fbpx

Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované aromatické rostlinné extrakty se silnými kosmetickými a terapeutickými schopnostmi. Nejčastěji se získávají parní destilací, lisováním za studena, extrakcí rozpouštědlem a odběrem pryskyřice

Zveřejněno: 15. 12. 2020

Esenciální oleje lze použít mnoha způsoby. Nejčastěji se spojují s inhalací a aromaterapií, která je zaměřena na léčbu fyzických a emocionálních problémů. Když se nanesou na pokožku, během několika minut se krevním přenosem dostanou do každé buňky v těle.

Nejde jen o vůni

Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované aromatické rostlinné extrakty se silnými kosmetickými a terapeutickými schopnostmi. Nejčastěji se získávají parní destilací, lisováním za studena, extrakcí rozpouštědlem a odběrem pryskyřice.

Výzkumy uvádějí, že existuje více než tisíc druhů známých esenciálních olejů. Komerčně dostupných je zhruba 300.

Obsahují stovky chemických složek, které se vyznačují specifikou vůní a vlastnostmi. Jako součást kosmetických přípravků přinášejí řadu benefitů. Působí jako přírodní antioxidanty, které bojují proti volným radikálům a viditelným známkám stárnutí, jako jsou linky či vrásky. Podporují hydrataci a obnovu buněk. Pokožku vyživují, regenerují, tonizují, rozjasňují a čistí. Zastavují infekce, stimulují krevní oběh.

Královská levandule

Výzkumy uvádějí, že existuje více než tisíc druhů známých esenciálních olejů. Komerčně dostupných je zhruba 300 a každý z nich disponuje různými výhodami. Nejuniverzálnějším a nejúčinnějším esenciálním olejem je olej z levandule. Její léčivé přínosy byly objeveny před více než 2 500 lety. Kromě toho, že je velmi silným antioxidantem, vyniká antimikrobiálními a sedativními účinky. Urychluje regeneraci a proces hojení. Zmírňuje stres, úzkost a napětí. Zlepšuje spánek (je 1,5krát účinnější než léky proti nespavosti), paměť a kognitivní funkce. Uvolňuje dýchání. Pokožku čistí, zbavuje ji nebezpečných toxinů, volných radikálů, chemikálií, bakteriálních a virových infekcí. Zpomaluje proces stárnutí kůže, kterou také hydratuje, tonizuje, rozjasňuje, vyhlazuje a celkově revitalizuje.


Mezi další vysoce funkční, pečující esenciální oleje patří: mrkvový olej, olej z damašské růže, šípkový olej, kadidlový olej, čajovníkový olej, olej z pelargónie, ylang ylang olej a olej z pačuli. K čištění pleti jsou ideální oleje ze skořice, borovice či citronu. Pro celkovou revitalizaci je vhodný citronový nebo mátový esenciální olej. O posílení kožní imunity se nejlépe postarají oleje z levandule, čajovníku, citronu, eukalyptu, oregana, tymiánu, pomeranče nebo skořice.

Náš tip

Tělový jogurt s levandulí
Základními ingrediencemi jsou vzácná růžová voda a levandulový esenciální olej, které jsou propojeny s organickým bambuckým máslem, hroznovým a organickým kokosovým olejem.

telovy jogurt levandule

Jogurt má výrazný omlazující účinek. Proniká do hlubokých kožních vrstev. Pokožku nádherně provoní. Udržuje ji hladkou, vláčnou, pružnou s vyváženým pH.  
Více informací na: https://www.dulcia.cz/telo/telovy-jogurt-levandule.html


Co možná o esenciálních olejích nevíte
*
Esenciální oleje produkuje méně než 1 % rostlin na celém světě.
* Difúzní esenciální oleje pomáhají zvyšovat atmosférický kyslík v místnosti.
* V jednom citronu se nachází pět kapek citronového esenciálního oleje.
* Nejdražším esenciálním olejem je „neroli“ neboli olej z hořkého pomerančovníku – na výrobu 450 gramů tohoto oleje je potřeba 450 kg pomerančových květů.
* O čajovníkovém oleji se poprvé zmínil kapitán James Cook v roce 1772 během své cesty do australského zálivu Botany Bay.
* Čich je jediným smyslem, který je přímo propojený s limbickou oblastí mozku – centrem emoční kontroly.  
* Pokud byste v 17. století sbírali léčivé byliny, byli byste obviněni z čarodějnictví, následně oběšeni nebo upáleni.  
* Esenciální oleje nelze patentovat. Jsou výtvorem přírody.

