fbpx

V říjnu proběhne v metropoli druhý ročník konference, která dá naději, že budoucnost a technologie nejsou v rozporu s ekologií

Zveřejněno: 11. 9. 2019

Mediální svět sleduje Gretu Thunbergovou, tisíce studentů na celém světě (většinou v pátek místo školy) demonstrují proti dalším změnám klimatu, ale existují i lidé a instituce, kteří hledají řešení. Řešení rozporu mezi podporou ekonomického rozvoje a uhlíkovou stopou, která tento rozvoj zatím nezbytně provází. To slovo „nezbytně“ je důležité si vytknout, protože bez tohoto termínu se do budoucna – chceme-li nějakou budoucnost mít – musíme obejít.

Jak tedy takové řešení najít? Na tuto záludnou otázku může pomoci odpovědět pražská konference Share Your Energy, která proběhne 16. října ve Staré čistírně odpadních vod v Praze 6 – Bubenči. I letošní druhý ročník bude nabitý jmény, která stojí za praktickým rozvojem udržitelné energetiky. Víte, že první energeticky soběstačná čtvrť na světě je ve Valencii? A nejudržitelnější budova světa stojí v Lausanne? Nebo že první gastromarket, který pohání na sto procent zelená elektřina, je v Praze?

U nás se často diskutuje o tom, proč změny nejdou. My jsme si dali za cíl představit na konferenci jen taková řešení, která bude možné aplikovat v praxi.

Účastníci konference z firem, kterým záleží na udržitelnosti životního prostředí, z energetických společností, domácích startupů i zástupci měst a obcí se na Share Your Energy mohou setkat například s autory domu ústředí IOC v Lausanne Camille Orthliebem a Robinem Kirschkem. Toto ústředí Mezinárodního olympijského výboru získalo tři nejpřísnější udržitelné stavební certifikace: LEED Platinum u švýcarských značek SNBS Platinum a Minergie P a bez problémů může tvrdit, že je jedním nejudržitelnějších budov na světě. Autoři projektu budou přednášet o tom, jak se jim podařilo na nové stavbě recyklovat a využít části původního sídla.

Začněme v sousedství

Mezi hosty konference je i Eric Appleton z britského energetického akcelerátoru Energy Systems Catapult, který spolupracuje s inovativními společnostmi na vývoji a testování jejich nápadů. Podpora je dostupná pro všechny malé a střední podniky. Řeší například chytré nabíjení elektromobilů nebo řízení nízkouhlíkového vytápění britských domácností. Ředitel estonského inovativního Celentech ForEst pan Erki Ani představí projekty, které pomohly Talinu proměnit odpad v energii nebo uvedly na trh estonskou firmu produkující solární dlažbu.

Do Prahy přijede i Ignacio Garcia Faubel, ředitel inovací a rozvoje první udržitelné městské části Bario Le Pinada ve španělské Valencii, jenž představí projekt udržitelnosti v sousedství domů i to, jak funguje sběr a využití dešťové vody a výroba energie z přebytků komunitních zahrad. Francisco Benedito, spoluzakladatel investiční blockchainové platformy Climatcoin, kterou podporuje i OSN, bude mluvit o tom, jak se jim podařilo stát se největším tržištěm emisních povolenek a jak fungují investice do klimaticky prospěšných projektů.

Nediskutujme, proč to nejde

Udržitelnost dávno není záležitostí několika malých firem. „Čím dál více zemí, měst, firem a lidí chce využívat čistou energii z obnovitelných zdrojů. Po loňském úspěšném ročníku chceme na konferenci Share Your Energy přivést inspirativní řečníky z celého světa, kteří vytvořili nebo v praxi testují praktická řešení a inovace, které posouvají hranice udržitelnosti a energetiky,“ vysvětluje CEO pořadatelské firmy Nano Energies Stanislav Chvála. „U nás se často u kulatých stolů diskutuje o tom, proč změny nejdou a že nás omezuje legislativa. My jsme si dali za cíl představit na konferenci jen taková řešení, která bude možné aplikovat v praxi,“ uzavírá Stanislav Chvála.

Dokážeme mít tedy i v Česku dostatek čisté energie? I na to by měla mít tato konference odpověď. Kompletní program najdete na webu konference. Jejími partnery jsou Institut cirkulární ekonomiky, Jihomoravské inovační centrum, Solární asociace, Reb Button, EGÚ Brno, Aliance pro energetickou soběstačnost nebo iniciativa Step up Now. A jedním z mediálních partnerů je také magazín Flowee.

Související…

Rozhovor s mužem, který mění vztah odběratelů k elektrické energii
Jan Müller

foto: Shutterstock, zdroj: Share Your Energy

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...