fbpx

Hackerské útoky na mobily se množí: PIN 123456 vás moc neochrání 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Podle statistik společnosti Avast dnes útoky na chytré telefony celosvětově představují 60 % všech kybernetických ataků, situace se navíc zhoršila s koronavirovou pandemií. Problém se netýká jen jednotlivců, ale i velkých organizací. Řešením je důslednost při ochraně zařízení

Zveřejněno: 30. 8. 2022

Telefon dnes představuje mnohem víc než jen prostředek, jak se spojit s lidmi. Bez nadsázky lze říct, že smartphony slouží jako naše externí záložní mozky, v nichž uchováváme nejdůležitější osobní data. Právě proto jsou pro hackery tak atraktivní. A zájem hackerů zase zvyšuje nároky na ochranu těchto chytrých zařízení.

Podle údajů společnosti Avast je dnes více než polovina kybernetických útoků po celém světě cílena právě na chytré telefony. Od počátku pandemie vzrostl počet takových ataků o stovky procent. Avast také zmiňuje výsledky studií varující před nejsnáze prolomitelným (a bohužel často používaným) PIN kódem 123456.

Vzhledem k tomu, že ve smartphonech dnes máme uložena ta nejcitlivější data od osobních kontaktů po online bankovnictví, je jejich ochrana zásadní. Odborníci ze společnosti Kaspersky Software doporučují věnovat pozornost především následujícímu:

  • Textové zprávy: Jsou jednou z nejsnadnějších možností, jak pomocí malwaru vaše citlivá data získat, a jeho autoři to dobře vědí. Využívají neznalosti uživatelů, kteří jsou údaje, jako jsou bezpečnostní kódy ke kreditním kartám, stále ochotni sdělovat právě prostřednictvím SMS.
  • Bezpečnost prohlížeče: Ikona zámku v adresním řádku prohlížeče znamená, že vaše připojení je bezpečné. Při zadávání osobních údajů je více než vhodné zkontrolovat, že skutečně „pod zámkem“ jste.

m shutterstock 2147070443

Symbol zámku v adresním řádku prohlížeče znamená, že připojení je bezpečné /zdroj: Shutterstock)


  • Původ aplikací: Velké e-shopy jako Amazon nebo eBay nabízí vlastní aplikace. Pokud se je (nebo jakékoliv jiné) chystáte do svého smartphonu nainstalovat, zkontrolujte, že se skutečně jedná o originální software. 

Jak se ještě bránit

Citlivá data se z vás hackeři mohou pokusit vymámit i podvodnými e-maily, často se jedná o žádosti o sdělení přístupových údajů do internetového bankovnictví. V takovém případě obdržíte mail, který se na první pohled může tvářit jako originální zpráva z vaší banky, ale už na druhý pohled snadno odhalíte, že jde o podvod. Těmto strategiím se říká phishing a jedinou obranou je neustálá pozornost a nedůvěřivost. Všechny pochybné zprávy okamžitě odstraňte, neodpovídejte na ně, neklikejte na žádné podezřelé odkazy a odmítejte veškerý spam.

Pečlivě zvažujte, co všechno staženým aplikacím povolíte. Je logické, že například aplikace mapy bude chtít znát vaši současnou polohu, k čemu ale potřebuje přístup k vašim fotografiím, seznamu kontaktů nebo ke kalendáři třeba nově stažená hra? Naučte se mazat soubory cookies. Jde o malé kousky dat, které mohou odhalit vaše záliby i zvyky. Prozradí o vás zkrátka poměrně dost. Proto byste se měli naučit, jak je z telefonu dostat ven.

Přihlášení k veřejné, a tím pádem otevřené Wi-Fi síti vaše zařízení zpřístupní hackerům.

Zamykejte. Z domu nebo bytu také neodejdete, aniž byste zamkli a dveře posléze ještě zkontrolovali. A stejnou péči byste měli věnovat chytrému telefonu. Podle reportu společnosti Pew nepoužívalo ještě v roce 2017 zámek obrazovky skoro 30 % uživatelů chytrých telefonů. Přitom se jedná o jednu z nejjednodušších a nejefektivnějších zabezpečovacích technik. Ideální je nejen zamykat obrazovku, ale také aplikace. Pro zámek obrazovky se navíc vyplácí volit dvoufaktorové ověřování, nemělo by se ale jednat o gesto, které nechá stopu na displeji. Lepší je rozpoznáním obličeje, prstu nebo PINem (nikoli ovšem ve znění 123456).

Nevěřte veřejným Wi-Fi. Určitě je pohodlné zkontrolovat při čekání na tramvaj či autobus maily nebo pracovat z kavárny a nemuset platit za přenos dat. Přihlášení k veřejné, a tím pádem otevřené Wi-Fi síti ale vaše zařízení zpřístupní hackerům. Řešením se může stát instalace VPN (virtuální privátní síť), která na špatně zabezpečených sítích vytváří bezpečné šifrované připojení. Díky tomu šifruje vaši IP adresu i komunikaci, chrání před sledováním a zamezuje geoblockingu.

Nesdělujte hesla

Závěrem odborníci upozorňují, že ačkoliv iPhone i Android neustále vyvíjejí lepší a sofistikovanější bezpečnostní opatření, v konečném důsledku závisí ochrana vašeho telefonu a vašich osobních dat do značné míry na vás.

Je třeba mít se na pozoru a neklikat bez rozmyslu na neznámé odkazy, i když vám je třeba poslal někdo z vašich kontaktů. Kontrolujte gramatiku, hodnověrnost, zda adresa začíná URL řetězcem „https“, a pamatujte na to, že legitimní společnost (banka a další) vás nikdy nepožádá o sdělení hesla a dalších citlivých dat prostřednictvím textové zprávy.

Související…

Jarní digitální detox: Dejte sbohem svému smartphonu
Kamila Steinbachová

foto: Shutterstock , zdroj: Reader´s Digest

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...