fbpx

"Bezbrčková revoluce" frčí v USA, na thajské pláže, kde relaxuje editor Flowee, ale zatím nedorazila.

Zveřejněno: 21. 3. 2018

Gin s tonikem, prosím. A vida, v jedné sklenici dvě brčka. Proč tam dáváte dvě? Jsme tak zvyklí. Někdy pijou jeden nápoj dva lidi... Záhadné odpovědi z thajské pláže. Při odlivu přitom vidíme stovky brček na břehu a nevidíme ty, která místní rybky omylem sezobly jako lahodného červa. Kolik je brček v oceánech a kolik v rybách, přesně nikdo neví. Ví se ale například, že každý Američan denně spotřebuje 1,6 brčka (toho plastového). Proč vlastně?

Podle NBC News skončí většina plastových brček ve vodách a oceánech. Pokud správně počítáme, tak jeden Američan vyprodukuje za rok 584 brček. Brčka se jen v USA denně vyhazují z 500 milionů drinků a podle NBC News by tento odpad zaplnil 46 400 školních autobusů.

Fotky a videa na sociálních sítích, na nichž rybáři vytahují z vnitřností ryb nesmyslné trubičky, kterými nám chutná nápoj tak nějak líp a navíc jej vysrkneme opravdu až do dna, udělaly své.

Plastová brčka mizí z Anglie i Ameriky

Na Flowee už jsme psali o tom, že královna Alžběta II. zakázala na svém území igelitové tašky. To samé platí i pro plastová brčka. V Británii se zákaz začal přirozeně šířit i do dalších hrabství. V některých městech v Kalifornii mohou restaurace zákazníkovi nabídnout brčko, jen když si o ně vyloženě požádá. Restaurace v Seattlu budou od června letošního roku nabízet recyklovatelné či kompostovatelné slámky. Zákazy podávání brček "bez požádání" už platí taky pro Miami Beach a Fort Myers na Floridě.

V ruinách sumerských měst a hrobek se archeologům podařilo najít slámky ze zlata a modrých drahokamů lapis lazuli. Tyto slámky pocházejí z doby asi 3000 let před naším letopočtem. Podle vědců se těmito slámkami pilo sumerské pivo.

A pozor, ta zlá Evropská unie (ovšem na základě souhlasu všech 27 členských států) chce zásadně omezit plastové výrobky na jedno použití, a to včetně brček, do roku 2030. Některé státy EU to chtějí udělat mnohem rychleji. Nechceme radit Tomio Okamurovi, kam by se měla nasměrovat jeho další kampaň, když ti imigranti stále nepřicházejí, ale záchrana českých brček by mohla být celkem fajn. Jen nevíme, jestli to národ pivařů pochopí.

brcka jara

Takto se se záplavou brček vypořádali na osamělé pláži Long Beach na thajském ostrově Ko Changu. Materiálu na plážích je ovšem pořád ještě dost

Začněme tím, co nepotřebujeme

Problém s brčky ovšem není ani tak český jako globální. Brčka stejně jako plastové lahve zaplavují pláže, vodstva a oceány. Zatímco existenci plastových lahví lze pochopit, existenci brček zcela ozřejmit nelze. Brčka jsou zbytná.

„S brčky je tedy velice snadné začít, když zde máme obrovský problém se znečištěním moří a oceánů plasty,“ říká Diana Lofflinová, zakladatelka skupiny StrawFree.org z jižní Kalifornie. Mimochodem, Lofflinová si uvědomila, že je potřeba něco udělat, když viděla video z Kostariky, na němž záchranáři odstraňují brčko z nosu želvy. Kdo ještě neviděl a má na to žaludek, tak video je ke zhlédnutí zde.

Čtěte také:
Bude do roku 2050 v oceánu víc plastů než ryb?
Moře plastů zaplavuje oceány. Odpad by pokryl celou Francii
LONDON CALLING: Když promluví královna
Zprávy z Buckinghamského paláce? Královna snídá čokoládu a obědvá aperitiv

„Brčka patří mezi deset nejčastějších plastových předmětů, které se objevují jako odpad na plážích. Přitom víme, že v roce 2050 bude v oceánech více plastů než ryb. Pokud s tím chceme něco dělat, jsou brčka tou nejjednodušší cestou,“ doplňuje Lofflinová.

Proč jsou brčka "in"?

Slámky na pití jsou zřejmě starší než vidlička či nůž a jen o málo mladší než lžíce. Jejich popularita přišla ale znovu až s průmyslovou revolucí po roce 1800. Tehdy se ovšem prodávaly slámky vyráběné z žitných klasů a později z papíru. Základem je vysát nápoj přímo z lahve bez potřeby sklenice či jiné nádoby. No, ale také šlo hlavně o "módu" a frajeřinu, trochu jako u cigaret. Právě tahle "móda" dorazila do Evropy a Spojených států v 19. století.

První slámky na pití byly přitom vyrobeny před více než 5000 lety. V ruinách sumerských měst a hrobek se archeologům podařilo najít slámky ze zlata a modrých drahokamů lapis lazuli. Tyto slámky pocházejí z doby asi 3000 let před naším letopočtem. Podle vědců se těmito slámkami pilo sumerské pivo. Na druhé straně světa, konkrétně v Argentině, používali domorodci dřevěná brčka na pití čaje. Později byla tato brčka kovová a říkalo se jim "bombilla".

Moderní brčka se uchytila v roce 1888. Americký vynálezce Marvin C. Stone nebyl spokojený s tím, že slámky nevydrží víc než jedno použití a nehodí se na silnější alkoholické nápoje. První model moderního brčka vytvořil tak, že nechal obalit papírem tužky bez tuhy. Svůj nápad vylepšil lepidlem a brzy brčka začal vyrábět sériově. Zde ovšem ještě nemáme plast, pouze nepříliš kvalitní lepidlo.

V roce 1937 se díky Josephu Friedmanovi začala používat brčka z tvrzené bavlny a v průběhu 60. let, kdy zažívala boom umělá hmota, bavlnu zcela nahradil plast. Plastová brčka mohou být sice (pokud je nerozžvýkáte) použitá několikrát, ale z hygienických i praktických důvodů se to prostě nedělá. Výroba je totiž i tak dost levná. Zákazy z vyšších míst zde ale fungují pozitivně. Pokud máte podnikatelský nápad, že začnete vyrábět rozložitelná biologická brčka, tak si každopádně pospěšte. Velké společnosti už s tím začínají.

zdroj: NBC News

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...