fbpx

Válet se týden u moře už v dnešní době moc nikoho nebaví. Lidé hledají hlavně autentické zážitky a místa, kde se buď nepřipojíte vůbec, nebo připojíte do něčeho, co jste ještě nezkoušeli

Zveřejněno: 23. 7. 2019

Svět se mění. Navzdory zrychlující se době plné instantních zážitků turisté začínají zpomalovat a vyhledávají aktivity, při kterých jde o víc než jen o synchronizované opalování na kusu písku. Lační po opravdovosti, udržitelnosti a lokální zkušenosti.

Trendy v cestování drží rytmus s tepem doby, a tak ruku v ruce se smysluplnějším prožitkem pomalu přicházejí i technické vychytávky, které donedávna patřily jen do sci-fi filmů. Už dnes se v některých hotelech můžete setkat s robotickými průvodci. Tokio chystá na letní olympiádu celou robotickou vesničku, jejíž humanoidní obyvatelé vám pomohou s orientací či překladem.

Lidé stále častěji investují do aktivit, které přinášejí nejen zábavu a odpočinek, ale také hlubší smysl.

Pokud vás stresují pasové kontroly na letištích, vězte, že za pár let budou možná už jen ozvěnou minulosti. Nahradí je senzory, které rozeznávají geometrii obličeje a očí. A to není vše. Namísto front u bezpečnostní kontroly bude stačit projít speciálním tunelem, který během několika sekund zaznamená obsah vaší tašky i kapes. A zavazadla vám na předem vybrané místo doručí drony. Nechme ale stranou technologické vychytávky a pojďme si představit současné cestovatelské trendy.

Vyšší princip

Lidé stále častěji investují do aktivit, které přinášejí nejen zábavu a odpočinek, ale také hlubší smysl. Zdá se, že koupit si zájezd a svalit se na pláž už lidem ke štěstí nestačí. Stále více turistických srdcí touží po udržitelném cestování, ekologických ubytovacích zařízeních a ochraně přírody. Během své dovolené se aktivně zapojují do nejrůznějších dobrovolnických aktivit.

dovolena 1363032527

Když už dovolenou, tak aktivní. A možná i prospěšnou. To je trend dnešní doby


Pomáhají uklízet pláže, hlídají líhnoucí se želvy, sázejí korály, pracují na farmách nebo učí v místních školách. Jiní finančně podporují různé charitativní projekty včetně míst, která zasáhla přírodní katastrofa. Roste poptávka po zeleném cestování, agroturistice, toulkách odlehlými místy planety a s tím spojeným lokálním zážitkem. Lidé už se neuzavírají do izolovaných resortů, naopak se vydávají poznávat na vlastní kůži místní kulturu, tradice i gastronomii.  

Mikrodovolená

Ne každý má čas či prostředky vyrazit několikrát za rok na dva týdny do zahraničí. I proto se řadí k rostoucím trendům krátká dovolená na dva až čtyři dny. Mikrovakace jsou přívětivé z hlediska práce i rozpočtu, a přesto neztrácejí nic z duševních benefitů delších cest. Díky tomu, že na krátký čas odjedete z každodenního stereotypu, opadne stres a dostaví se nový příliv energie i inspirace.

Pojem unplugged vacation, tedy dovolená bez připojení, získává stále větší oblibu.

Ať už zvolíte aktivní odpočinek, objevování pulzujících metropolí nebo se budete hýčkat ve wellness, vězte, že i pouhých pár dní vám pomůže víc, než kdybyste je prospali doma u televize. Cestování vám rozšíří obzory, přiměje vás přemýšlet o jiných věcech z jiné perspektivy a navíc budete mít mnoho historek k vyprávění. 

Digitální detox

Pojem unplugged vacation, tedy dovolená bez připojení, získává stále větší oblibu. Odpojit se od virtuální reality a být v přítomném okamžiku patří k předním cílům mnoha turistů. Namísto lovení signálu se tak stále častěji vydávají do míst, kde si mohou dopřát digitální detox.

dovolena 428626417

Ideální je dostat se až do míst, kde prostě není signál


Nemusíte se nutně stát poutníkem v poušti nebo ztroskotat na opuštěném ostrově (i když proti gustu…). Stačí se porozhlédnout po nabídce cestovních kanceláří a vybrat si ubytování, kde můžete rozjímat v džungli, večeřet v ptačím hnízdě, bloumat po horách nebo si zkrátka jen užívat, cokoli máte rádi, aniž byste neustále kontrolovali telefon.

Swingers hotely

Při toulkách světem lidé často ztrácejí zábrany a mají odvahu zkoušet nepoznané. Pokud nepatříte mezi puritány a toužíte si rozšířit obzory, zkuste si příští dovolenou okořenit nevšedním dobrodružstvím. Mezi evropské ráje sexuálních experimentů patří Španělsko a zejména Kanárské ostrovy. Právě tady najdete širokou nabídku hotelů pouze pro dospělé, swingers či gay friendly.

Dnešní společnost znavená stresem a neustálým shonem stále častěji vyhledává léčivé koupele, uvolňující masáže, ozdravné procedury, ale i jógové a meditační pobyty.

Mimochodem, radovánky ve znamení výměny partnerů nebo přizvání dalších lidí do postele nejsou ničím novým. Za 2. světové války bylo pouto mezi americkými piloty AirForce tak silné, že vedli společný život v jedné domácnosti a často si také vyměňovali manželky. A kdo ví, co bylo v antice…

Hon za wellness

Cestování spojené s wellness není bezesporu nic nového. Vždyť nejstarší hotel světa Nishiyama Onsen Keiunkan založený v roce 705 n. l. v Japonsku poskytuje svým hostům uklidňující koupele v horkých pramenech už více než tisíc let. Dnešní společnost znavená stresem a neustálým shonem stále častěji vyhledává léčivé koupele, uvolňující masáže, ozdravné procedury, ale i jógové a meditační pobyty.

dovolena 1074578957

Vyrazit můžete za jógou či ájurvédou


Péče o tělo i duši je na vzestupu a stává se dostupnější. K nejoblíbenějším dovoleným patří celoročně maďarské termální lázně nebo Hammam v Maroku. Dobrodružnější povahy se mohou vydat na některou z ájurvédských klinik do Indie. Spa procedury bezesporu najdete, ať už zamíříte kamkoli, wellness hotely totiž rostou po celém světě víc než houby po dešti.

foto: Shutterstock, zdroj: Experience Life

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...