fbpx

Francouzská metropole má velký cíl: Budou se zase Pařížané koupat v Seině? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Francouzské hlavní město se snaží vyčistit Seinu už desítky let. Olympiádu v roce 2024 bere jako příležitost radikálně omezit znečištění řeky odpadními vodami

Zveřejněno: 22. 12. 2021

Seina je jedna z nejhezčích městských řek na světě, ale koupat se v ní moc nedá. A Francouze to samozřejmě mrzí. Dlouhodobě se mluví o tom, že by s tím bylo potřeba něco dělat. Ovšem prozatím zůstávalo vždy u řečí a plánů. Už v roce 1988 dal tehdejší starosta Jacques Chirac slib, že se sám v řece do pěti let vykoupe. Samozřejmě se tak nestalo. A až do současnosti se toho moc nedělo.

V roce 2017 sice město otevřelo koupaliště u chráněného kanálu Saint-Martin ve východní Paříži, který ústí do Seiny, ale i ten je potřeba občas uzavřít, když se ve vodě zvýší hladina bakterií. A ta se zvýší vždy, když se do Seiny vyplaví větší množství biologického odpadu, tedy poměrně často.

Udrží to nádrž?

Nyní ovšem chce Paříž tento dlouhodobý neduh napravit a umožnit obyvatelům i návštěvníkům francouzské metropole, aby se mohli konečně v Seině vykoupat. Pod veřejnou zahradou poblíž nádraží Gare D'Austerlitz nyní vzniká rozsáhlá podzemní vodní nádrž, která bude uchovávat dešťovou vodu, aby se zabránilo vylití odpadních vod do řeky, když městská kanalizace během silných dešťů přeteče.

Nádrž je mimořádný projekt výjimečné velikosti, který nemá v tak hustém a stísněném městě, jako je Paříž, obdoby.

Podobné problémy samozřejmě neřeší pouze Paříž. Kanalizační systémy byly budovány v průběhu mnoha desítek, někdy i stovek let a mísí se v nich odpadní voda s běžným deštěm. A když prší hodně, je v kanalizaci také hodně vody, a když prší opravdu hodně, vypouští se přes 44 dešťových kanalizačních výpustí do Seiny. Což znamená, že se do hlavní pařížské řeky dostanou více než dva miliony kubíků kontaminované odpadní vody plné škodlivých bakterií. A v takové vodě se fakt nechtějí koupat ani Pařížané.

Občas už to jde

Je to pořád ale pokrok od 90. let 20. století, kdy na tom byla Paříž mnohonásobně hůř. Chirac to se svým slibem samozřejmě přehnal, ale k postupnému zlepšení začalo docházet. Dnes najdeme v Seině více ryb než dříve a také už se dá výjimečně v řece přece jen vykoupat. Nakonec syn současné starostky Anne Hidalgové, profesionální plavec Arthur Germain, letos v létě přeplaval Seinu proti proudu od moře až k prameni.

Pravidelné koupání je ale v městských úsecích řeky stále zakázáno kvůli riziku bakterií a také kvůli lodní dopravě. Je také velmi pravděpodobné, že díky klimatickým změnám bude často a intenzivně pršet, přetékání odpadních vod bude tedy častější. A právě proto se začala stavět nová nádrž na dešťovou vodu. Má kapacitu 46 000 kubíků, což je zhruba 30 olympijských plaveckých bazénů. „Nádrž je mimořádný projekt výjimečné velikosti, který nemá v tak hustém a stísněném městě, jako je Paříž, obdoby,“ řekl hlavní vodohospodářský inženýr Paříže listu Journal Du Dimanche.

 

Bude stát 1,4 miliardy eur, bude skrytá pod zemí a nebude vůbec vidět. V horní části zahrady nad ní pak bude dostatek místa pro růst stromů. Nádrž, napojená podzemními trubkami na kanalizaci na obou stranách Seiny, bude po odeznění přívalového deště během 24 hodin přečerpávat svůj obsah zpět do kanalizačního systému. To samozřejmě neznamená, že do Seiny se už nedostane žádná odpadní voda. Bude jí ale podstatně méně, město odhaduje asi 100 tisíc kubíků ročně, což je pořád dost na to, aby se po silném dešti plavci řece vyhnuli.

Spasí to rákosy?

Paříž není jediným evropským městem, které se snaží vyčistit své vodní toky. Berlínský plán prochází stále schvalovacím procesem. V centrálním rameni Sprévy se mají vysadit rákosové porosty, které budou filtrovat vodu tak, aby byla vhodná ke koupání. Londýn chce zase podél řeky Temže rozmístit plovoucí bazény se sladkovodní vodou, místní projektu už dnes říkají „Thames Baths“. A ani Paříž nezůstává jen u podzemní nádrže. Experimentuje se tu podobně jako v Londýně s rákosovými záhony, které mají filtrovat dešťovou vodu stékající z vozovky.

Paříž tak chce vlastně využít i blížící se olympiády, která má ve městě proběhnout v létě 2024. Na Seině se pojede olympijský triatlon, navíc město postaví další tři plavecké bazény. Ty sice po olympiádě zase zmizí, ale koupání v Seině by už mělo zůstat natrvalo. Pro město by to byl obrovský krok kupředu, a to nejen z hlediska toho, že si budou obyvatelé Paříže moct zaplavat. Investice ve výši 1,4 miliardy eur do čištění řeky je dost vysoká na to, aby bylo vidět, jak moc chtějí mít obyvatelé Paříže svou řeku čistou. Navíc ve městě, které si cení jak své krásy, tak snahy o čistší a zelenější životní prostředí, je představa toho, že si jednou sednete do lodičky a projedete se kolem Louvru, až příliš lákavá. A když do Seiny spadnete, neměli byste se stát obětí místních bakterií.

Související…

Šéf Pražských vodovodů a kanalizací: Rozborem odpadní vody dokážeme předpovídat vývoj koronavirové pandemie
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: Bloomberg

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...