fbpx

Zveřejněno: 20. 1. 2018

Nejrychleji se rozvíjející centrum sjezdového lyžování, krkonošská Pec pod Sněžkou, je obdařena tradiční dominantou vysoké věže hotelu Horizont. S předsedou představenstva společnosti Regata Čechy, která hotel provozuje již dvacátým třetím rokem, Iljou Šedivým jsme hovořili o tom, proč má nyní všechny důvody k optimismu. „Hosté přijíždějí opakovaně a nebojí se utrácet, celkově vládne optimistická nálada. Můžeme jenom doufat, že tato situace ještě několik let vydrží.“

Vaše společnost provozuje dva hotely v turisticky atraktivních oblastech. Kdo jsou vaši hosté, převažují Češi, nebo cizinci?

Máme hotel Horizont v Peci pod Sněžkou a hotel Port na břehu Máchova jezera, tedy hotel u vody a hotel na horách. A naši hosté jsou více než z poloviny, u Máchova jezera dokonce více jak ze tří čtvrtin, Češi.

ilja sedivy 1

Lidé by měli odjíždět s tím, že dostali víc, než čekali, říká Ilja Šedivý.


Jednu dobu se část lidí bála vyjíždět do zahraničí z obav před terorismem. Ještě to platí?

Situace se mění, Češi už opět hodně cestují i do zahraničí. Hrozbu terorismu samozřejmě vnímají, ale berou ji už jako nutnou součást těchto cest. Rok 2017 bude stran výjezdů tuzemců do zahraničí dokonce rekordní. Zároveň se ale hodně zvýšil zájem o cestování po Česku, o poznávání krás a zajímavostí naší země, která má bezpochyby i domácím turistům co nabídnout. Češi prostě celkově začali zase více cestovat a užívat si. A pořád vzrůstá i počet přijíždějících zahraničních turistů, kterými jsme vnímáni jako atraktivní, stabilní a velmi bezpečná destinace.

Podle čeho dnes klienti vybírají hotel? Hledají ještě na slevových portálech?

Dnes jsou rozhodující hlavně emoce. Troufnu si říci, že cena dnes není u více než 75 % našich hostů rozhodujícím kritériem. Vše se odvíjí od toho, jaký rozsah a kvalitu služeb dokážeme našim hostům nabídnout a jaké zážitky jim dokážeme připravit. Mnoho českých hotelů se dnes může pochlubit nejen zajímavou lokalitou, ale i povedeným designem a kvalitními službami. Proto musíme trvale přemýšlet o tom, co pro naše hosty můžeme ještě připravit navíc. Rád říkám, že naším cílem je, aby od nás host odjížděl s přesvědčením, že dostal víc, než očekával.

1.2 hotel horizont

Skvělá kuchyně a nadstandardní služby, to už je dnes standard kvalitních českých hotelů.



K tomu všemu ale potřebujete kvalitní zaměstnance a těch je prý ve vašem oboru nedostatek.

To je pravda, na kvalitních zaměstnancích veškeré podnikání ve službách stojí a hotelnictví a gastronomie se dnes potýká s velkým nedostatkem pracovníků. Je to v současnosti pro náš obor největší problém a personální politice musíme věnovat ještě větší pozornost než dřív.

Pec pod Sněžkou má velmi pěknou síť sjezdovek a dnes asi nejlépe upravené svahy u nás, ale přesto nemá pověst luxusního, nablýskaného centra jako Špindlerův mlýn. Jste tomu rád?

Určitě. U nás není takový vliv bohatých podnikatelů, kteří mají v poslední době tendenci investovat do atraktivního turistického byznysu v Krkonoších. Lyžařský areál v Peci provozuje firma Mega Plus místního rodáka a bývalého učitele Richarda Kirniga. Servis kolem lyžování se díky ní výrazně zlepšil a společnost má i vizi rozvoje do budoucnosti. A Pec se rozvíjí v mnoha dalších ohledech, třeba i díky gastronomii. I když není zrovna počasí na lyžování, tak přesto jsou skoro všechny chaty a chalupy otevřené a nabízí stále se zlepšující kuchyni. Všichni v Peci máme zájem, abychom byli vnímáni jako celoročně atraktivní a hlavně přívětivé horské středisko.

foto: Hotel Horizont, zdroj: Hotel Horizont

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...