fbpx

Zkušená odbornice na veřejné zdraví Rochelle Walenskyová varuje, že USA aktuálně čelí „hrozící zkáze“, protože po celé zemi stále stoupá počet případů onemocnění koronavirem a hospitalizací nakažených

Zveřejněno: 1. 4. 2021

Americký prezident Joe Biden znovu vyzval guvernéry, aby na veřejných místech povinně nosili roušky a požádali o to samé i obyvatele jednotlivých států. Také slíbil, že do poloviny dubna bude očkováno 90 % Američanů. USA přitom podle BBC v posledním březnovém týdnu denně zaznamenávaly přibližně 60 000 nových případů. Ředitelka americké agentury pro veřejné zdraví Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vystoupila v pondělí na brífinku v Bílém domě s tím, že situace v zemi je velmi špatná.

„Mám silný pocit hrozící zkázy,“ prohlásila Rochelle Walenskyová. „Máme mnoho důvodů věřit v naději, ale teď se bojím.“ Nové případy koronaviru v USA dosáhly nárůstu přibližně o 7 %. Doktorka Walenskyová uvedla, že si nepřeje, aby USA čelily dalšímu nárůstu případů a úmrtí, jak se to stalo v mnoha evropských zemích. Podle New York Times obzvlášť rychle rostl počet případů v Michiganu a na severovýchodě země, včetně Connecticutu a New Yorku.

Do 19. dubna bude mít 90 % dospělých Američanů k dispozici vakcínu a bude mít přístup k očkovacímu centru v dosahu pěti mil od jejich domovů.

Šéf Bílého domu Biden ve svém televizním projevu přednesl prosbu guvernérům států, aby znovu zavedli zákony, které vyžadují, aby občané používali roušky. Koronavirová pravidla se v USA liší stát od státu, přičemž někteří guvernéři nařizují mnohem přísnější omezení než ostatní.

„Pokud ztratíme ostražitost, tak teď názorně vidíme, jak se virus zhoršuje,“ uvedl prezident Biden. Slíbil, že do 19. dubna bude mít 90 % dospělých Američanů k dispozici vakcínu a bude mít přístup k očkovacímu centru v dosahu pěti mil od jejich domovů.

Nevzdávejte to

Biden také řekl, že všichni dospělí Američané se budou moci zaregistrovat na první dávku do 1. května. Podle CDC je prozatím plně očkována více než pětina dospělých a téměř všichni Američané ve věku nad 65 let. V některých státech, včetně Georgie a Arizony, jsou podle New York Times nyní oprávněny k očkování i osoby mladší 16 let.

Prezident Biden mezitím vyzval Američany, aby dodržovali pokyny pro sociální distancování a zakrývali si obličej. „Bojujte až do konečného cíle,“ řekl. „Teď to nevzdávejte.“

Související…

Váš SÚKL je rozumnější než úřady v USA, říká zastánce ivermectinu Pierre Kory
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...