fbpx
Tradiční trdelník? Deset bizarních jídel, která návštěvníci Prahy milují Dalších 11 fotografií v galerii
Z pražských kulinářských specialit vstávají dietologům vlasy hrůzou na hlavě.

Je libo knedloburger, trdelník se zmrzlinou nebo pravý staročeský gyros?

Zveřejněno: 22. 4. 2019

Turisté si v Praze užívají nejen památek, levného alkoholu a strip barů, vyhledávají také kulinářská lákadla. S českou kuchyní ale mají asi tolik společného jako matrjošky nebo levitující mnichové s českou kulturou. Tady je výběr deseti pokrmů, které jsou mezi turisty obzvlášť oblíbené.

Staročeský trdelník

Ten sice pochází z maďarsky mluvící části Transylvánie (zde se mu říká Kürtőskalács), nalézt se dá třeba i v Německu (Baumstriezel) nebo na Slovensku (Skalický trdelník). V Praze někdo před pár lety vymyslel upgrade, nacpal do něj zmrzlinu se šlehačkou a rázem se trdelník stal nejfotografovanějším turistickým artefaktem. Přidaly se i různé barevné obměny a posypy, někde ho plní i párkem nebo hranolky. A kromě turistů ho v Praze nikdo nejí. Ten klasický stojí kolem šedesáti korun, jeho výroba vyjde přibližně na 6 korun. 

zmrzka

Různobarevné trdelníky jsou extrémně fotogenické.


Párek v rohlíku na Malostranské

Velice oblíbený pojízdný stánek s příznačným názvem Euro Hot Dog nabízí, že se zde dá koupit klasický hot dog. Turisty asi překvapí, když dostanou „obyčejný“ párek v rohlíku. 

hot dog

Klobása z Václaváku

Klobásy z ruských stánků jsou levným a rychlým způsobem, jak se stihnout najíst mezi segwayovou prohlídkou centra a pub crawlem. 

klobasa 0157138682

Bavorské preclíky na stolech

Tyhle preclíky snad nikdy nikdo jinde než v centru Prahy neviděl, přesto je mnozí návštěvníci mají za pražskou specialitu. Pro Pražany jsou známkou nepoctivé turistické restaurace, obsluha za ně chce peníze i přesto, že u nich často nebývá žádná cenovka.

precliky 1166066161

Langoše z Matějské pouti

Vrchol kulinářského řemesla, jehož základ tvoří v podstatě jen mouka s vodou. Dnes už se našla i taková místa, kde se tuto mastnou kalorickou bombu pokusili trochu odlehčit a přidávají do ní zeleninu.

langos

Kebab z Národky

Jde o nejoblíbenější destinaci lidí, které nad ránem cestou z hospody přepadne hlad. 

kebab 513605485

Smažený sýr z Lokálu.

Klasika, nad kterou výživovým poradcům vstávají vlasy na hlavě. V Lokálu tento pokrm sice patří k nejdražším smažákům v Praze, a protože jde v podstatě „jen“ o sýr na tuku, může na cizince působit trochu bizarně. Pražané na něj ale nedají dopustit a shodnou se, že jde o nejlepší smažák ve městě.

lokal

Polévka v chlebu

Jde o další velice oblíbenou pochutinu z centra, ze které turisté musí nabýt dojmu, že do Prahy ještě nedorazily talíře. Těžko potom vysvětlovat, že ne, opravdu si doma nevyřezáváme díru do chleba pokaždé, když si chceme dát polévku.

polevka 170416238

Polévka sice chutná skvěle, ale co pak s tím chlebem?


Knedlo-burger

Česká jídla do ruky? Nejen hamburger či párek v rohlíku, restaurace Czech Burger plní i ty nejdivočejší kulinářské sny. Knedlo – vepřo – zelo, kachnu s červeným zelím i svíčkovou omáčku s hovězím trhaným masem zde umí nacpat doslova do knedlíku a jíst se může na stojáka.

czech burger

Knedlo-vepřo-zelo sbalené na cesty.


Pravý staročeský gyros

Když se "pravý staročeský gyros" objevil ve stánku před Palladiem poprvé, oprášili jsme učebnice dějepisu a začali hledat, kdy se vlastně v Česku začaly odřezky masa v moučné placce prodávat poprvé. Po několika letech usilovného pátrání můžeme oznámit, že to bylo přesně v roce 2015. A je pravda, že už tehdy to bylo "starý". 

gyros

foto: Profimedia

Tipy redakce

Pouštíte dětem videa z jejich akcí? Můžete je tak připravit o zážitek

Pouštíte dětem videa z jejich akcí? Můžete je tak připravit o zážitek

Kamera je úžasný vynález. Dokáže zaznamenat skutečnost a uchovat ji v reálné...

Zneužívají fotek vašich dětí? Jak fungují digitální únosci

Zneužívají fotek vašich dětí? Jak fungují digitální únosci

O rodičích, kteří na internetu pilně dokumentují každý okamžik života svých...

Jan Rak: Realitu si každý vytváří podle sebe, až si to uvědomíme, bude tu ráj

Jan Rak: Realitu si každý vytváří podle sebe, až si to uvědomíme, bude tu ráj

Je realita to, co vidíme? Nebo si ji každý z nás vytváří po svém? Co nám vlastně o...

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.