Náš tip

Revitalizující solná koupel se smrkem a eukalyptem
Mořská sůl obohacená o mimořádně posilující směs esenciálních olejů ze smrkového dřeva, eukalyptu, levandule, citronové trávy a máty odstraní stres a únavu.

 

solna koupel smrk eukalyptus

Sníží svalové napětí a bolest pohybového aparátu. Jedinečná kombinace účinných látek zlepšuje celkový stav pokožky. Zásadité pH podporuje vylučování toxinů.   
Více informací na: https://www.dulcia.cz/prirodni-kosmetika/revitalizujici-solna-koupel-smrk-eucalyptus-550g.html

Jak vybírat přípravky s esenciálními oleji

* Výběr kosmetiky přizpůsobte typu a potřebám pokožky
Každý esenciální olej pomáhá pokožce jiným způsobem. Proto pečlivě prostudujte složení, indikace a účinky každého přípravku. Když máte třeba suchou a zralou pleť, zaměřte se na přírodní kosmetiku s obsahem růžového, mrkvového, opunciového, kadidlového, vetiver, březulového nebo ylang ylang oleje, které pleť hydratují.  

* Dbejte na kvalitu výrobků
Kosmetiku nakupujte u osvědčených výrobců. Pečlivě studujte etikety a datum spotřeby. Vyhýbejte se značkám s obsahem umělých barviv, stabilizátorů, parabenů, chemických konzervantů, živočišného tuku, palmového oleje či destilované vody, která pokožku zbytečně vysušuje. U poctivých výrobků najdete informace ohledně čistoty, kvality a původu veškerých použitých ingrediencí včetně esenciálních olejů.

* Dbejte na kvalitu obalu
Funkční přírodní kosmetika pracuje s vysokým podílem aktivních látek, ke kterým patří také esenciální oleje. Aby se zachovala jejich kvalita, formulace jsou baleny do pečlivě vybraných obalů. Ty je chrání před jakýmkoliv typem znečištění či znehodnocení. Kvalitní obal je vyroben z bezpečného a recyklovatelného materiálu se snadnou manipulací, který kosmetiku chrání před bakteriemi, UV zářením, vlhkostí a dalšími nežádoucími vlivy. Ideální jsou obaly z neprůhledného skla nebo plastové obaly typu airless.

* Vyhýbejte se vonným olejům
Vonný neboli parfémovaný olej se vyrábí z esenciálních olejů, které jsou kombinované s chemickými látkami.

* Aplikace
Kosmetický přípravek používejte dle návodu. Pokud máte problém s výběrem, obstarejte si testery nebo se poraďte s odborníkem.     

Pokud se rozhodnete použít samotný esenciální olej, vždy ho zřeďte s nosným olejem dle doporučovaných koncentrací. Pokud se po aplikaci na kůži objeví nežádoucí reakce ve formě červené svědivé vyrážky nebo kopřivky, vyhledejte lékaře. Zřejmě budete mít na daný druh oleje alergii.

Náš tip

Krémový deodorant se šalvějí a grepem
Jemný krémový deodorant s obsahem esenciálních olejů ze šalvěje a grepu udržují pokožku svěží, bez zápachu a nebezpečných škodlivin.

kremovy deodorant salvej grep

Deodorant nasákne veškerý přebytečný pot v podpaží, ve kterém zachovává pocit sucha.
Více informací na:
https://www.dulcia.cz/deodoranty/kremovy-deodorant-salvej-grapefruit.html


S láskou Dulcia natural

foto: Dulcia, zdroj: Dulcia

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...