fbpx

Zveřejněno: 7. 4. 2017

Oáza velká zhruba jako naše jižní Morava s Vysočinou dohromady – to je přírodní úkaz. V poušti se zničehonic objeví zeleň, jezírka, bažiny a velká zvířata. Vedle hrochů, slonů a zeber se po okolních buších prohánějí lvi, hyeny nebo antilopy a pod hladinou na kořist číhají trpěliví krokodýli. Říká se, že delta řeky Okavango je jednou z posledních velkých divočin na naší planetě. Je téměř nedotčena lidskou činností, najdeme tu tisíce a tisíce ostrůvků, stovky slepých ramen řeky a ztratit se v hustém rákosí a papyru není příliš těžké. Proto sem lidé vyrážejí se zkušenými průvodci.

Delta Okavanga leží v severozápadní části Botswany. Je jedním z největších afrických klenotů a také bezesporu patří k nejzajímavějším ekosystémům na naší planetě. Původně se řeka vlévala do jezera Makgadikgadi, ale to v důsledku klimatických změn zcela vyschlo a je z něho teď solná pláň o šířce Portugalska.

Pozorovat divočinu

Oblast Okavanga spojují turisté často s pobytem v některém z velkých měst jižních oblastí kontinentu. Oblíbené je například Kapské Město. Během jednoho týdne tak u břehů Jihoafrické republiky pozorují tuleně, vyvezou se lanovkou na jedinečný masív Stolové hory a poté se vydají do Botswany. Přímo v deltě pak bydlí v oázách pohodlí a luxusu uprostřed neúprosné džungle.

okavanga shutterstock 520999663

Delta okavanga skýtá útočiště pro mnoho živočišných druhů.

Čistá voda

Mnohé při cestě k Okavangu překvapí čistota vody – ve většině říčních ramen je totiž průzračná a je krásně vidět na dno (které ovšem obvykle není nikterak hluboko, delta Okavanga je plochá a velkých hloubek se tu rozhodně nedočkáte). Průvodci velmi často čelí dotazům, jak je to možné. Příčinou je bahno zachycované kořenovými systémy zdejších rostlin. Ty pojmou přibližně 60 % veškeré vody, která každý rok do Okavanga přiteče. Dalších zhruba 36 %  připadá na výpar, 2 %  vody z řeky Okavango přiteče do jezera Ngami.

Na začátku roku je delta největší

Na začátku roku řeka Okavango mohutní a masy vody se ženou z vrchovin Angoly a Namibie do Botswany. Ta cesta trvá zhruba měsíc a na jejím konci se vnitrozemská delta zvětší z rozlohy 9 000 čtverečních kilometrů na zhruba 15 000 čtverečních kilometrů. Na tomto území pak žije okolo dvou tisíc gepardů kapských, což je pětina celkové světové populace tohoto druhu nádherných hbitých kočkovitých šelem. Je to zkrátka ráj.

Milujete cestování a máte dobrodružnou duši? Podívejte se s námi i na dálný východ v článku: Kdo se bojí, necestuje aneb veganka 4 měsíce v Asii.

 

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...