fbpx

Zveřejněno: 5. 4. 2017

Náš pořad se zabývá hledáním vrozených talentů dětí. Globální stratég a kouč Jan Mühlfeit odpovídá spolu se spoluautorkou projektu Odemykání dětského potenciálu Kateřinou Novotnou na vaše nejčastější otázky. Na co jste se ptali tentokrát?  

1. V čem se liší váš přístup Odemykání dětského potenciálu od tradičního pojetí školy? 

,,Zabrousím trošičku do historie, konkrétně do roku 1630. Tehdy vydal Jan Amos Komenský knihu s názvem Škola hrou. Tato literatura říkala, že když dětem látku řeknete, tak ji zapomenou. Když jim ji ukážete, možná si ji zapamatují, a pokud je do učiva zapojíte, stane se z něho dovednost. Bohužel dnešní škola je dost daleko od toho, co tvrdil veliký učitel lidu. Model memorování není vůbec o tom, jak individuálně rozvíjet člověka. Přitom děti by se měly věnovat především takovým předmětům, ve kterých mohou skutečně vyniknout a rozvíjet svůj talent. A o tom je seminář Odemykání dětského potenciálu. Náš systém staví na tom, v čem dítě vyniká, v čem je unikát,” vysvětluje Jan Mühlfeit a Katka dodává: ,,Velký problém ve školách je i to, že se neučí nic o sebepoznání. My se téma seberozvoj snažíme do seminářů zapojit a sdělit ho dětem zábavnější formou.”  

odemykani potencialu 2 dil

,,Přátelé nezapomeňte na to, že vaše dítě bylo vybráno jako ta nejvhodnější osoba prožít svůj autentický život. Proto mu pomozte odemknout jeho potenciál,” říkají Jan Mühlfeit a Kateřina Novotná.

2. Dají se naše talenty z běžného života uplatnit například i ve sportu? A jak? 

,,Talenty jsou tak obecné, že se dají využít úplně kdekoliv. Uvedu příklad. David Svoboda je maximalista, což znamená, že má na sebe vysoké nároky. Je také strategický, zodpovědný i sebevědomý. Přesně tyto talenty z něj udělaly olympijského vítěze, protože si je docela dobře vědom toho, co v něm dřímá. Na základě těchto vloh jsme dokonce vytvořili mantru: Vyhrávám díky nejlepší strategii, odpovědné přípravě a myšlení šampiona. Mantra mu dává nový rozměr, jak s talenty pracovat,” objasňuje Jan.   

3. Jakým způsobem je možné talent rozvíjet a podporovat? 

,,Rozvíjí se tím víc, čím víc ho využíváme. Pakliže má někdo vlohy k tomu dělat konstruktéra, můžete je pozorovat už v raném dětství. Dotyčný si neustále staví stavby z lega a taková činnost jej nabíjí energií. Další způsob, jak talent rozvíjet, je myšlení. Rodiče by měli děti podporovat, vykládat jim o tom, co je zajímá. Později už si sami mohou vyhledávat informace například četbou. Vtip je v tom, že čím víc děláme to, co nás baví, tím víc jsme lepší a lepší,” říká kouč. ,,Silná stránka se z talentu stane teprve tehdy, když vynaložíme určitou investici, jakou je dělání a myšlení,” dodává na závěr Kateřina Novotná. 

Zajímá vás něco ohledně potenciálu vašich dětí? Zasílejte své dotazy na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Ty nejlepší necháme zodpovědět.

Viděli jste první díl? Sledovat jej můžete na tomto odkazu

foto: Archiv

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...