fbpx

Pamatujete si ještě na uprchlickou krizi? V roce 2015 se údajně do České republiky valilo obrovské množství migrantů z Afriky a arabských zemí, lačných po našich domovech, pracích a ženách.... Kde je jim dnes vlastně konec?

Zveřejněno: 25. 9. 2019

Když se podíváme na statistiky Ministerstva vnitra, zjistíme, že v roce 2017 nejvíce žadatelů o mezinárodní ochranu (tedy o azyl nebo doplňkovou ochranu) v Česku nepocházelo tak úplně ze zemí Afriky jako spíš z Ukrajiny (435 žadatelů), dále z Gruzie a Arménie (129 žadatelů), Ázerbajdžánu (127 žadatelů) a Vietnamu (82 žadatelů). Z takové válkou zmítané Sýrie se o azyl ucházelo pouze 76 lidí, získali ho 3, tedy slovy tři.

Přestože o následujícím víkendu v Praze proběhne už několikátý ročník festivalu RefuFest, jehož název je složen ze slov "refugee" (česky uprchlík) a "fest", předpona "refu" zde má tedy spíš obrazný význam. Během festivalu jde totiž trošku víc o oslavu migrace jako takové. Festival ostatně pořádá komunitní centrum Inbáze, jehož cílem je pomáhat všem migrantům a jejich rodinám v životě v České republice. Snaží se o vytváření bezpečného o otevřeného prostoru ke vzájemnému poznávání a porozumění mezi českými občany a lidmi jiných národností a kultur.

Festival umožňuje návštěvníkům podívat se za hranice stereotypů kolujících ve společnosti a užít si to, co nám různorodost nabízí.

Samotný festival RefuFest si pak dává za cíl vytvářet prostor pro setkání lidí ze všech koutů světa a vyjádřit solidaritu s uprchlíky. Díky hudbě, tanci, divadlu, jídlu a různorodým prožitkům poskytuje návštěvníkům příležitost poznat blíž jiné kultury. Cílem RefuFestu je poukázat na to, že Praha je kosmopolitním centrem, kde spolu žijí lidé různých náboženství, národností a kultur. Festival umožňuje návštěvníkům podívat se za hranice stereotypů kolujících ve společnosti a užít si to, co nám různorodost nabízí. 

refu fest2

RefuFest má ukázat hlavně to, co nás díky lidem z jiných zemí a končin obohacuje


Festival je charakteristický pozitivní atmosférou a pestrým programem. Tento rok je pořádán ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a Iniciativou pro Invalidovnu v nedávno znovu otevřené pražské Invalidovně. Probíhat bude celý víkend, tedy  27. a 28. září, právě na Invalidovně a vstup je jako každoročně zdarma. 

Pálí je i klima

Letos festivalu však leží na srdci ještě jedna záležitost, která ovšem s migrací souvisí. Jde o boj proti oteplování a klimatické změně. Tento ročník proto bude věnován stejnou měrou tématům klimatické krize a uprchlictví. Na pátek 27. září organizátoři připravují neveřejný program pro školy a v sobotu 28. září pak proběhnou koncerty, divadlo, filmy, diskuze a workshopy. Mimo jiné to budou koncerty ústeckých Houpacích koní a pražských The Silver Spoons, proběhne vernisáž fotografií Antonia Cossy z jeho měsíčního pobytu v Mozambiku, kde dokumentoval osudy tamních klimatických migrantů, a výstava Jany Plavec „Já, uprchlík“, která zachycuje životy v evropských uprchlických táborech.

refu fest 3

Pozor, pozor. V sobotu zaplaví uprchlíci Invalidovnu. A nejen oni

Dále bude možno zhlédnout unikátní autobiografické divadlo Smooth life palestinského loutkoherce Husama Abeda nebo cirkusové představení a fire show, kterou si mezinárodní tým dobrovolníků a lektorů kroužku Cirkusárna připravil speciálně pro RefuFest. Nebude chybět ani stand up vystoupení komičky Adély Elbel, přednáška aktivistické skupiny Extinction Rebellion, což je mezinárodní sociálně-politické hnutí, jehož cílem je prostřednictvím občanské neposlušnosti a nenásilného odporu zabránit rozpadu klimatu, ztrátě biodiverzity a sociálnímu a ekologickému kolapsu.

Dočkáme se také diskuze na téma klimatické krize se zástupci a zástupkyněmi Fridays For Future a o životě dětí v uprchlických táborech s Peterem Pöthem, Jaroslavem Miko a Robinem Kvapilem. A samozřejmě nebude chybět spousta skvělého jídla ze všech koutů světa.

Související…

Pátek patří aktivistům Fridays For Future: Projděte si rejstřík „zelených“ organizací
Luboš Heger

foto: RefuFest, zdroj: RefuFest

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...