fbpx

Robert Fros na populárním webu pro sdílení znalostí Quora v jedné ze svých odpovědí vyvrátil asi největší obecně rozšířený omyl o vesmíru

Zveřejněno: 20. 10. 2018

Server Quora je jedním z nemnoha míst na internetu, na která se alespoň občas vyplatí zavítat, aby se člověk něco relevantního dověděl. Je zde zavedený systém otázka-odpověď, ptá se a i odpovídá veřejnost. Někdy se tu v davu anonymů objeví odborník na danou problematiku. Stalo se tak i v případě odpovědi na dotaz, jaký je největší mýtus o vesmíru.

Související…

Výlety do vesmíru plánuje další firma. Za dva roky a za 55 milionů dolarů
Jan Handl

Podle instruktora NASA Roberta Frosta si lidé myslí, že ve vesmíru není gravitace a veřejnost také podle něho dost dobře nerozumí pojmu stav beztíže. Vidí, že se astronauti volně pohybují uvnitř i vně kosmické lodi a dospěli k závěru, že například u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) gravitace prostě nefunguje.

Kdekoliv existuje hmota a prostor, tam je i gravitace.

Frost uvádí tento mýtus na pravou míru. Kdekoliv existuje hmota a prostor, tam je i gravitace. Gravitační vliv Slunce, který udržuje Zemi na oběžné dráze, astronauti ve vesmíru vnímají. Gravitační vliv Země, který udržuje Měsíc a Mezinárodní vesmírnou stanici na oběžné dráze Země, je také patrný pro astronauty, kteří plují uvnitř i vně kosmické lodi. Pokud by tyto vlivy neexistovaly, astronauti by rozhodně nezůstali na oběžné dráze.

Volný pád

Ve výšce asi 400 kilometrů, kterou obývají astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici, je gravitační vliv Země 8,75 m/s2. To je asi jen o 11 % méně než 9,81 m/s2, což je hodnota tíhového zrychlení na povrchu Země. Astronauti přitom vypadají, že nic neváží a jen tak si plavou prostorem. To proto, že jsou ve volném pádu. Kosmická loď totiž na oběžné dráze klesá k Zemi kvůli gravitaci, ale také se pohybuje vpřed rychlostí dostatečně vysokou, takže výsledná trasa není přímá, ale jde o křivku kolem Země.

Pokud je to vysvětlení na někoho složité, může si dál myslet, že na vesmírné stanici gravitace není.

Astronaut tedy padá a stejně je na tom i jeho kosmická loď. Pokud padají, neexistuje žádná vzájemně působící síla, a proto se astronautovi zdá, že nic neváží. A stejný pocit z této situace má samozřejmě i divák u televize, sledující záběry z Mezinárodní vesmírné stanice. Má zkrátka dojem, že astronaut, kterého sleduje, je jako pírko... Tento volný pád můžeme napodobit na Zemi ve vakuové komoře a přibližuje se mu pád parašutisty, kterého ovšem brzdí odpor vzduchu. No, pokud je to vysvětlení na někoho složité, může si dál myslet, že na vesmírné stanici gravitace není.

foto: Shutterstock, zdroj: Forbes.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...