Články autora Petr Fořt
Dáváte si mléko do kafe? Takhle znehodnocená káva vás ovšem neprobere
Veřejnost je díky internetu a sociálním sítím (a reklamám) zásobována neskutečným množstvím (jakýchsi) informací. Patří mezi ně i ty o nových objevech, či snad dokonce „konečném řešení zdravého stravování“. Motivem bývá co? V mnoha případech jde zase jen o reklamu na mnohdy nesmyslné produkty. Jen...
9 rad špičkového kouče proti obezitě dětí
V minulých dvou dílech o dětské obezitě jsme si řekli, jaké jsou vnější a vnitřní vlivy i další důvody k tomu, že populace našich dětí neustále tloustne. Teď bychom si měli říct, co dělat, aby alespoň „ty naše“ zůstaly v normě. Stačí dodržovat pár základních pravidel, změnit stravu a hodně...
Petr Fořt: Obezitě dětí přeje doba, reklama a často i rodiče
V první části miniseriálu o obezitě (nejen) dětí jsem vysvětlil principy problému, počínaje genetikou přes epigenetiku až po obezogenní prostředí. Teď se pokusím poodejít od teorie a být konkrétnější. Budu se věnovat okolnostem (obezogenní prostředí) a prevenci dětské obezity.
Petr Fořt: Proč děti tloustnou? Rozhodují geny, ale i vnější vlivy
Nadváha a obezita, a to nejen ta u dítěte, je důsledkem vlivu celého komplexu faktorů. O některých z nich nejsou pochyby, na řadu dalších se ale ve studiích či publikacích zapomíná. Dětská obezitologie každopádně výčet příčin omezuje tvrzením, že existují dva zásadní faktory – prvním z nich je...
Petr Fořt: Vyznáte se ve výživových doporučeních? Zkuste hořčík
Máte stejný pocit jako já, tedy že výživa rozhoduje o zdraví? Myslíte si jako já, že byste se kvalitě vašeho stravování měli více věnovat? Čtete články v řadě médií přinášející „zaručená doporučení“? Nemáte však dojem, že se v informacích topíte? Já ano.
Petr Fořt: Jsou doplňky stravy prospěšné, nebo ne?
Věda objevuje neskutečné věci nejenom v oblasti technologie, ale také v potravinářství. Technologie sice na jedné straně slouží pokroku, naneštěstí je obtížné rozlišit, co je pokrok a co nadbytečná, život komplikující "vychytávka". Technologie (a chemie) v potravinářském průmyslu znamená jak...
Život bez nadýmání: Vyhněte se stresu a nevhodným kombinacím
Minule jsme si říkali něco o intoleranci potravin, která přispívá k nadýmání . Jak se tedy nepříjemným bolestem, které mohou přivodit nemoc, vyhnout? Zásadní je omezit konzumaci kvasitelných sacharidů a pokusit se o úpravu střevního biomu.
Nadýmání jako (celo)společenský problém: Vzniká z intolerance potravin
Možná se budete usmívat pod fousy, až zjistíte, o čem je v tomto článku řeč. Přesto je diskutovaný problém doslova (celo)společenský. Budete se divit, jaké zásadní problémy mají spojitost s meteorismem (též flatulence) a jak to souvisí s potravinovými intolerancemi. Princip je v tom, že výše...
Petr Fořt: Fejeton o sportu, králičím sádle a médiích
Nějak ve mně zůstaly stopy mého původního povolání. Celých 20 let jsem byl fyziologem, biochemikem a výživářem ve vrcholovém sportu. Měl jsem tu čest pracovat s celou řadou sportovních reprezentací – včetně biatlonové. Škoda, v době mého působení nebyla česká biatlonová reprezentace na výsluní,...
Petr Fořt: Čtyři soupeři správné výživy člověka a zmatení pojmů
Aktuální situaci ve výživě lze popsat jako "všichni proti všem". Nemáme jen dva soupeře, ale hned čtyři. Tím prvním jsou oficiální orgány a instituce, včetně zdravotníků. Jsou těmi, kdo formulují obligátní výživová doporučení, a to i v podobě "výživové pyramidy". Druhým jsou výzkumné a vědecké...