fbpx

Pokud se Kim dobře vyspí a dostane chuť na hamburger, tak by Severní Korea mohla ze seznamu vypadnout

Zveřejněno: 24. 11. 2018

Hodně z nás si pamatuje z raných devadesátek na první český, vlastně tehdy ještě československý, "mekáč" v Praze ve Vodičkově ulici. Druhý byl tuším na Václaváku na Můstku a pak už to nemělo smysl počítat. Ve Spojených státech najdete McDonald´s prakticky na každém rohu.

V evropských městech taky nemusíme hledat dlouho, i když se občas Big Mac jmenuje Le Big Mac. Existuje však několik zemí, kde byste mekáč hledali marně. A pozor, v Severní Koreji už se něco údajně chystá, takže nám tato země díky Kimovi ze seznamu zřejmě brzy vypadne.

Bermudy

Až do roku 1995 byla na tomto karibském ostrově jediná restaurace McDonald's. V současné době tam však žádnou nenajdete. Země má zákon zakazující zahraniční rychlé občerstvení, který funguje už od sedmdesátých let minulého století. McDonald's se však v roce 1985 podařilo najít mezeru v zákoně a firma otevřela jednu restauraci na americké námořní letecké stanici. Stanice však byla uzavřena v roce 1995 a McDonald's spolu s ní. Podle serveru Mic.com hledal americký fast food v roce 1999 další skulinu, jak se probojovat na Bermudy, ale tentokrát zvítězil bermudský zákon a restaurace ani nebyla otevřena.

Írán

V minulých letech byly vztahy mezi touto zemí Středního východu a Spojenými státy značně napjaté a už zase vlastně jsou. Západ uvalil na Írán sankce kvůli jadernému programu a západní franšízy, jako je právě McDonald's, měly do země vstup zakázán. Ještě před několika lety to přitom vypadalo, že by McDonald´s mohl v Íránu otevřít.

V Bolívii McDonald´s neuspěl prostě proto, že tamní lidé nechtějí ani rychlé stravování, ani hamburgery.

Teď to tak ale vzhledem k situaci na Blízkém východě nevypadá. Írán si však mezitím vytvořil vlastní náhradu. Jmenuje se zcela originálně Mash Donald's. První tato restaurace otevřela v roce 2015. „Snažíme se co nejvíce přiblížit americkému řetězci,“ nechal se slyšet Hassan, majitel Mash Donald´s v Íránu. Tak asi proto ten originální název.

Makedonie

Tento malý evropský národ, který se nachází na Balkáně, měl několik restaurací McDonald's. Bylo jich celkem sedm, s několika pobočkami v hlavním městě Skopje. V roce 2013 přišel člověk, který provozoval makedonskou franšízu McDonald's, o licenci. Všech sedm poboček bylo natrvalo uzavřeno. A nikoho nenapadlo, že by je bylo dobré zase otevřít.

Jemen

Tady je situace tak trochu opačná než třeba v Íránu. Kvůli ekonomické situaci se v této zemi McDonald´s vůbec zdráhá otevřít svou pobočku. Dalším důvodem jsou ale také extremisté v Jemenu, kteří několikrát vyhrožovali militantními útoky vůči americkým podnikům. Takže v Jemenu to ani výhledově na hamburger nevypadá.

Černá Hora

V roce 2003 koupil McDonald's v tomto malém státě malý obchod; jednalo se však jen o "mobilní McDonald´s". Firma si slibovala, že by tento mobilní začátek mohl vést k něčemu trvalejšímu.

Mc Donnald´s by byl zřejmě jedním z prvních podniků, který by severokorejské špičky v Pchjongjangu přivítaly.

Ačkoliv mnozí z místních byli pro, vláda se spojila s místními podniky občerstvení, aby společně vstupu McDonald´s do země zabránily. A zatím to vychází.

Bolívie

I když McDonald´s není v tomto jihoamerickém státě zakázán, jeho pobočky zde budete hledat marně. Poslední podnik McDonald´s zde byl uzavřen v roce 2002, čímž byl ukončen napjatý vztah mezi americkým fast foodem, vládou a obyvateli Bolívie. Podle oblíbeného gastronomického webu The Daily Meal McDonald´s v této zemi neuspěl prostě proto, že tamní lidé nechtějí ani rychlé stravování, ani hamburgery.

Island

Před ekonomickou krizí měl Island svůj McDonald´s, a to přímo v hlavním městě. V roce 2009 byl ale uzavřen. Tvrdí se však, že tamní vláda neměla zájem nabízet fastfoodovou stravu svým obyvatelům, neboť Islanďané preferují zdravý životní styl. McDonald´s i přesto plánuje do budoucna do této země návrat. Vida, co všechno mají Islanďané a Bolivijci společného.

Severní Korea

Asi není zcela překvapující, že tento totalitní režim je pro americké podniky značně nepříznivý, a společnost McDonald's není výjimkou. Tedy prozatím. Před několika dny se sešly hlavy států obou korejských zemí a poté se objevily zprávy, že Kim Čong-un chce, aby USA v jeho zemi investovaly. Mc Donnald´s by byl zřejmě jedním z prvních podniků, který by severokorejské špičky v Pchjongjangu přivítaly.

Někteří elitní členové vlády si totiž nechávají dovážet jeho produkty z Jižní Koreje, ale i z Číny. Že by se stal mekáč symbolem pádu totality ale nečekejme. Na to Kimovi moc (obecně) chutná. Prozatím v zemi funguje rychlé občerstvení Samtaeseong. Nic se tu nejmenuje Big, Mac ani Mc. Hamburgeru se říká prostě "mleté maso mezi dvěma plátky chleba". Jak to chutná, přesně nevíme.

foto: Shutterstock, zdroj: This Is Insider

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...