fbpx

Kontejnerový domek vám dá svobodu a nezávislost. A můžete ho mít rychle 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Život bez hypotéky nebo nutnosti platit nájem. Cenová dostupnost kontejnerového bydlení umožňuje obojí. Díky tomu si domek se zahradou mohou dovolit i jedinci, které by třeba nikdy nenapadlo, že budou jednou žít v domě

Zveřejněno: 30. 5. 2022

Domy se dnes vyrábějí dokonce i z vyřazených lodních kontejnerů. A pro zájemce o rodinné bydlení, kteří si klasický domek kvůli rozpočtu dovolit nemohou, představují ideální řešení. Jejich obliba ale v posledních letech stoupá i z dalších důvodů, podporují totiž koncept soběstačnosti a jen minimálně zatěžují životní prostředí. Když na to přijde, můžete kontejner sbalit a odcestovat... vlastně s celým domem.

Výběr z několika kategorií

Modulové stavby jsou dnes na trhu nabízeny v několika kategoriích – pro bydlení, kanceláře, ordinace i obytné budovy. Kromě použitých lodních kontejnerů se využívají také kontejnery s ocelovým rámem. S těmi má zkušenosti architektka Šárka Daňková. Kontejner z ocelových rámů se podle ní lépe přizpůsobí všem provozním potřebám včetně zateplení a požadované dispozice.

Odpůrci této výstavby argumentují kratší délkou životnosti. Ta činí odhadem asi 50 let s tím, že klasická zděná výstavba má historii po staletí. „Je jasné, že každá cesta má své výhody a nevýhody. Poměr cena a životnost musí být u takové stavby zohledněn, abychom se nenechali jen unést dříve zmíněnými výhodami. Záleží hlavně na kvalitě izolace a provedení všech montážních prací,“ říká Šárka Daňková.  

S dobrou izolací jsou kontejnerové domky skvělým příkladem ekologického životního stylu. Zvládnou chladnou zimu i horké léto.

Vedle toho můžete mít i kontejnerový domek kombinovaný. „Modulární, tedy kontejnerová výstavba zažívá boom a bude podle mě víc v kurzu, pokud se bude prezentovat jako běžná volba pro víc než alternativní bydlení. Kombinované kontejnery využívají ocelový rám pouze pro základ podlahy, stěny a strop jsou tvořeny s využitím dřevěné konstrukce,“ popisuje Robert Bečvář, jednatel společnosti, jež se modulární výstavbou z dřevěných konstrukcí zabývá.

Takto vyráběné stavby využívají vlastností přírodního materiálu a lidé, kteří se necítí dobře mezi stěnami z ocelových prvků, tak mají další volbu, jak individuálně vybrat příjemnější prostředí. Na termín dodání takové řešení nemá vliv. Třetí základní možností volby jsou modulární stavby plně z dřevěné konstrukce. 

Daň za nezávislost

Jakmile se v kontejneru trochu zabydlíte, brzy zjistíte, že podporuje ještě něco dalšího: samostatnost a nezávislost. Většina kontejnerových domků totiž spadá do kategorie menších staveb, které vyžadují jednoduchost a efektivitu využití prostoru, což je osvobozující. Zjistíte, že dokážete vyžít s málem, a také to, jak málo toho skutečně potřebujete.

„Nevýhodou pro bydlení v kontejnerech ale může být nemožnost zřídit si na ně hypotéku. Není tu možná bankovní zástava, a to pravděpodobně nepůjde ani na samotný pozemek, na kterém kontejner bude stát. Budete tak potřebovat peníze mít, nebo si je půjčit klasickým úvěrem,“ zmiňuje Tomáš Šimek, majitel realitní kanceláře.

„Naše zkušenost z jednání s financující bankou je jiná. Dle našeho zjištění a zkušeností hypoteční úvěr na výstavbu nebo koupi kontejnerových staveb je možné čerpat. Jedná se o individuální posouzení financující bankou a výstavbu spojenou se stavebním povolením a souvisejícím řízením,“ namítá Robert Bečvář. Ani vyhlídka na hypotéku tak v souvislosti s kontejnerovým domkem nemusí být zhacena.

Jde to i z vlastních zdrojů

Skutečnost, že si na kontejnerový domek nemůžete vzít hypotéku, by vás ale v případě, že máte našetřený nějaký ten peníz, stresovat nemusela. Je totiž mnohem levnější než tradiční domek a v případě, že byste měli problém s nedostatkem prostoru, ho můžete využít třeba jako letní dům nebo chatku.

Kontejnerový domek můžete mít kompletně nainstalovaný a připravený k užívání za pouhých osm týdnů.

Jeden kontejner o délce 12 metrů vyjde asi na 550 tisíc korun, ze tří takových složíte akorát velký domek, na nějž nebudete potřebovat velký ani drahý stavební pozemek. Ten může být podle Tomáše Šimka až pětkrát levnější než pozemek pro výstavbu klasického domku. To všechno se tedy v případě, že máte nějaké úspory, dá zvládnout i bez hypotéky.

Soběstačnost a udržitelnost

S dobrou izolací jsou kontejnerové domky skvělým prostředkem pro podporu ekologického životního stylu. Zvládnou chladnou zimu i horké léto, pokud jako typ využívané energie zvolíte tu solární, můžete měsíční náklady na energie snížit na minimum, což se v dnešní době zdražování a nejistoty ohledně dodávek plynu více než hodí.

V případě, že si kolem kontejnerového domku zařídíte zahrádku, na níž si budete pěstovat zeleninu, podpoříte soběstačnost dalším praktickým způsobem, který zároveň ušetří i vaši peněženku. A konečně volbou kontejnerového domku ušetříte spoustu stavebního materiálu, který by produkoval spoustu odpadu, jenž by životní prostředí ještě více zatížil. Kontejnerové bydlení je tak přínosné z mnoha úhlů pohledu.

Rychlá realizace

Skvělé také je, že na realizaci nového domova nebudete muset čekat celé roky. Kontejner je v podstatě hotový, stačí zařídit vnitřní vybavení. To znamená, že kontejnerový domek můžete mít kompletně nainstalovaný a připravený k užívání za pouhých osm týdnů, což je ve srovnání se stavbou klasického domku, jež zabere minimálně 4 až 6 měsíců, skutečně pohádkové.

„Stejně jako každý typ výstavby má systém staveb z kontejnerů svá pro a proti. Z mého pohledu klienti nejvíc oceňují finanční stránku stavby a její rychlost. Ta je oproti klasické zděné stavbě bezkonkurenční,“ říká Šárka Daňková.

Ocelové kontejnery a menší prostor také slibují, že o domek nebudete muset přehnaně pečovat, a nemusíte se přitom bát, že by se to nějak projevilo na jeho kondici nebo ovlivnilo jeho životnost – minimálně u těch ocelových určitě ne. Stačí si představit, co všechno musí kontejnery vydržet na moři.

Související…

Raději bydlet ve městě, nebo na vesnici? Nakonec jde o to, jak blízko je les
Monika Kovačková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...