fbpx

Zveřejněno: 14. 6. 2017

Ve Viktoriánské Anglii bylo módní mít bledou kůži – značilo to, že máte peníze a nemusíte pracovat na poli. Jenže industriální revoluce přesunula lidi z polí do továren a kanceláří a pohled na věc se změnil. Dnes lidé tradičně považují opálenou kůži za krásnou. Jenže někdy je to až moc vysoká daň za krásu!

Průzkum z Univerzity Emory dokonce naznačuje, že opálenější lidé jsou více sexy. A lidé dávají vědcům za pravdu: „Když se podívám do zrcadla, cítím se atraktivnější; moje tvář vypadá lépe s opálenou kůži. Stoprocentně mi to zvedá sebevědomí,“ řekla Lauren Kafka z Miami.

shutterstock 430260814

Opálená kůže vypadá sexy, má to však své ale

Slunce je k životu nezbytné

Fototerapii – čili léčbu světlem – využívali už staří Řekové, Římané, Egypťané, Asyřané, Babyloňané nebo Indiáni. A například gladiátoři používali slunce k tomu, aby posílili a zvětšili své svaly. Ze slunečního světla přijímáme vitamin D, který poskytuje kůži nejnutnější živiny a reguluje náš imunitní systém. Napomáhá nám při tvorbě a posilování kostí, umožňuje nám vyhnout se ledvinovým kamenům, zmírňuje cukrovku, snižuje obezitu, zlepšuje naše kognitivní funkce, kontroluje krevní tlak a udržuje zdravé srdce. Slunce udržuje i naše hormony v rovnováze, pomáhá mozku produkovat endorfiny a serotoniny (tzv. hormony štěstí), čímž nám snižuje deprese, odstraňuje podráždění kůže (vyrážky, akné, ekzémy atd.), pomáhá nám při detoxikaci těla, s nespavostí a konečně nám i zlepšuje krevní oběh.

Nevýhody opalování

Opalování může způsobit předčasné stárnutí kůže. Až za 80 % znaků stárnoucí pleti může opalování před 18. rokem našeho života. Brzy se nám začnou tvořit vrásky, kůže může mít nerovnoměrnou barvu, budeme mít více pih a v budoucnu nás čekají stařecké skvrny. Příliš mnoho opalování vám může způsobit i rakovinu. Není to hrozba, kterou bychom měli brát na lehkou váhu – například v roce 2012 zapříčila rakovina kůže o 25 % úmrtí více než automobilové nehody. Sluneční UV záření může poničit DNA našich kožních buněk. Z jediné zničené buňky může začít vznikat melanom, který vyústí až v rakovinu. Stačí, když se spálíme jednou za 2 roky, a už ztrojnásobujeme riziko vzniku rakoviny.

„Lidé mají pocit, že opálení jedinci jsou atraktivnější a vypadají zdravěji. Je neuvěřitelně těžké přesvědčit je, aby něco nedělali, pokud na to mají pozitivní názor,“ připomněla dermatoložka Audrey Kunin.

Co je ještě více fascinující, jak mladí lidé, obzvláště dívky, reagují na možnost hrozby: „Když jsme jim připomněli, že opalování zvyšuje riziko rakoviny, ukázalo se, že se chtějí opalovat ještě víc,“ řekl psycholog Clay Routledge ze Státní univerzity v Severní Dakotě, který se zabýval chováním mladých lidí při opalování.

opalovani1

Důležité při pobytu na slunci je pokožku mazat. Ideální je kokosový olej

Jak se bránit

Takže co si vybrat? Máme se opalování bát, nebo po něm skočit rovnýma nohama? Správná odpověď leží někdy mezi – můžete se opalovat (nebo se alespoň vystavovat slunci), ale rozumně, s mírou. Australský odborník na celostní výživu Tyler Tolman opalování jednoznačně doporučuje. „Dejte si na čas. Když chcete chodit do posilovny, taky nezačnete se zvedáním třistakilových činek, začnete s malými. Takže se vystavujte slunci každý den, stravte patnáct minut na zádech, patnáct minut na břiše. Namažte se kokosovým olejem. Organický kokosový olej pomáhá vašemu tělu s přijímáním světla, vyživuje kůži a předchází úžehu. A když se trochu spálíte, nic si z toho nedělejte, není to konec světa. Sežeňte si aloe vera a namažte se jím,“ radí.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Hub Pages

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...