fbpx

Zveřejněno: 13. 9. 2017

V brzkém vstávání si zrovna nelibujete a po probuzení jedete ještě pár chvil na autopilota. Pak jste asi rádi, když si pravou botu neobujete na levou nohu a na nějaké to přemýšlení o tom, co si dáte k snědku, už nezbývá čas. Přitom právě hodnotná snídaně přispěje k tomu, abyste celý den fungovali na sto procent a bylo vám u toho dobře.

Že je snídaně důležitá, jste asi už někdy slyšeli. Pokud ale posouváte budík, co to jde, právě první jídlo dne kvůli těm pár minutám spánku ošidíte. Nebo vynecháte úplně. Jenže pak se zaseknete v bludném kruhu. Nedostatek energie po ránu se odrazí na vašem výkonu v práci a hektické ráno ovlivní zbytek celého dne. Proč tedy odborníci na výživu kladou na snídani takový důraz?

Dobijete baterky

Přes noc vaše tělo regeneruje a po ránu potřebuje znovu načerpat energii. Pokud do sebe ale hned po ránu nemůžete nic dostat, nevadí. Zkuste se nejprve napít vlažné neperlivé vody, do které přidáte pár kapek citronu. Váš žaludek se tak nastartuje a metabolismus dostane impulz, že má začít opět fungovat. Stačí, když se pak najíte půl hodiny až hodinu po probuzení.

shutterstock 269561669

Udělejte si ze snídaně rituál, na který se budete těšit

Když si k snídani dáte výživově hodnotnější potraviny, než je kobliha s kakaem, do svého organismu vpravíte řadu látek, ze kterých pak bude čerpat po zbytek dne. První jídlo dne by mělo být bohaté zejména na sacharidy a trochu bílkovin. To bohatě pokryjí obilné vločky s mlékem či jogurtem nebo celozrnné pečivo s tvarohem či sýrem. Když ke snídani přidáte ještě kus ovoce a zeleniny, vpravíte do sebe i řadu důležitých vitaminů a minerálů.

Bez výkyvů váhy

Zní to možná jako paradox, ale čím častěji budete jíst, tím budete štíhlejší. Váš metabolismus se totiž zrychlí a nebude si muset ukládat zásoby na delší dobu. A u snídaně to platí dvojnásob. Když svému tělu hned po ránu dodáte potřebnou energii, nebude ji pak muset dohánět během dne pomocí různých pamlsků a pochutin.

S tím souvisí také fakt, že díky vyvážené snídani, která je pro nasycení organismu zásadní, zkonzumujete celkově méně tučného jídla a cukrů. Hladina vašeho cholesterolu v krvi se tak sníží, a vy tím snížíte riziko srdečních onemocnění i cukrovky. Pravidelné snídání je proto klíčem k lepšímu zdraví.

Snídaně je také hlavním zdrojem energie pro váš mozek, který během noci odpočíval. Aby správně fungoval, je potřeba ho zásobit důležitými živinami. Jen tak zabráníte únavě a vyčerpání. Ve výsledku tak budete daleko produktivnější, než kdybyste do sebe první jídlo vpravili až během polední pauzy. Navíc se budete lépe koncentrovat, a podávat tak lepší výkony ve škole nebo v zaměstnání.

Zdroj dobré nálady

Nejen po fyzické, ale i po psychické stránce se díky snídani budete cítit lépe. Když si z ranního hodování uděláte příjemný rituál třeba společně s partnerem nebo dětmi, nějaký ten stres si na vás hned tak nepřijde. Naopak se hodíte do pohody a příjemného pocitu, který vám vydrží po zbytek dne.

Další dobrou zprávou je, že příprava snídaně zabere jen chviličku. A to se ráno, kdy se každá minuta počítá, rozhodně hodí. Pokud nejste zrovna fanoušci obloženého pečiva, dejte si misku kvalitní obilné kaše. Buď si ji připravíte sami (stačí smíchat obilné vločky s mlékem a chvíli povařit), nebo využijte předpřipravené snídaňové směsi.

Na e-shopu Iswari si vyberete podle toho, co máte rádi. Vyzkoušejte třeba kaše z bezlepkového naklíčeného ovsa nebo pohankové kaše s obsahem různých superpotravin, jako jsou třeba acaí, lucuma či mladý ječmen. Stačí si jen vybrat svou oblíbenou příchuť. Uvidíte, že se pak na ráno budete těšit a ze snídaně vytvoříte svůj každodenní příjemný rituál.

Spoluautor: Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: Iswari

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...