fbpx

Švédská filozofie lagom: Čeho je moc, toho je příliš 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Že je člověk nenasytná a požitkářská bytost, není žádná nová moudrost. Najdeme ji v nejstarších dochovaných textech, ve starém Řecku i ve většině dnešních světových náboženství. Švédská filozofie lagom z ní však udělala odrazový můstek na cestě k naplněnému životu.

Zveřejněno: 27. 8. 2022

Lagom v překladu znamená „právě tolik, kolik je potřeba“. Znamená to vědět, kdy už stačilo, a snažit se najít rovnováhu a umírněnost, místo abyste se neustále pachtili za větším množstvím. Lagom je pocit spokojenosti, který zažíváme, když máme právě tolik, aby nám bylo dobře.

Lagom má dvě samostatné roviny. První je druh sociálního uvědomění: vědomí, že to, co děláme, ovlivňuje naše okolí. V tomto ohledu bychom mohli lagom vnímat spíše jako druh politiky „královského dělení“. Když si vezmete z talíře tři sušenky, dva další lidé nedostanou ani jednu. Pokud křečkujete všechno, co se dá, na koncertě se prodíráte do první řady s pomocí loktů a nadávek, pak to z vás v lepším případě dělá tak trochu blbce, v tom horším to ostatní ničí.

Druhou je myšlenkový posun, který nachází uspokojení v umírněnosti. Mnozí z nás se ztotožnili s myšlenkou, že větší znamená lepší, že vysoký zůstatek na účtu jim zajistí respekt a že nadbytek znamená štěstí.

Jednoduché radosti neznamenají jednoduché lidi.

Lagom však znamená užívat si „tak akorát“. Lagom znamená vědět, že užívat si toho, co máte teď, neznamená, že toho musíte co nejdříve přidat víc. Je to schopnost přijmout to a být schopen s tím spokojeně žít.

A jak tedy lagom aplikovat do svého života? Zkuste začít třeba tady:

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem

Je velmi snadné nechat se pohltit jedinou částí života – v manželských a psychologických poradnách by mohli vyprávět. Švédové mají mnohem větší smysl pro rovnováhu: v pracovním dni si často dopřejí velkorysé a pravidelné přestávky. Lagom je vydělávat peníze, ale stále z toho mít potěšení.

Cvičení

Fitness průmysl zapracoval do našeho kolektivního podvědomí chytrý narativ. Ten říká, že členství v posilovně za tisíce měsíčně, nové třpytivé a drahé boty a osobní trenér, který na vás křičí, abyste poskakovali a potili krev, je tím jediným a nejlepším způsobem, jak se dostat do formy. Lagom přístup spočívá v tom, že si uvědomíme, že stačí procházka. A když už chce někdo cvičit, většinou stačí obyčejné tenisky a tričko za pár korun. Cvičení nebude o nic méně účinné.

Takové to domácí žvýkání

Ale jistě, sociální kontakt monitor počítače nenahradí. Ale není to dogma, nemusíte platit spoustu peněz nebo cestovat dlouhé hodiny, abyste se bavili. Někdy prostě k zábavě stačí pyžamo, večeře ze zbytků a nehorázně brakový film. A je to naprosto v pořádku.

Existuje nespočet dalších příležitostí, kdy a kde lagom uplatnit: od nakupování přes koníčky až po vlastní rodinu (ne, opravdu nemusíte být každému k dispozici vždy, když něco potřebuje). Nejhlubším prvkem lagom je prostě vnímat to, když se cítíte dobře. Jednoduché radosti totiž neznamenají jednoduché lidi.

Související…

Jaký je rozdíl mezi samotou a osaměním?
Oldřich Pospíšil

foto: Shutterstock , zdroj: Big Think

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...