fbpx

Jak si zajistit kvalitní důchod? Přemýšlejte dopředu! 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Začněte myslet na důchod už dnes. Výplata od státu vaše potřeby nepokryje, zajistěte se na stáří s předstihem. Jak na to?

Zveřejněno: 22. 5. 2023

Důchody jsou v poslední době hodně skloňované téma, neustále se řeší doba, kdy každý z nás do důchodu nastoupí, a také jejich výše. Právě ta může mnohé zaskočit, důchod, který vám každý měsíc bude vyplácet stát, totiž rozhodně nemusí stačit. Co s tím? Už teď je třeba si na důchod začít šetřit a postarat se o to, abyste měli nějakou tu rezervu.

Když se řekne důchod

Každý z nás se časem dostane do bodu, kdy už bude na práci starý, nezvládne ji a zaslouží si za odpracovanou dobu taky trochu odpočinku. Když se k tomu přidá i důchodový věk, nastane čas odejít z pracovního života do starobního důchodu. Aby vám za něj od státu náležela náhrada mzdy, je třeba nejen dosáhnout už zmíněného důchodového věku, ale také splnit potřebnou dobu sociálního pojištění.

Víte, že když se řekne důchod, nemusí vždy jít o ten starobní? Kromě něj se můžeme setkat i s invalidním důchodem, případně vdovským, vdoveckým či sirotčím důchodem.

Jak důchod získat?

Důchodového věku jste dosáhli, dobu pojištění také splňujete, co dál? Stačí si prostě říct, že jdete do důchodu? Bohužel ne. Žádný důchod se nepřiznává automaticky, nejprve o něj tedy musíte požádat osobně na okresní správě sociálního zabezpečení, pod kterou podle místa trvalého bydliště spadáte. Vaše žádost by měla být podle zákona do 90 dnů vyřízena, záleží ale na tom, zda doložíte všechny potřebné údaje a doklady.

Víte, že si můžete zažádat i o předčasný důchod, tedy si o důchod zažádat i přesto, že ještě nesplňujete důchodový věk? 

Když vám důchod okresní správa sociálního zabezpečení schválí, přizná vám i výplatu starobního důchodu jako dávky důchodového pojištění, kterou zkráceně označujeme všichni jako důchod. Ten se skládá ze dvou částí, základní a procentní výměry. Základní částka je pro všechny stejná, procentní se liší, odvíjí se totiž od vašich výdělků, odpracovaných let a dalších parametrů. Zajímá vás, kolik na důchodové pojištění každý měsíc odvádíte? Napoví vám kalkulačka mzdy.

Víte, že si můžete zažádat i o předčasný důchod, tedy si o důchod zažádat i přesto, že ještě nesplňujete důchodový věk? I v takovém případě ale musíte splnit požadovanou délku důchodového pojištění, počítat pak musíte i s pokrácením vyplácené dávky.

Jak se na penzi připravit a zajistit si kvalitní důchod?

Není žádným tajemstvím, že jen málokdo si na důchod spoří. Když pak nastane den D a do důchodu nastoupí, čeká je těžké prozření. Dosud byli zvyklí na určitý standard, ten se tímto okamžikem ale mění. Aby k takovému nepříjemnému prozření nedocházelo, je třeba myslet na odchod do důchodu dopředu a připravit se na něj. Jak?

Tip číslo jedna: Spočítejte si, kdy do důchodu zhruba nastoupíte

Prvním krokem k tomu, abyste se na stáří zajistili, je spočítat si, za jak dlouho do něj zhruba nastoupíte. Pomoci vám s tím může třeba důchodová kalkulačka na KupniSila.cz. Nenechte se ukolébat tím, že ještě zbývají desítky let, začněte už teď přemýšlet o tom, co v důchodu budete chtít dělat, kde budete trávit čas.

Tip číslo dva: Spořte si

Už od prvního okamžiku, kdy začnete vydělávat, byste si měli dávat nějaké peníze stranou na důchod. Možná jste si sjednali penzijní pojištění, ani to ale nemusí stačit. Už teď se podívejte, kolik zhruba můžete očekávat na výplatě od státu, odečtěte tuto částku od toho, kolik každý měsíc vyděláte a zjistíte, že rozdíl není vůbec malý. Abyste si mohli i v důchodu udržet alespoň přibližnou životní úroveň, začněte si šetřit. Cílová částka se určuje těžko, záleží na tom, kdy do důchodu půjdete a jak dlouho se z něj budete těšit, přesto je třeba přibližný výpočet. Z něj odvodíte, kolik máte každý měsíc ukládat stranou.

Tip číslo tři: I v důchodu se dá pracovat

I přesto, že si budete celý život dávat peníze stranou, může se stát, že vám to stačit nebude. Nebo jen možná nebudete chtít zůstat doma, ale i v důchodu rádi přijdete mezi lidi. Ani vy nemusíte zoufat, i v důchodu se totiž dá pracovat a přilepšit si. Další možností, jak si v důchodu zajistit dodatečný příjem, je i výnos z pronájmu nemovitosti.

Související…

„Abychom ve stáří nebyli sami.“ Aneb 15 nejhorších důvodů, proč si pořídit děti
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Hyponamiru

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...