fbpx

Šílenství, nebo vášeň? Lovci zatmění Slunce se připravují roky předem 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Od vzácného a ohromujícího přírodního úkazu, známého jako úplné zatmění Slunce, nás dělí necelý rok. Viditelné bude především v Severní Americe a lidé známí jako „eclipse chasers“ se na něj připravují už dnes

Zveřejněno: 20. 4. 2023

Každý, kdo byl svědkem úplného zatmění Slunce, vám nejspíš potvrdí, že se jedná o jeden z nejúchvatnějších přírodních jevů, které lze na naší planetě pozorovat. Fascinace zatměním Slunce u někoho dokonce přeroste až v jistou formu posedlosti a „eclipse chasers“, lovci zatmění jsou schopni cestovat i přes půl světa, jen aby mohli magický moment zažít na vlastní kůži. A to i opakovaně.

Příští úplné zatmění je skoro za rohem

8. dubna 2024. Datum, na které svou mysl upínají eclipse chasers po celém světě a netrpělivě vyčkávají na chvíli, kdy si budou moct krásu a tajuplnost jednoho z nejočekávanějších astronomických jevů naplno užít. Příští úplné zatmění Slunce bude viditelné z některých částí Severní Ameriky, konkrétně z Kanady, USA a Mexika.

Tento jedinečný úkaz nastává pouze tehdy, když Měsíc prochází přímo mezi Zemí a Sluncem a v jednu chvíli z perspektivy nás, obyvatel planety Země, zakryje celé Slunce. V tu chvíli celou oblohu pohltí i na několik minut temnota a je možné pozorovat i jasně zářící část Slunce zvanou koróna, která není za normálních okolností viditelná. Událost provází i extrémně rychlé změny teplot či změny okolních barev.

Jelikož úplné zatmění Slunce je vždy viditelné pouze z velmi omezené části Země, nadšenci tohoto jevu ze všech koutů světa se musí na celou akci s dostatečným předstihem připravit a pečlivě naplánovat každý krok. Vynaloží nezanedbatelné prostředky a úsilí na samotnou cestu vstříc místu, z kterého přírodní divadlo bude možné sledovat – podle lovců zatmění to ale určitě stojí za to.

V mysli lovce zatmění

Vědecký novinář Dan Falk je jedním ze členů komunity eclipse chasers a své první pozorování úplného zatmění Slunce popisuje následovně: „Své první zatmění jsem viděl před 32 lety. Jeho dráha tehdy procházela přes Havaj a Mexiko, takže jsem letěl na mexický poloostrov Baja California. Ačkoliv si zatmění ten den hrálo na schovávanou díky vysoké oblačnosti, i tak bylo ohromující – a já jsem se stal závislým. Od té doby jsem tuhle podívanou měl možnost sledovat ještě čtyřikrát.“

Ubytování podél trasy zatmění se už pomalu plní. 

„Rozdíl mezi úplným a částečným zatměním Slunce je doslova jako rozdíl mezi dnem a nocí. To znamená, že vaší prioritou na příští 8. duben bude dostat se na pás totality (pás, ze kterého lze zatmění nejlépe pozorovat). K dispozici je spousta zdrojů, které vám pomohou. Na webových stránkách Great American Eclipse jsou uvedeny všechny přesné časy začátku i konce zatmění ve všech městech podél jeho dráhy. Na stránkách National Eclipse pak najdete podrobné mapy dráhy zatmění v jednotlivých státech. Interaktivní mapu celé dráhy zatmění také najdete na stránkách Eclipse2024.org,“ radí Falk každému, kdo by se chtěl do neobvyklého honu za posvátným zážitkem také pustit.

„S rezervací ubytování neotálejte příliš dlouho; řada hotelů a Airbnb ubytování podél této trasy se už pomalu plní a bohužel to vypadá, že už teď dochází ke zdražování, podobně jako v roce 2017. V této ne tak docela ideální situaci si samozřejmě můžete objednat hotel mimo trasu a ráno v den zatmění se vydat tím správným směrem. Přesto je ale lepší přijet alespoň o den dříve, pokud máte tu možnost,“ dodává hrdý lovec zatmění.

Pozor na oči

Ať už se chystáte pozorovat úplné nebo jen částečné zatmění Slunce, je nezbytné dodržovat některá bezpečnostní opatření. Přímý pohled do Slunce je během tohoto jevu pro oči velmi nebezpečný a může způsobit i nenávratné poškození zraku. Používat vhodnou ochranu při sledování zatmění se tak stává pravidlem číslo jedna.

Ať už použijete speciální sluneční brýle, sluneční filtr, nebo tzv. projekční metodu, buďte extrémně opatrní a vždy pamatujte na to, že většině zranění očí zaviněných pohledem na zatmění Slunce se dá předejít důsledných používáním právě těchto pomůcek.

Související…

Slunce nás může spálit i oslepit. A celou Zemi dokáže odstavit od energií
Hana Průšová
 

foto: Shutterstock , zdroj: Smithsonian magazine

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...