozici takové technické možnosti, které předčily i ty nejfantastičtější představy průkopníků filmu. Ze začátku si tedy budeme překlad sluchátka převádět do srozumitelštiny, ale s postupem doby a vývoje se stane naší nedílnou součástí.

Hodnota projektu

Mýtické zmatení jazyků v Babyloně je neskutečnou překážkou v globalizačním procesu, kterého jsme součástí. Jazykové bariéry jsou bariérami obchodu a musí vždy procházet přes nákladný a obtížný překlad. Pokud byste se stali úspěšným obchodníkem v České republice, budete se expanzi za hranice bránit, protože vám v tom překáží právě jazyková bariera. A bude mnohem více hrozit, že vám někdo nápad ukradne dřív, než s ním stačíte vyjít na světlo jako první.

slovnik shutterstock 428737858

S chytrými sluchátky už slovník nebudete potřebovat.

Fundraising jako základ

Waverly Labs startují svůj projekt na webové službě Indiegogo, což je obdoba u nás známé fundraisingové služby HitHit nebo Startovač, kde se za pomoci podpory lidí rozjíždějí projekty z různých oborů. Od doby spuštění projektu vybrala firma Waverly Labs 3186 % ceny, kterou původně potřebovala. To je jasným důkazem, že lidé podobnou službu opravdu chtějí a dokáží ji náležitě podpořit. Odhadem tvůrců projektu „Babylonské rybky“ se bude cena sluchátka pohybovat kolem 300 dolarů. A to skutečně není mnoho, když uvážíme, jaké výhody s sebou přináší.

Zvládne počítač jedinečnost jazyka?

V Japonsku přihlásili do literární sci-fi soutěže povídky napsané počítačem. A byly k přečtení. Povídky psané počítačem nezvítězily, ale dokázaly, že začínáme prolamovat další z mnoha bariér. Počítače pomalu zvládají jazyk. Jsme na přelomu globalizace, která může definitivně spojit celý svět v jeden velký celek. Brzy nebude problém v jazykovém omezení. Člověk se dorozumí všude a s každým. Problém zůstane jediný. Mít o čem mluvit, dokázat zaujmout vlastní osobností, nápady, plány a inovacemi. Protože od teď bude záležet jen na tom, kdo jsme.

uceni shutterstock 294152666

Do té doby, než přijdou sluchátka na český trh, se studiu angličtiny zkuste alespoň malinko věnovat.

České vynálezy

Vzpomeňte na úspěšný PC Translator Rostislava Janči nebo Eurotran Milana Šustky. Oba programy byly v 90. letech v ČR přelomové. A takový Eurotran funguje doposud, je postaven na zvláštnostech českého jazyka, takže převod z angličtiny je mnohem lepší nežli převod například právě u Google překladače.

Jak je vidět, snaha překonat babylonské zmatení jazyků je na postupu a budoucnost nám přinese skutečná řešení. Než však k tomu dojde, měli bychom se věnovat právě učení angličtiny, abychom například do procesu vývoje strojového překladu mohli přispět plnou měrou, protože karty se rozdají jen jednou. Pokud nebudeme stát v první řadě, žádný trumf nám v rukou nezůstane.


Autor: Štěpán Cháb

Čtěte také: 

Konec věčným začátkům! Naučte se cizí jazyk jednou provždy!

ScioŠkoly: Budoucnost vzdělávání, nebo utopie?

Kam až sahají šikovné české ručičky: Naše výrobky najdete v Sýrii, Vietnamu i na Kubě

foto: Waverly Labs a Shutterstock, zdroj: Waverly Labs

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...