fbpx

Předpověděl „Bílý šum“ srážku vlaků v Ohiu? Veřejnost šokuje podobnost filmu s realitou 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Vlaková havárie v Ohiu je považována za jednu z největších novodobých ekologických katastrof v USA. Stejná událost i místo se však ve snímku Bílý šum objevily už o rok dříve. Jde pouze o náhodu?

Zveřejněno: 21. 2. 2023

Když se Ben Ratner s rodinou přihlásil v roce 2021 jako komparzista do katastrofického filmu Bílý šum, ještě netušil, že o dva roky později pocítí jeho děj doslova na vlastní kůži. Zápletka snímku se totiž až děsivě podobá realitě. Ve filmu se nad Ohiem objeví temný mrak poté, co se nákladní vlak srazí s cisternou. To vyvolá explozi, jež naplní vzduch nebezpečnými toxiny.

Sedmatřicetiletý Ratner si ve filmu zahrál asi ve dvou scénách. Když chtěl pak v únoru roku 2023 snímek znovu vidět, zjistil, že ho nedokáže dokoukat. On a jeho rodina totiž žijí fikci, kterou pomohli přenést na plátno. Letos v únoru, přesně po vzoru snímku, museli evakuovat svůj dům den poté, co vlak společnosti Norfolk Southern, převážející 20 vagonů nebezpečného materiálu, sklouzl ve městě East Palestine z kolejí, vzplál a hrozil výbuchem.

„V první polovině filmu je všechno téměř přesně tak, jak se to děje tady,“ řekl Ratner serveru CNN, čtyři dny po jejich evakuaci. „Všichni o tom mluví.“ Diváky filmu po celém světě navíc udivuje nejen podobnost zápletky, ale také téměř totožné místo události. Někteří konspirátoři se dokonce dušují, že celá událost byla provedená podle předem připraveného plánu.

Náhoda, nebo předtucha?

Snímek vznikl podle předlohy románu Dona DeLila. Vědci, kteří jeho dílo studují, tvrdí, že je střet života a umění nepřekvapuje. „Dílo tohoto autora bývá celkově považováno za velmi prozíravé,“ říká Jesse Kavadlo, profesor angličtiny na Maryvillské univerzitě v St. Louis. „Ta strašná nynější nehoda je samozřejmě náhoda. Ale v našich myslích nám to tak přijde, že život napodobuje umění, které napodobovalo život, a tak dále a tak dále.“ 

V noci 3. února, když k nehodě došlo, sledoval Ratner basketbalový zápas své dcery na místní střední škole. Přes hluk hry havárii neslyšel. Když ale potom vyšel z budovy, uviděl mohutný požár, který několik vteřin točil na mobilní telefon. Jeho rodina se vrátila do svého domu, který se nachází necelý kilometr od místa nehody. Řekl, že celou noc slyšeli sirény, ale neměli dostatek informací. „Nebyli jsme si jisti, jak velké hrozí nebezpečí.“

Stovky znepokojených obyvatel se sešly ve sportovní hale, aby si vyslechly státní úředníky. Ti je několik dní přesvědčovali, že je vše v pořádku a lidé se ve svých domovech mohou cítit bezpečně. I zde se nabízí mrazivá paralela s filmem Bílý šum, ve kterém také někdo neustále někoho přesvědčuje, vysvětluje, nebo jenom zbytečně blábolí.

Zatímco jeho rodina spala, on zůstal vzhůru a nervózně sledoval požár a zprávy. Druhý den ráno se aktivita v okolí místa zvýšila. „Byl tam velký rozruch, helikoptéry a lidé, kteří odjížděli z města. Bylo to celkem intenzivní,“ řekl.

Jeho žena a děti zamířily k prarodičům, kteří bydlí asi dva kilometry od místa nehody. Ratner šel pracovat do kavárny v nedalekém Salemu, kterou se svou ženou vlastní. Odpoledne už oficiální výstraha upozorňovala, že je třeba, aby se lidé přesunuli ještě dál, za okruh dvou mil. Zhruba polovina ze 4 800 obyvatel města se musela evakuovat.

Bílý šum nejen v televizi

Stovky znepokojených obyvatel se sešly ve sportovní hale, aby si vyslechly státní úředníky. Ti je několik dní přesvědčovali, že je vše v pořádku a lidé se ve svých domovech mohou cítit bezpečně. I zde se nabízí mrazivá paralela s filmem Bílý šum, ve kterém také někdo neustále někoho přesvědčuje, vysvětluje, nebo jenom zbytečně blábolí – ať už děti, rodiče, lékaři či akademici. To vytváří takzvaný bílý šum neboli mentální zahlcení informacemi. „Trpíme mozkovým útlumem. Potřebujeme občasnou katastrofu, abychom neustálé bombardování informacemi přerušili,“ psal v knize její autor DeLillo.

Diváky filmu po celém světě navíc udivuje nejen podobnost zápletky, ale také téměř totožné místo události. Někteří konspirátoři se dokonce dušují, že celá událost byla provedená podle předem připraveného plánu.

Přítel rodině Ratnerových nabídl, že je nechá přespat ve svém domku u bazénu. Škola byla na celý týden zrušena. Město East Palestine, kde se nehoda udála, se nachází v ekonomicky slabé oblasti, nicméně ne vždycky tomu tak bylo. Ratner s manželkou uvažovali, že si otevřou další kavárnu, ale teď se obávají, že to nebude možné. „Zde jsme vychovávali naše děti, dodělávali jsme si vysokou školu, koupili jsme si podnik a bylo to naše místo,“ řekl. „Budeme muset v budoucnu dům prodat? Má v tuto chvíli vůbec nějakou cenu?“

Katastrofa v reálu

Ještě před Bílým šumem podobnou katastrofu (vlakové neštěstí v Ohiu) „předpověděl“ i seriál Malcolm in the Middle. Čtyřiadvacátá epizoda druhé série s názvem Evakuace byla odvysílána 12. května 2001 a obsahovala podobnou premisu. Hal, kterého hrál Bryan Cranston, neúmyslně ztratil svůj starý gauč, když se ho zbavoval, což mělo za následek vlakové neštěstí. Následně došlo k úniku nebezpečných chemikálií a celá Halova rodina i okolí musely být kvůli bezpečnosti evakuovány.

Podle Ratnera začaly městem minulý týden opět projíždět první vlaky. Jejich hukot, na který byl zvyklý, ho nyní drásá. Dodává, že bylo zábavné podílet se na katastrofickém filmu – stylizovaném, temně komediálním dramatu od společnosti Netflix s Adamem Driverem, Gretou Gerwigovou a Donem Cheadlem v hlavních rolích. Ve skutečném životě byla ale situace zdrcující. „Nyní už je těžké to vnímat jen jako hraný film,“ řekl Ratner.

Související…

Nehoda vlaku v Ohiu je ekologická katastrofa. Jde o druhý Černobyl?
František Mašek

foto: Shutterstock, zdroj: Edition.cnn

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...