fbpx

Zveřejněno: 24. 5. 2017

Pouštní Eyerovo jezero s obrovskou koncentrací soli, které je navíc obklopeno bezútěšnou písečnou krajinou. Zde se nachází velká obdélníková zrcadla, vystavěná na vodní hladině tak, aby odrážela krásu nebe. Zrcadla byla naaranžována způsobem, aby měla dvojitý obzor. Kdo za tímto úkazem stojí? A proč je jezero nazýváno podivínem?

Murray Fredericks je fotograf, který za tato zrcadla nese zodpovědnost. Pochází z Austrálie a k jezeru Eyre jezdí už od roku 2003. Za tuto dobu podnikl zhruba dvacet cest. Se svými zrcadly si doslova pohrává. Tvoří s nimi pestrou paletu barev tak, aby v člověku vyvolávala hlubokou emocionální reakci. Za tyto účinky může správné nasměrování zrcadel, ale samozřejmě i samotné jezero, které je doslova přírodním úkazem.

eyre jezero je v australii nazyvano podivinem. temer nikd yv nem neni voda jen slaniska a mokrady

V jezeru je málokdy voda, po většinu roku jen slaniska a mokřady

Kati Thanda-Lake Eyre

Kati Thanda-Lake Eyre, v překladu Eyerovo jezero, platí za největší v Austrálii. Konkrétně se rozkládá v jižní části země. Nachází se v nepříznivé suché pouštní oblasti. Rozloha čítá 15 000 km² a jeho hloubka činí 20 metrů, přičemž leží 12 metrů pod úrovní mořské hladiny. A že vám zní název Kati Thanda exoticky? Bodejť by ne, jedná se o domorodý termín nejen pro samotné jezero, ale také pro jeho okolí. Původ tohoto jména pochází od britského koloniálního úředníka Edwarda Johna Eyrea. Ten se v Austrálii prosazoval v letech 1839, kdy v tamní oblasti vedl expedici.

Jezero výrazně mění své rozměry

Eyerovo jezero je takovým podivínem mezi ostatními vodními plochami v Austrálii. Zaplavování jezera probíhá pouze v létě. V tomto období sem proudí vícero řek nebo potoků. Ze severu se do jezera vlévají řeky Warburton a Macumba, z jihu proudí Warriner, Margaret, Stuart, Frome a také Gregory. Ze západu pak zavodňují plochu jezera řeky Neales a Davenport. Díky masivnímu vlévání řek a vlivu prostředí jezero razantně mění svou rozlohu.

jezero neustale meni sve rozmery

Jezero je podivuhodné i tím, že neustále mění své rozměry

 Zvláštnost Eyerova jezera

Jezero je opravdu zvláštní a nabízí jistou ironii. Nejenže je nejníže položeným obrovským jezerem, ale rovněž v něm téměř nikdy není voda! Není se čemu divit. Tamní prostředí je velice suché s minimálním počtem srážek. Jedná se o méně než 120 mm ročně, což je opravdu málo. Proto se většinou Eyerovo jezero nachází ve stavu slaniska, tedy druhu mokřadů, v nichž se vyskytuje sůl v půdě i vodě samotné. Solná kůra jezera bývá někdy až 1 metr tlustá. Tímto se dostáváme opět k zrcadlům. Murray díky velmi nízké hloubce hladiny mohl instalace bez problémů umístit tak, aby vypadaly, že jsou postavené na hladině. 

Jezero jako součást národního parku

Také byste měli vědět, že jezero je opečováváno ochránci přírody a patří k tamnímu národnímu parku – Lake Eyre National Park. Ten byl v roce 2013 přejmenován na Kati Thanda-Lake Eyre National Park, o což se zasloužili obyvatelé kmene Arabana. Jižní část jezera a okolí tvoří přírodní rezervaci Elliot Price Conservation Park. V ní je zahrnutý i Huntův poloostrov a Brooksův ostrov. 

 Čtete také:

Šest nejpozoruhodnějších míst Austrálie 

Jurský park objeven. Nachází se v Austrálii!

Poušť Kalahari skrývá unikátní oázu 

foto: Shutterstock, zdroj: Colossal

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...