fbpx

Zveřejněno: 6. 4. 2017

Vydrží čerstvé tři roky, je bez konzervantů, dokáže se samo i ohřát a má skvělou autentickou chuť. To jsou základní přednosti jídel, které vymysleli dva outdooroví nadšenci, Radek Slabý a Adam Sogel. Měli prostě už plné zuby těžko stravitelných konzerv, instantních a suchých potravin a chemických náhražek. 

Jejich Adventure Menu nadchlo i mě natolik, že jsem ho, pravda s prvotní nedůvěrou, vyzkoušela. Jedla jsem lososa s čočkou a musím říct, že mi to moc chutnalo. S oběma autory jídla jsem si pak dala schůzku ke krátkému rozhovoru.

Radku, kde je začátek vašeho Adventure Menu?

S kamarádem Adamem jsme se během studií pouštěli do extrémních sportů, každou volnou chvíli jsme trávili někde venku, v přírodě nebo pod stanem. Neustále jsme jedli konzervy a polévky z pytlíku. To nám brzy začalo vadit. Chtěli jsme si užít výlety na sto procent, jíst pořádné poctivé jídlo, které by nám neničilo zdraví a dodávalo energii. Ale na vaření zpravidla nebýval čas ani prostor. Začali jsme proto hledat řešení. Po několika měsících zkoušení a testování se nám podařilo vyladit systém sterilace, který vymysleli a používali už moji rodiče. Vyvinuli jsme způsob, jak uvařit a zpracovat hlavní jídlo i s přílohou, což dosud neexistovalo. A tak vzniklo první Adventure Menu – kompletní plnohodnotné jídlo na cesty, zcela bez konzervantů, přesto dlouhodobě trvanlivé.

Guláš nebo steak vydrží ve spíži déle než tři roky, co je, Adame, základem takového úspěchu?

Je to zvláštní způsob sterilace, kdy je čerstvé a ručně vařené jídlo z těch nejlepších surovin zavařeno do speciálního obalu. Jde o unikátní kombinaci tlaku, páry a materiálů, které nám umožní jídlo zbavit veškerých choroboplodných zárodků a uzavřít ho v ochranné atmosféře v takzvaném tekutém stavu. Sterilované jídlo si uchovává svou přirozenou chuť, vůni a vzhled společně s nutričními hodnotami a extrémní trvanlivostí. Oproti konzervám se nejedná o polotovary, ale hotové, podomácku připravené jídlo. Konzervanty zpravidla zničí chuť jídla, sníží jeho výživovou hodnotu a způsobí zažívací potíže. Ale to u Adventure Menu nehrozí. Stačí ho ohřát a můžete se plnohodnotně najíst. Kdykoli a kdekoli. Můžete ho mít doma ve špajzu nebo nosit na zádech v batohu klidně tři roky a pořád zůstane čerstvé, výživné a chutné.

adventure menu picant meat mix

Vepřový guláš i ragú jsou pikantní plnohodnotná jídla, lze je jíst z kotlíku, z talíře anebo z originálního sáčku.

Unikátní je i samoohřevný systém, jak funguje?

Do speciálního vaku, takzvaného Zipper-bagu, stačí vložit zabalené jídlo Adventure Menu, samoohřevnou kapsli Adventure Menu a zalít vodou. Exotermická reakce způsobí, že se jídlo během dvanácti minut v Zipper-bagu ohřeje jako v troubě a je připravené ke konzumaci. Ale samozřejmě lze jídlo ohřát i jinak, v mikrovlnce, na pánvi, v kotlíku s horkou vodou, nebo také například na rozehřátém motoru auta. Kapsle je po použití zcela rozložitelná, zjednodušeně: z nehašeného vápna se stane vápno hašené, a proto ji lze bez obav vyhodit v přírodě.

Může se Adventure Menu opravdu hodit kdekoliv a kdykoliv?

Ano, naše jídlo je vhodné nejenom na cesty a outdoorové výpravy. Používají ho s oblibou například i závodníci Rallye Dakar, ale využití najde také v kempech, na chatách, v domácích kuchyních nebo v kancelářích, kde není čas nebo prostor na plnohodnotné vaření a stravování. V současnosti máme skutečně širokou nabídku, je to patnáct druhů plnohodnotných jídel. Od vepřového se zelím, přes jelení ragú s knedlíkem, až po steak z lososa s čočkou. V nabídce máme ale také jídlo pro vegetariány a pro vegany, dvě vysoce kalorická sladká jídla jako snídaně a sušené maso Jerky jako vydatná proteinová svačina.

Zajímá vás, jak jíst kvalitně nejen na cestách, ale i doma? Přečtěte si Čtyři tipy jak vařit zdravěji, které ani nepocítíte.

 

 



 

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...