fbpx

Průvodce výběrem parfému 1 fotografie
zdroj: Deposit Photos

Vybrat parfém je matoucí, ať už se jedná o odraz vaší osobnosti, nebo prostě o vůni, s níž se skutečně spojujete.

Zveřejněno: 20. 6. 2023

Vydali jste se už někdy do vzpomínek díky určité vůni? Čich totiž hraje velkou roli při vyvolávaní asociací, a to i včetně těch, které se týkají konkrétně vás. V moři tolika možností je opravdu těžké vybrat si to, co vám nejvíce vyhovuje. Jak vybrat správný parfém, jenž se stane rozšířením vaší osobnosti? Zajímavé tipy najdete i na webu http://www.extra-parfemy.cz/.

Najděte oblíbenou kategorii vůní

Každá vůně spadá do určité kategorie. Pokud preferujete svěží květiny, přitáhnou vaši pozornost květinové vůně. V případě, že dáváte přednost sladkým vůním, větší smysl dává volba citrusových vůní. Jestliže jste někdo, kdo má rád spíše mužské dřevité vůně, pak jsou pro vás typické pižmové a santalové tóny.

Vše je o poznámkách

Prvním krokem při výběru parfému je znát jeho hlavu, srdce a základ. Co to znamená? Každý parfém má jedinečnou kombinaci tónů, které v podstatě dělají vůni takovou, jaká je. Hlava vydrží přibližně 5 až 15 minut, srdce trvá přibližně 30 minut až hodinu a základní tóny jsou to, co vydrží po celou dobu nošení. Některé vůně mohou mít nádech ovocně-květinové vůně, ale pak se ustálí do vůně, která je spíše sladká.

Vyberte si svou koncentraci

Už jste někdy u svých vůní spatřili EDP nebo EDT či EDC? To je údaj o tom, jak je vůně koncentrovaná. Čím vyšší je koncentrace, tím je vůně silnější a tím déle vydrží. Nejvyšší koncentraci má parfém, kde stačí malé množství, aby vydržel po celý den. Následuje parfémovaná voda, která vydrží po nastříkání přibližně šest až sedm hodin. Pak následuje toaletní voda, jež je méně koncentrovaným složením a je třeba ji mezi jednotlivými nošeními alespoň dvakrát doplnit. Nejnižší koncentraci má kolínská voda, protože ta vydrží jen asi 2 až 3 hodiny.

Související…

Přátelé na první přičichnutí? Na tělesné vůni záleží více než na vzhledu
Jan Handl

foto: Deposit Photos, zdroj: Extra parfémy

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...