fbpx

Zveřejněno: 28. 12. 2017

Těhotenství je výjimečný čas a právě během této doby často ženy začínají více přemýšlet o zdravé výživě i sportu. Jaký typ pohybu je pro nastávající maminky vhodný, od čeho se naopak raději držet dál a co na to vaše miminko?

Dřív byl sport během těhotenství považován za nebezpečný. Dokonce existovaly pověry, že sportovkyně mívají komplikované a problematické porody. Dnes praktičtí i sportovní lékaři ženám pohyb v těhotenství naopak doporučují. Vždyť pravidelný trénink udržuje nastávající maminku v kondici, díky němu se zabraňuje zavodnění těla, bolestem zad, velkému příbytku na váze a těhotenské žloutence.

Aktivní těhotné ženy mívají dle výzkumů při porodu mnohem méně tělesných potíží a komplikací. Normální srdeční frekvence nenarozeného děťátka je asi kolem 140 úderů za minutu. Vědeckou studií bylo zjištěno, že se puls plodu při zátěži maminky průměrně zvýší na 160 úderů, ale pak se opět velmi rychle zklidní. Tyto děti tak vlastně trénují ještě před porodem.

Udržení kondice

Jaký druh sportu je pro vás a vaše dítě nejlepší, to koneckonců ovlivní vaše vlastní kondice. Pokud jste před těhotenstvím pravidelně běhali nebo plavali v bazénu, smíte v tom pokračovat i nadále. S mírou provozované vytrvalostní sporty jako běh, Nordic Walking, jízda na kole, plavání jsou pro těhotné ženy vhodné pro udržení kondice. Mimo to je možné doporučit i jinou formu lehkého strečinku, jako je např. pilátes, jóga nebo efektivní silový „Kieser“ trénink.

Ani posilování břicha není na začátku těhotenství zakázáno, a to konkrétně do 20. týdne. Lékaři však doporučují, aby maminky začaly s tréninkem břicha a pánevního dna spíše až po porodu. Pokud si nejste jistá s výběrem vhodného cvičení, můžete využít speciální fitness kurzy, které se zaměřují na konkrétní potřeby těhotných žen i čerstvých maminek. Pomoci vám mohou také speciální doplňky stravy, které zajistí vašemu organismu všechny potřebné látky. 

shutterstock 441284626

Lehký běh je vhodný pro udržení kondice

Poslouchejte své tělo

Trénink samotný by měl být přizpůsoben nejen vaší kondici, ale i pokročilosti těhotenství a vašemu zdravotnímu stavu. Během prvních měsíců možná kvůli hormonálním změnám a nevolnostem nebudete mít do sportování takovou chuť. Přibližně od čtvrtého měsíce už ale může být vše jinak. Přesto se nepřeceňujte! Žluté tělísko a těhotenské hormony (gestageny), které v této době vaše tělo produkuje, mají totiž za úkol uvolnit klouby a vazy, aby pánev byla přizpůsobivější a připravená na porod.

Tím se ale váš celkový pohybový aparát stává dosti nestabilním a náchylným ke zranění. Rovnováha, kterou jste předtím měli, se může velmi měnit a ke konci těhotenství budete muset přirozeně omezit svůj trénink. Břicho je větší, vaše váha je vyšší. Prostě zpomalte tempo a poslouchejte vlastní tělo, ideálně se také poraďte se svým lékařem nebo gynekologem. Nezapomínejte také na vyváženou stravu a případně i kvalitní doplňky stravy

foto: Shutterstock, zdroj: LaVita

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...