fbpx

Starostka Montrealu Valérie Planteová v rozhovoru pro prestižní magazín Cities-Today naznačila, že to, co čeká lidstvo v budoucnosti s klimatickými změnami, bude daleko horší než současná pandemie. Jak na to hodlá své město připravit?

Zveřejněno: 6. 4. 2021

Starostka kanadského Montrealu Valérie Planteovározhovoru pro odborný celosvětový magazín CitiesToday svým výhledem na pochmurnou budoucnost lidstva nastínila, jak by mohl vypadat svět po klimatických změnách. A tvrdí, že to rozhodně nebude taková „selanka“ jako současná krize způsobená pandemií koronaviru.

Koronavirus je podle starostky skvělým příkladem výzvy, která překračuje hranice států a měst. Jaké nástroje má tedy první žena Montrealu k řešení? Montreal je závislý nejen na tom, co se děje ve městě, ale i v celé Kanadě. V době koronaviru je chod města obzvlášť omezen hlavně kvůli rozhodnutím přijatým jinými úrovněmi vlády, ať už jde o uzavírání hranic se Spojenými státy nebo nedostatek přidělených vakcín. Všechna tato rozhodnutí se tedy přijímají jinde, ale mají přímý dopad na město.

Myslet na nejohroženější

Jedním z příkladů zintenzivnění opatření jsou lidé bez domova. V jakémkoli typu krize, ať už jde o pandemii, konflikt nebo klimatickou krizi, jsou vždy nejvíce ohroženi ti nejzranitelnější. Bezdomovcům byly tedy vakcíny vyčleněny dříve, navíc bylo prioritou jim přes zimu zajistit přístřeší. V lednu se vláda Quebeku, jehož je Montreal hlavním městem, rozhodla zavést zákaz vycházení, všichni museli být do 20 hodin doma. Právě toto opatření vyžadovalo zajistit bydlení pro bezdomovce, i když bezdomovci měli v tomto ohledu později výjimku.

Lidé si více váží střechy nad hlavou, mohou se tam totiž izolovat a cítí se v bezpečí.

Montreal se rozhodl podpořit zdravotní systém také tím, že poskytl autobusy, které se přeměnily na pojízdné kliniky. Testování tak mohlo proběhnout i v odlehlejších místech, což hodně pomohlo.

Důraz na bydlení

Jaké trvalé dopady bude mít pandemie podle starostky Planteové? Skutečnost, že se nerovnosti natolik odkryly, dala příležitost hovořit o bydlení způsobem, kterému nyní lidé lépe rozumějí. Potíže s hledáním bydlení mají přitom hlavně původní obyvatelé Kanady, kteří ve městech dodnes zažívají rasismus a diskriminaci. To samé platí u starších nebo chudších lidí. Lidé si více váží střechy nad hlavou, mohou se tam totiž izolovat a cítí se v bezpečí. Když chtějí ven na vzduch a nemají k dispozici balkóny nebo dvorky a hrozí zaplnění veřejných prostranství, je třeba myslet na budování turistických a cyklistických tras. Ty mají v pandemii a podobných krizích velký význam.

Montreal chce podle starostky do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 55 % a do roku 2050 dosáhnout nulových emisí.

Podle starostky Planteové to, co právě prožíváme v souvislosti s pandemií, může být výhled na to, co bychom mohli v budoucnu zažít, pokud jde o změny klimatu. Je důležité právě teď vidět příležitost pro zelené a „začleňovací“ oživení městského systému. Město má být odolnější a lépe připravené na krize. Musí přemýšlet o tom, co bude v budoucnu atraktivní, jaký průmysl a investory chce. Klíčová je investice do veřejné dopravy, s tím občané města souhlasí, stejně tak s ekologickým přístupem. Na pořadu dne je i sociální bydlení, a to nejen ze sociálních, ale i ekonomických důvodů.

Pandemická předehra?

Starostka v článku pro Cities-Today vyzývá: Přestaňme plýtvat naší krásnou zbývající zelení tím, že ji zastavíme. Nechme ji jako park a vytvořme zelené plochy. V dnešní době je zeleň pro obyvatele města důležitá k odpočinku a chápou její hodnotu.

Montreal chce podle starostky do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 55 % a do roku 2050 dosáhnout nulových emisí. Tento plán není jen planým záměrem, existuje v konkrétní podobě s cíli, jak se k němu dostat. Starostka chce, aby provinční a federální vlády a další města učinily totéž. To, jak jsme se vyrovnávali s pandemií, totiž mohla být jen předehra.

Související…

USA čelí nové vlně covidu. Hrozí nám zkáza, varuje šéfka zdravotnické agentury
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: Cities-Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...