fbpx

Stratosféru zmenšují skleníkové plyny. Ta nás už nedokáže chránit před UV zářením 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Změny ve stratosféře mohou mít negativní dopad nejenom na lidi, ale ovlivní i satelity, GPS a rádiovou komunikaci. Tloušťka této atmosférické vrstvy se od 80. let zmenšila o 400 metrů a do roku 2080 se prý zredukuje přibližně o další kilometr

Zveřejněno: 17. 7. 2021

Další vědecký objev ukazuje hluboký dopad lidského chování na naši planetu. V dubnu vědci zveřejnili studii o tom, že klimatická krize posunula zemskou osu, jelikož masivní tání ledovců změnilo rozložení váhy na Zemi. Stratosféra, která se rozprostírá od 20 do 60 kilometrů nad zemským povrchem, je nad troposférou, ve které žijí lidé a kde se aktuálně ohřívá oxid uhličitý a rozpíná tím vzduch. To posouvá spodní hranici stratosféry nahoru. Co to znamená?

Zmenšující se objem stratosféry je podle vědců jasným signálem klimatické krize a negativního vlivu člověka na Zemi. Podle Juana Añela z University of Vigo je to šokující důkaz toho, že si pohráváme s atmosférou až do výšky 60 kilometrů. Vědci již dříve věděli, že troposféra roste s tím, jak stoupají emise uhlíku, a předpokládali, že se stratosféra zmenšuje. Nová studie je však první, která to demonstruje a ukazuje, že po celém světě k tomu dochází přinejmenším od 80. let minulého století, kdy byla poprvé shromážděna satelitní data.

Ničíme si vlastní ochranu

Ozonová vrstva, která absorbuje pro člověka škodlivé UV paprsky ze Slunce, se nachází právě ve stratosféře. Vědci se domnívali, že za zmenšování stratosféry mohou ztráty ozonu v posledních desetiletích. Nový výzkum však ukazuje, že za stálou kontrakcí stratosféry stojí více oxidu uhličitého, nikoli hladina ozónu. To znamená, že zde funguje jednoduchá rovnice. Čím víc spalujeme CO2, tím méně nás stratosféra chrání před slunečním zářením.

Tato studie přináší první důkazy kontrakce stratosféry a ukazuje, že příčinou jsou ve skutečnosti spíše emise skleníkových plynů než ozon.

Studie publikovaná v časopise Environmental Research Letters dospěla k těmto závěrům pomocí sady satelitních pozorování provedených od 80. let v kombinaci s několika klimatickými modely, které zahrnovaly komplexní chemické interakce, ke kterým v atmosféře dochází.

Víc turbulencí v letadlech?

Změna objemu stratosféry může navíc ovlivnit trajektorie družic, šíření rádiových vln, případně celkovou výkonnost navigačního systému GPS a dalších vesmírných navigačních systémů. Profesor Paul Williams z University of Reading výzkum svých kolegů komentoval takto: „Tato studie přináší první důkazy kontrakce stratosféry a ukazuje, že příčinou jsou ve skutečnosti spíše emise skleníkových plynů než ozon.“

„Je pozoruhodné, že po desetiletích výzkumu stále objevujeme nové aspekty změny klimatu,“ doplnil Williams, jehož vlastní výzkum ukázal, že klimatická krize by mohla ztrojnásobit množství prudkých turbulencí, které děsí cestující v letecké dopravě. Předpokládá se, že další možné stinné stránky zmenšování stratosféry vědci ještě odhalí.

Související…

Nový objev astronomů: Jde o černou díru, která je součástí naší galaxie a nejblíž Zemi
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...