fbpx

Jeff Bezos hodlá do dvou dekád opustit modrou planetu 1 fotografie
Jeff Bezos se pustil do projektu, jehož cílem je osídlit části Měsíce

Proč se nejbohatší lidé nemusí snažit zachraňovat Zemi? Mohou totiž žít i jinde, všímá si Anastázie Harris

Zveřejněno: 2. 6. 2018

Nikdy mi nebylo jasné, proč se společnosti, o jejichž investičních možnostech se vládám většiny zemí nemůže ani zdát, tak málo angažují v záchraně naší zbídačené planety. Ještě bratru před sedmi lety jsem se utěšovala, že přece vzduch a vodu potřebujeme všichni stejně, takže se dřív nebo později musejí do jejich ochrany zapojit. Jenže se ukazuje, že ne.

Související…

Video: Jako superpadouch! Miliardář Jeff Bezos navlékl robotický oblek.
Zuzana Šotová

První signál, že informační (a jiní) mohykáni myslí jinak, jsem zaregistrovala v rozhovoru s jednou z nejbohatších čínských žen. Popisovala Financial Times svůj ideální večer. Vrcholil tím, že vypínačem uvede do chodu speciálně osvícený strop, který simuluje noční oblohu a hvězdy nad ním. Její luxusní apartmán je sice na střeše, ale vzduch v Pekingu je většinou příliš znečištěný na to, aby zámožného obyvatele vůbec napadlo otevřít okno… A ani je nenapadne stěhovat se sledovat hvězdy ven z města, nebo se zasadit, investovat a spustit kampaň za změnu ovzduší…

Brzké stěhování je jediný způsob, jak se Země může vyrovnat s rostoucími energetickými nároky a přelidněním.

Ne. Člověk, který má značné prostředky k utrácení, se evidentně nezdržuje pomalým a nejistým řešením. Raději investuje pár milionů do stropu, který vypadá skoro jako skutečné noční nebe. Anebo se nadobro přestěhuje ze zeměkoule. Je to zjevně jednodušší než se pokoušet dát Zemi do pořádku a její obyvatele převychovat. Například šéf Amazonu a nejbohatší člověk (této) planety Jeff Bezos, kterému je 54 let, odhaduje, že během několika dekád miliony lidí Zemi opustí, aby žili v lunárních koloniích, v gigantických orbitálních cylindrech.

Lákavý exit

Zatímco já a moje sousedka v Maříži, sochařka Isabela Fárová, se nad lákavostí podobné nabídky otřeseme hrůzou, většinu lidí příroda zajímá spíš abstraktně. Kdo potřebuje komáry, kraví lejno, vřískání ptáků za rozbřesku…

Pro člověka veskrze městského přišel Bezos s praktickým řešením. Založil (tiše) firmu Blue Origin, která slibuje brzký únik kolonistů ze Země na Měsíc. Na konferenci International Space Developement řekl, že brzké stěhování je jediný způsob, jak se Země může vyrovnat s rostoucími energetickými nároky a přelidněním. Bezos předpovídá, že na planetě zůstanou jen zbytky osídlení a Země bude rozdělena do zón, které budou určeny k pobytu a k provozu lehkého průmyslu.

Poněkud mě znervózňuje, že rozšafný, bezohledný měšťák, který žije z činží svého pražského domu, je (nejenom věkem) podnikavému Jeffovi Bezosovi něčím hodně podobný.

„Země se nehodí na těžký průmysl… V nedaleké budoucnosti – mluvím o dekádách, možná o stovce let – bude daleko snadnější dělat ve vesmíru to, co děláme tady, ušetří nám to spoustu energie,“ předpovídá Bezos. Varuje, že bez možnosti vysídlení planety bude muset lidstvo přestat růst. „A to není budoucnost, kterou chci pro svoje vnuky nebo vnuky mých vnuků,“ dodal. Nejbohatší muž světa tvrdí, že blízkost Měsíce se k podobnému řešení vyloženě nabízí. Jeho společnost pracuje na tvorbě kolonií, které mají na Měsíci osídlit území v průměru asi osmi kilometrů a v délce asi třiceti kilometrů.

Jeho představa, kterou se teď intenzivně snaží uvést v život, vychází z projektu ze sedmdesátých let, se kterým přišel americký fyzik Gerard O`Neill. Pokud jste se narodili po roce 1965, nepředpokládám, že si vybavíte Nový epochální výlet pana Broučka, který se v podání Svatopluka Čecha na Měsíc vypravil už v roce 1888. Poněkud mě znervózňuje, že rozšafný, bezohledný měšťák, který žije z činží svého pražského domu, je (nejenom věkem) podnikavému Jeffovi Bezosovi něčím hodně podobný.

foto: Profimedia, zdroj: Gizmodo

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...