fbpx

Změny klimatu rozhýbaly zemskou osu. Vliv na ni má hlavně tání ledovců 1 fotografie
Vychýlení zemské osy může změnit rotaci planety. Přispívá k tomu i člověk (zdroj: Shutterstock)

Zjištění zveřejněná v magazínu Geophysical Research Letters ukazují, jak jsou dopady lidské činnosti na klima naší planety zásadní. Po celá desetiletí nevědomky posouváme osu, kolem které se Země otáčí

Zveřejněno: 28. 4. 2021

V nové studii vědci zkoumali fenomén polárního putování, při kterém se magnetický severní a jižní pól vznáší kolem povrchu planety a neklidně se potulují z ukotvených pozic jejich geografických protějšků. Předpokládá se, že tento záhadný jev je poháněn mnoha faktory. Závislý je například na obrovských anomáliích roztaveného železa, které se nachází pod zemským povrchem. Podle vědců k němu však přispívají také další prvky, a to včetně antropogenních, tedy těch, které způsobuje člověk. Konkrétně a překvapivě jde i o účinky změn klimatu.

„Rychlejší tání ledu při globálním oteplování bylo v 90. letech nejpravděpodobnější příčinou směrové změny polárního driftu,“ vysvětluje vědkyně Shanshan Dengová z čínského Ústavu geografických věd a výzkumu přírodních zdrojů. V nové studii Dengová a další vědci zkoumali, do jaké míry změny v koloběhu suchozemské vody v posledních desetiletích přispěly k magnetickému polárnímu bloudění zaznamenanému ve stejném časovém rámci.

Ubývající voda mění hmotu Země

Jde především o změny vodních hladin na Zemi, které jsou důsledkem tání ledovců, jak se svět ohřívá, a také o změny způsobené čerpáním vody z podzemních zdrojů. Důvodem, proč jsou tyto změny důležité, je to, že ovlivňují rozložení hmoty na Zemi. Když máte co do činění s rotujícím objektem, tak způsob rozložení jeho hmotnosti ovlivňuje to, jak se točí.

Je třeba provést úpravy světového magnetického modelu, který podporuje navigační systémy, jako je například GPS.

Zatímco polární drift je přirozený jev, který vědci pozorují již více než století, putování osy Země v nedávné době rychle nabralo na rychlosti spolu se změnou směru magnetického severního pólu, který byl poprvé pozorován v 90. letech. Postupem času se driftování sčítá a póly cestují stovky kilometrů, což znamená, že je třeba provést úpravy světového magnetického modelu, který podporuje navigační systémy, jako je například GPS.

„Rychlejší tání ledu při globálním oteplování bylo nejpravděpodobnější příčinou směrové změny polárního driftu v 90. letech,“ shrnují vědci ve své studii. Dalšími možnými příčinami jsou změny v cirkulaci pozemních vod v jiných než ledovcových oblastech v důsledku změny klimatu a neudržitelné spotřeby podzemní vody pro zavlažování a jiné antropogenní činnosti.“

Můžeme změnit rotaci planety?

Dosažený stupeň posunu osy se zatím odhaduje na tak malý, že ho lidé nejsou schopni vnímat. Výsledky výzkumu přesto naznačují další alarmující vedlejší účinek neudržitelného využívání zdrojů Země lidstvem. Jde o „hromadné přeskupení v planetárním měřítku, které je dostatečně významné, aby měřitelně ovlivnilo svět, ve kterém žijeme“.

Další otázkou je, nakolik by tání ledu a pokračující drancování zdrojů podzemní vody mohlo ovlivnit budoucí posun osy a jaké důsledky by z toho mohly vyplynout. Podle vědců je třeba s dalšími závěry počkat, ale dobré zprávy to asi nebudou.

Související…

Černé díry už nejsou tak zajímavé. Díky bílým dírám totiž mohl vzniknout vesmír
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: ScienceAlert

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...