fbpx

Zveřejněno: 1. 4. 2017

Před 5 lety jsme se nastěhovali do našeho domu snů. Jedná se o pasivní dům, který je postaven tak, jak to dělají v Německu, přesně podle plánů, poctivě a pečlivě. Užíváme si s celou rodinou řadu technických vychytávek a především to, že náklady na provoz a energie jsou minimální. Při stavbě jsem se ale potýkal s celou řadou předsudků, které bych teď rád vyvrátil. 

Začátky byly obtížné. Čeští odborníci mi projekt smetli ze stolu s tím, že je nemožný. Proto jsem se obrátil pro radu do Německa. Více o mém složitém startu se však můžete dočíst zde. Dnes bych rád vyvrátil nepravdy, které o pasivních domech kolují. 

1. Pasivní dům je příliš drahý 

Drahý oproti čemu? Než zákonem stanovené stavební minimum? To určitě ano, je nákladnější. Oproti nízkoenergetickému domu? Drahý za jaké časové období? K datu kolaudace? Za 10, 20 nebo 30 let provozu? Nejčastěji položená otázka, o kolik bude tato stavba dražší než běžný dům, se ale nedá jen tak jednoduše zodpovědět. Co je však jisté, pasivní domy jsou stále levnější, než nám kritici tvrdí. Vývoj jde neustále dopředu. Praxe ukazuje, že vícenáklady klesají na základě optimalizovaného plánování.  A nejpozději v důchodovém věku se pasivní dům stává navýšeným důchodem, protože prostě neplatíme tolik za měsíční poplatky. 

Například konkrétně v našem případě se za poslední 3 roky náklady na elektřinu pohybují na úrovni 22-25 tis. Kč ročně při 300 m2 plochy, z toho v pasivním standardu 160 m2. Za zimu protopíme v průměru 2 m3 dřeva (ca. 2 tis. Kč). 

passivni dum shutterstock 531790339

Pasivní dům dokáže ušetřit spoustu peněz na energiích.

2. Život v neprodyšném domě je nezdravý 

Pokud by v domě nebyla řízená výměna vzduchu, tak by tento argument měl své opodstatnění. Jelikož je zde však vzduchotechnika, jedná se opět o nesmysl. Ti, kteří do svých starých neekologických příbytků instalovali nová neprodyšná okna, se právem rozčilují, že se jim rosí. A to přeci stará okna nedělala. Ano, nedělala, protože netěsnila, a tudíž napomáhala výměně vlhkosti v prostoru. A jak to bude teprve zdraví škodlivé, když těsná nebudou jen okna, ale hned celý dům? Tak vznikla pohádka o nezdravém klimatu v pasivním domě... 

Zmrzlé nohy jsou typické pro staré domy, kde se v určitých místech na zemi vytváří prostor se studeným vzduchem. V pasivním domě se toho bát nemusíte, teplota v místnosti je rovnoměrně stejná. Je neprodyšný, a proto zdravější. 

3. Nemůžete mít krb 

Tohle je moje nejoblíbenější nepravda. Na té propadli úplně všichni experti v ČR v roce 2009. Předpoklad, že v pasivním domě není možné mít krb, není úplně špatný, ale taky není dobrý. Je třeba se tím zaobírat trochu více. 

Běžné krby zde opravdu nemají co dělat, ale přesto existují řešení, která i v pasivním domě umožní užít si hru plamenů. Jedná se o východisko mírně náročnější, kdy krb má samostatný přívod vzduchu zvenku. Odvod spalin je zajištěn speciálním komínem, kde je dbáno na to, aby byly spoje provedeny neprodyšně. 

pasivni dum shutterstock 552591889

Krb je dominantou místnosti a ani zde se ho nemusíte vzdát.

4. Nesmíte otevírat okna 

To je dávný mýtus stejně tak starý jako první dům Prof. Dr. Feista. Nikdo neví, kdo tenhle nesmysl jako první vypustil z úst, pravdou je, že je stále v prostoru a snad temná strana síly udržuje tuto pověru při životě. 

Aby bylo jasno, v pasivním domě jdou okna otevřít. Jen to není třeba. Zde máte vždy čistý vzduch, i když jsou zavřená. I když budou dokořán, tak se nic nestane, prostě jenom vyvětráte. A pokud je vám zima, tak je zase zavřete. 

Drobné, náhodné otevírání oken v zimě má minimální dopad na energetickou bilanci a topení, nevadí ani běžné otevírání dveří. Jak bychom se taky jinak do domu dostali. V horkém létě je naopak vhodné větrat, především v nočních hodinách, abychom dům co nejvíce ochladili. 

Přečtete si také úvod do nepravd o pasivním bydlení Pasivní dům je taková malá věda.   

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...