fbpx

Americké centrum technologického pokroku se postavilo proti potenciálnímu zneužití technologií, které umějí identifikovat lidské obličeje a slouží například policii a dalším institucím

Zveřejněno: 2. 6. 2019

San Francisco je prvním velkým americkým městem, které zakázalo nástroj, jenž je obvykle využíván policejními složkami při hledání osob podezřelých z trestné činnosti, ať už jde o drobné zlodějiny nebo vraždy. Úřady použily tuto technologii například k identifikaci podezřelého po loňské střelbě v Annapolis. Občanští aktivisté však vyjádřili silné znepokojení nad možným zneužitím podobných technologií ze strany vlády, což by podle nich mohlo Spojené státy změnit v represivní a šmírovací zemi.

To, jak se rozhodlo San Francisco, lze brát jako velmi silný vzkaz americké veřejnosti, jelikož zrovna toto město je sídlem technologických gigantů a místem, z jehož podhoubí rostou mnohé inovace. Jedním z těch, kteří hlasovali pro zákaz technologií rozpoznávajících obličej, je radní Aaron Peskin. Sám cítí velkou zodpovědnost za regulaci přebujelých technologií a podporuje podobná radikální řešení, zatímco někteří kritici tohoto rozhodnutí nejsou pro zákazy, ale spíše "vypilování souvisejících předpisů".

Poskytuje vládě bezprecedentní moc sledovat lidi při každodenním počínání. To je neslučitelné se zdravou demokracií.

Oponentem zákazu je například Jonathan Turley, expert na ústavní právo na George Washington University, který vyzdvihuje důležitost této technologie například na letištích, kde jde o veřejnou bezpečnost. Rozhodnutí města vyvolalo bouřlivou diskuzi, ale zdá se, že potvrzující hlasování bude pouhou formalitou.

Přidávají se další města

Podobné zákazy jsou zvažovány v Oaklandu a v Somerville, také v Massachusetts mimo Boston. V Massachusetts by zákon měl dát moratorium na rozpoznávání obličeje a další vzdálené systémy biometrického dohledu. Kongres představil zákon, který by mohl zakázat uživatelům komerčních technologií rozpoznávání obličejů shromažďovat a sdílet data pro identifikaci nebo sledování spotřebitelů bez jejich souhlasu, což ale neřeší použití této technologie vládou a úřady.

V posledních několika letech byly technologie rozpoznávání obličeje zdokonaleny a rozšířily se rychlostí blesku.

Advokát Matt Cagle vyjádřil z technologie na rozpoznávání obličejů obavy. „Poskytuje vládě bezprecedentní moc sledovat lidi při každodenním počínání. To je neslučitelné se zdravou demokracií,“ prohlásil Cagle a dodal, že krok San Francisca je dobrý a že zabrání uvolnění této nebezpečné technologie proti veřejnosti.

Na letišti zůstane

Technologie rozpoznávání obličejů je používána na mnoha amerických letištích, velkých sportovních stadionech a na řadě policejních oddělení. Popová hvězda Taylor Swift údajně využila tuto technologii při jedné za svých show.

letiste 1174606969

Na letištích a v přístavech technologie, které umí rozeznat tváře, zůstanou


Prý jí pomohla identifikovat stalkery. V San Franciscu ovšem technologie bude fungovat i po definitivním schválení zákazu, jelikož například mezinárodní letiště a přístav jsou pod federální jurisdikcí a nová legislativa je nezasáhne. Pro odpůrce bezdůvodného šmírování lidí jde přesto o zlomový rok, zvlášť když byl proveden zrovna v San Franciscu.

Čína to má opačně

Policejní odbory v San Franciscu tvrdí, že se bez rozpoznávání obličejů bude hůře vyšetřovat a v neúplném seznamu policejních útvarů, o kterých je známo, že technologii využívají, jsou třeba Las Vegas, Orlando, San Jose, San Diego, New York, Boston či Detroit. Američtí celníci ji používají právě na letištích a v přístavech.

V posledních několika letech byly technologie rozpoznávání obličeje zdokonaleny a rozšířily se rychlostí blesku. Do karet tomu hraje vzestup cloudu, strojového učení a extrémně dokonalých digitálních kamer. Matt Cagle připomíná situaci v Číně, kde je asi 200 milionů kamer a systém pro rozpoznávání obličejů slouží třeba k monitoringu menšin či jako podklad pro vládní digitální systém reputace lidí. V Česku se o technologii uvažovalo už před osmi lety v Praze. Dopravní podnik ji chtěl zavést v metru. Pokud víme, tak tam zatím nefunguje. Už tehdy proti ní protestoval Úřad na ochranu osobních údajů.

Související…

Děti s chytrými hodinkami může sledovat každý. EU už je zakázala
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...