fbpx

Zveřejněno: 29. 11. 2017

Běháte? Pak by ve vašem jídelníčku před závodem i během něj nemělo chybět pár lžiček drobných, ale výživově bohatých semínek chia. Původně aztécká potravina se rozšířila do celého světa a nyní na ni nedají dopustit především příznivci zdravého životního stylu s vytrvalostními sportovci v čele. V čem jsou chia semínka tak výjimečná?

O zázračném účinku chia semínek věděli už staří Aztékové. Společně s kukuřicí, fazolemi a amarantem tvořila základ jejich jídelníčku. Přidávali je do nápojů, mleli společně s obilím na mouku nebo jedli samostatně.

Aztékové si byli moc dobře vědomi výživové hodnoty chia semínek. Ve velkém je konzumovali především válečníci před důležitým bojem, protože věřili, že jim dodají potřebnou sílu a energii. Chia semínky tento národ také uctíval své božstvo při náboženských obřadech a bylo zvykem je přinést místnímu panovníkovi jako drobný dar při audienci.

shutterstock 584873161

Chia semínka můžete přidat do pudinku, smoothie či domácího müsli a zaručeně vám bude chutnat.

Kvalitní palivo, které vás nakopne

V současné době najdete chia semínka v prodejnách zdravé výživy, ale také ve většině supermarketů a obchodů s potravinami po celém světě. Ve velkém je kupují zejména vytrvalostní sportovci – běžci, (ultra)maratonci, triatlonisté nebo třeba lezci.

Komunitě sportovců chia semínka představil zejména autor bestselleru Born to Run Christopher McDoughall, sám vášnivý běžec. Popsal je jako palivo, které mu dodává síly i během 100 mil dlouhého závodu. Ve své knize také zmiňuje severomexický kmen Tarahumara, jehož členové jsou známí jako vynikající běžci na dlouhé tratě. Jedním z důvodů, proč mají takovou vytrvalost, je právě pravidelná konzumace chia semínek.

Lepší než „ionťák“

V čem tedy spočívá zázrak těchto drobných a nenápadných semínek? Především mají hydrofilní schopnost. To znamená, že když je namočíte do vody (nebo do kokosového mléka či jiné tekutiny), vsáknou ji a vytvoří kolem sebe gelovitou hmotu. Se semínky v žaludku takto budete hydratování po dlouhou dobu. Jsou tedy ideální svačinou například před dlouhým závodem.

Na rozdíl od klasických iontových nápojů vám chia semínka dodají tekutiny i energii postupně, nikoliv ihned po konzumaci. Vyhnete se tedy příliš rychlému načerpání energie a poté případnému stavu hypoglykémie, což bývá při dlouhých závodech častou komplikací, se kterou se běžci potýkají.

shutterstock 710305186

Chia semínka mají hydrofilní schopnost, a proto jsou dobrá pro vytrvalostní sportovce.

Malá semínka, velké bohatství

Chia semínka přímo překypují zdraví prospěšnými látkami. Obsahují například omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které podporují činnost srdce a snižují tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Další složkou jsou bílkoviny, bez kterých se sportovci rozhodně neobejdou – mimo jiné budují svalovou hmotu a zlepšují regeneraci pohybového aparátu. Vláknina pak také napomáhá uvolňovat energii po delší dobu a celkově zlepšuje chod trávicího systému. Chia semínka jsou dále bohatá na železo, magnezium a vápník. Slouží i jako bohatý zdroj antioxidantů.

Do smoothie, müsli i pudinků

Semínka nemají nijak výraznou chuť, a tak je můžete bez obav přidat do mnoha pokrmů. Tak do svého organismu nenásilnou formou vpravíte spoustu výživných látek. Nekupujte ale semínka pochybné kvality. Doporučujeme zejména ta s certifikátem BIO, například od společnosti Iswari, která je prodává v praktickém znovu uzavíratelném sáčku.

Asi nejznámějším způsobem, jak chia semínka zpracovat, je vyrobit z nich pudink. Jednoduše je nechte rozpustit v kokosovém či rostlinném mléce, ve kterém předtím ještě můžete rozmixovat banán nebo jiné ovoce. Přidejte lžičku semínek a promíchejte. Zhruba po deseti minutách se chia obalí gelem a absorbují do sebe tekutinu. Směs zamíchejte ještě jednou a můžete podávat. Nebo nechte přes noc v ledničce a ráno se těšte na skvělou snídani, která vás zasytí na celé dopoledne.

Další variantou, jak si chia semínka vychutnáte, je smoothie. Variací je nespočet – oblíbené ovoce či zeleninu rozmixujte a přidejte vodu nebo mléko. Do hotové směsi pak jen vmíchejte lžičku semínek a podobně jako u pudinku počkejte, až se nasáknou a vytvoří gelovitou konzistenci. Hotové smoothie si vychutnejte před náročným závodem nebo kdykoliv během dne.

Třetím osvědčeným tipem je výroba domácího müsli. Smíchejte ovesné nebo jiné obilné vločky s ořechy, rozinkami a sušeným ovocem a přidejte lžíci chia semínek. Pokud máte rádi, obohaťte směs i o jiná semínka (dýňová, slunečnicová), plátky sušeného kokosu nebo nasekanou hořkou čokoládu. Výsledkem bude výborná snídaně, kterou si vychutnají nejen sportovci.

 Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: iswari

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...