fbpx

V Africe sice počet uživatelů internetu roste, ale ne tak, jak by si místní obyvatelé přáli.

Zveřejněno: 21. 10. 2018

V subsaharské Africe došlo v posledních letech k dramatickému nárůstu počtu uživatelů internetu. S tím přichází řada potenciálních problémů, včetně fake news, politických manipulací a finančních podvodů. Nicméně podle nové analýzy Pew Research Center vnímá většina Afričanů roli internetu ve své zemi pozitivně. Podle respondentů má nárůst využívání internetu dobrý vliv na vzdělávání a více než polovina respondentů říká totéž o ekonomice, o osobních vztazích a politice.

Pozor na morálku

Pouze pokud jde o otázku morálky, jsou subsaharští Afričané poněkud více rozděleni v pohledu na roli, kterou hraje v jejich životě internet. 45 % obyvatel šesti hlavních zemí, jejichž obyvatelé byli v tomto regionu dotazováni, říká, že internet má pozitivní vliv na morálku, zatímco 39 % tvrdí, že je tento vliv negativní. Názory se v jednotlivých zemích liší. Například většina Nigerijců (57 %) věří, že internet má dobrý vliv na morálku, zatímco více než polovina Senegalců (54 %) říká opak.

Stále více Afričanů hodnotí kladně vliv internetu na morálku obyvatel.

V některých zemích se pohled na vliv internetu na morálku v čase vyvíjí. V dnešní Ghaně se 42 % obyvatel domnívá, že rostoucí využívání internetu má pozitivní vliv na morálku – v roce 2014 si totéž myslelo jen 29 % Ghaňanů. Příznivé hodnocení dopadu internetu na ekonomiku a politiku se ve stejném časovém období zvýšilo ještě více. Například v roce 2017 asi dvě třetiny Nigerijců (64 %) uvedly, že rostoucí využívání internetu má pozitivní vliv na politiku v jejich zemi, ve srovnání s pouhými 43 % v roce 2014.

afrika internet 539067502

Obecně platí, že uživatelé internetu (ať už ho využívají na počítači nebo ve smartphonu) hodnotí vliv internetu lépe než ti, kteří ho nepoužívají. Mezi všemi zeměmi, které se účastnily výzkumu, ční Tanzanie. Většina jejích obyvatel tvrdí, že internet má na politiku negativní vliv. 72 % uživatelů internetu v Ghaně vidí jeho ekonomické přínosy, ve srovnání s 54 % Ghaňanů, kteří internet nepoužívají. Podobný poměr odpovědí byl zjištěn také v Keni, Jižní Africe a Nigérii. Průzkum se uskutečnil od 21. února do 28. dubna roku 2017 v šesti subsaharských zemích (Ghana, Keňa, Nigérie, Senegal, Jihoafrická republika a Tanzanie) mezi 6795 respondenty. 

Platby pomocí mobilu

Průzkum také zjistil, že Afričané využívají internet a mobilní telefony primárně ke kontaktu s přáteli a zábavě, mnozí z nich také k placení. Průzkum také zdůrazňuje dlouhodobé rozdíly podle demografických parametrů: Bohatší, vzdělanější a mladší lidé mají větší šanci, že budou používat internet, vlastnit smartphone a začnou používat sociální sítě.

Optimismus ohledně růstu popularity internetu v Africe mohou krotit zprávy o zpomalení růstu rozšíření internetového připojení. V roce 2007 činil meziroční nárůst 19 %, vloni méně než 6 %. V roce 2014 OSN předpovídala, že o tři roky později překročíme magickou hranici, kdy bude připojena polovina lidstva. Podle aktuálních propočtů se toho dočkáme až v květnu roku 2019…

 

foto: Shutterstock, zdroj: Pew Global

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...