fbpx


Objednání hnědé popelnice není nic složitého a lze to udělat i online. Důležité je nenechat se odradit tříděním doma

Zveřejněno: 20. 5. 2019

Bioodpad je jedinou složkou odpadu, kterou jsme schopni vlastními silami nejen vytřídit, ale také stoprocentně zrecyklovat. Jde jen o to změnit úhel pohledu. Bioodpad totiž ve skutečnosti není odpad, ale zdroj. Pokud to tak zatím nevidíte, obsahuje vaše popelnice na směsný odpad pravděpodobně 40–50 % organického materiálu, který by bylo možné zkompostovat (a pohnojit s ním třeba záhon ve vnitrobloku). A kompostovat lze i ve městě.

Analýza, kterou si nedávno nechaly udělat Pražské služby, ukázala, že momentální skutečný stav v Praze je optimističtější. Při zkoumání komunálního odpadu se zjistilo, že organický odpad netvoří polovinu, ale „jen“ pětinu celého objemu. I ta pětina ale v absolutních číslech představuje zhruba 52 847 tun biomateriálu, který místo na kompostu skončil ve spalovně. Uhlík, který se v podobě úrodného hnojiva mohl vrátit zpátky do půdy, vyletěl komínem do atmosféry a „přispěl“ tak ke klimatické změně.

Co nám brání?

I když bydlíte v centru města v bytovém domě bez zahrady, máte v současné době k dispozici tři efektivní způsoby, jak si s biologicky rozložitelným odpadem poradit. O nejjednodušším a nejznámějším z nich jsme nedávno psali v článku o Zero Waste. Pražské služby i magistrát hlavního města třídění biologicky rozložitelného odpadu podporují, takže není problém objednat si právě v Pražských službách známou hnědou popelnici, které se odborně říká kompostejner.

Když se na kompostejner podíváte zblízka, zjistíte, že se od klasické popelnice na komunální odpad konstrukčně liší.

Podle údajů, které máme k dispozici, se za uplynulých sedm let do hnědých popelnic v Praze vytřídilo 47 tisíc tun biomateriálu, nejlépe se nám biotřídění dařilo v roce 2017, kdy jsme na kompost poslali osm tisíc tun odpadu.

Hnědá je jiná

Hnědá popelnice vlastně není obyčejná popelnice. Když se na kompostejner podíváte zblízka, zjistíte, že se od klasické popelnice na komunální odpad konstrukčně liší. Souvisí to se specifiky ukládání bioodpadu. Proto, aby mohl kompostejner správně fungovat, musí být vybavený větracími otvory, které mají za úkol zajišťovat cirkulaci vzduchu a odvádění vlhkosti.

Na jeho dně je umístěná mřížka oddělující pevnou část bioodpadu od kapalné složky. Díky těmto vychytávkám se daří eliminovat zápach a případný výskyt larev, snižuje se celková hmotnost odpadu a skladovaný materiál se udržuje v dobré kondici pro další kompostování.

Jděte do toho

Objednat si hnědou popelnici dokáže v Praze každý, ale začít třídit bioodpad a vydržet u toho už může být těžší. V následující fázi půjde o to naučit se bioodpad správně separovat a ukládat.

Troufám si tvrdit, že právě na úspěšnosti tohoto kroku záleží, zda nakonec třídění bioodpadu propadnete, nebo zda vaše odpadová bioanabáze skončí dřív, než začala. Rada číslo jedna: Zjednodušte si to. Jakákoliv změna (byť k lepšímu), která nás stojí čas, námahu a (nedej bože) snižuje náš komfort, je většinou předem odsouzená k neúspěchu.

Pořiďte si mezisklad

Investujte do nákupu speciálního odpadkového koše určeného ke třídění organických zbytků z kuchyně, který zajistí, aby vás vytříděný odpad doma co nejméně obtěžoval a aby proces skutečného kompostování začal opravdu až v kompostárně. Všechny potřebné vlastnosti mají například italské koše Stelo nebo rakouské BioMat AirBox.

Pokud jste na pochybách, stačí napsat dotaz do kompostovací poradny.

Na rozdíl od klasických jsou tyto modely perforované, což pomáhá zajistit odvětrávání, takže se bioodpad vysušuje a snižuje se riziko zápachu. Koše výrobce doporučuje doplnit kompostovatelnými sáčky, vybrat si můžete buď plastové (vyrobené na bázi kukuřičného škrobu), nebo papírové z odolného kraftpapíru.

Patří, nepatří?

Nejste si jistí, co do kuchyňského odpadu patří a co ne? Neváhejte, pokud jde o veškerý organický odpad rostlinného původu, jako jsou slupky od ovoce a zeleniny, včetně těch od citrusových plodů a banánů.

Související…

Pět jarních tipů na Zero Waste domácnost: Jak nevytvářet odpad
Hana Doležalová, Ekodomov

S klidem vyhazujte listy, nať ze zeleniny, jádřince a pecky z ovoce, kávový a čajový odpad včetně filtrů a sáčků (kromě těch textilních), zbytky vařeného jídla (brambory, těstoviny, rýži) a starého pečiva, skořápky od vajíček a ořechů i natrhané kartóny od vajíček a ruličky od toaletního papíru. Pokud jste na pochybách, stačí napsat dotaz do kompostovací poradny.

foto: Shutterstock, zdroj: Ekodomov

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...