fbpx

Města budou mít chytřejší mapy, nápisy už přečte opravdu každý a také plánovat se bude díky rozšířené realitě mnohem lépe

Zveřejněno: 5. 3. 2019

Šestiminutový film o budoucnosti rozšířené reality s názvem Hyper reality má skoro 1,5 milionu zhlédnutí a ukazuje, jak může být naše realita barevná, když ji rozšíříme o pár dalších virtuálních vrstev. Filmoví tvůrci tak realitu směle rozšiřují, až zrak přechází, a i přes dystopické vyznění se už dávno nejedná o snímek z žánru sci-fi. S rozšířenou realitou (Augmented Reality, dále jen AR) přímo v našich městech jsme v minulosti přišli do styku při lovení pokémonů ve hře Pokémon GO. Už dávno s ní pracují také psí ouška a kočičí čumáčky na Snapchatu a Instagramu. A za chvíli se stanou nepozorovatelné vrstvy reality součástí našich každodenních životů v chytrých městech. Zatím to vypadá pozitivně. Pomůžou nám s navigací, komunikací a edukací.

ar rozsirena realita

Také nakupování s rozšířenou realitou bude jiná. Je dost možné, že vás u něj potká i nějaká ta reklama


Dnešní chytrá města přetékají daty a jeden ze způsobů, jak tuto surovou vytěženou hmotu přetavit v něco užitečného, nabízí právě rozšířená realita. Ta může být jednou z cest k transformaci tradičního města v město s přidanou hodnotou pro jeho obyvatele. Nabízí totiž možnosti zviditelnění skrytých dat a informací v reálném prostoru a čase nebo na velice realistických modelech měst.

To si pak budeme moci okamžitě "vygooglit" jakoukoli budovu, sochu, ale i šaty, které má na sobě kolemjdoucí slečna.

AR funguje buď tak, že se vrstva s dalšími digitálními informacemi promítne do reálného prostoru, nebo za pomoci foťáku přidává další počítačově vytvořenou vrstvu do prostředí naší skutečné reality, aby nám o ní poskytla doplňující údaje a umožnila nám s ní lépe interagovat. Žádné složité googlení, hledání v mapách nebo cestovatelských průvodcích. Stačí chytrý mobil s funkčním foťákem a nainstalovaná AR aplikace. Co nás tedy ve spojitosti s rozšířenou realitou ve městech v blízké budoucnosti čeká?

Chytřejší mapy 

Pokud se chceme dostat pěšky z místa A do místa B a nevíme kudy, pak zahledění do displeje pozorujeme modrou tečku, jež se přibližuje k červenému praporku, a přicházíme o cenný kontakt s realitou. Používáním mapy s realitou rozšířenou o něj nepřijdeme.

Beta verze takovéto aplikace s názvem AR City je už teď dostupná pro 300 měst všude po světě. Kromě navigace by měla plná verze aplikace v budoucnu poskytovat také informace o aktuálním dění, lokálních restauracích, hotelech a o mnohém dalším. Její tvůrci, AR studio Blippar, však na konci roku propustili všechny své zaměstnance a následně ukončili provoz, takže kdo ví, jak to s touto velice nadějně vypadající aplikací vlastně nakonec bude.

Surfování rozšířenou realitou

Na podobném principu, jako funguje internetový vyhledávač Google, bude v budoucnu fungovat vyhledávač reálných objektů nejen v prostředí chytrých měst. I přesto, že získávání informací o budovách, místech a lidech v našem bezprostředním okolí je diametrálně odlišné od toho něco naťukat do vyhledávače, toto "indexování reálného světa"  bude pravděpodobně brzy běžnou záležitostí.

Překladač s implementovanou rozšířenou realitou vám přeloží jakýkoli text, jen co na něj zamíříte hledáček fotoaparátu svého chytrého telefonu.

Tento nový druh vyhledávače nám pak umožní surfování rozšířenou realitou. V tomto případě však nebude stačit pouhé naťukání klíčového slova, bude potřeba naší větší fyzické interakce, používání gest a pohybů. To si pak budeme moci okamžitě "vygooglit" jakoukoli budovu, sochu, ale třeba i šaty, které má na sobě kolemjdoucí slečna.

Sobě blíž

Z rozšířené reality se taky může velice snadno stát nová sociální platforma, kde spolu mohou obyvatelé navzájem komunikovat. Chat ve veřejném prostoru. Letenská parta offline, i když ne tak docela. Sdílení informací a zanechávání komentářů a hodnocení u fyzických objektů, restaurací, ale i událostí. Něco jako AR Foursquare. 

Bez jazykových bariér

Aplikaci Google překladače s rozšířenou realitou v Praze ocení hlavně Japonci. Aplikace je chytrá dost, takže města už sama o sobě tak chytrá být nemusí. A to, že je vše od venkovních nápisů po menu v restauracích napsáno pouze v místním jazyce, už nebude nikoho znepokojovat.

Překladač s implementovanou rozšířenou realitou vám přeloží jakýkoli text, jen co na něj zamíříte hledáček fotoaparátu svého chytrého telefonu.

Virtuální infocentra

Aplikace Culture Clic zpřístupňuje vrstvu rozšířené reality, jež obsahuje informace o významných kulturních památkách a jejich lokacích. Opět stačí namířit hledáček svého fotoaparátu na danou budovu a přímo na obrazovce se vám objeví všechny užitečné informace. Aplikace je zatím k dispozici pouze ve Francii.

Simulace městských změn

Simulace a modely měst vytvořené za pomocí rozšířené reality pravděpodobně do budoucna ušetří městům a vládě pěkné peníze. Nabídnou totiž komplexní a "živý" pohled na infrastrukturu a městské plánování.

CityScope, 3D model Andorry spojený s rozšířenou realitou, vizualizuje enormní objemy dat na zmenšeném modelu. Lidé pak na něm mohou testovat různé scénáře plánovaných změn a urbanistických úprav. Kolik parků je reálné vybudovat, aby to nenarušilo rovnovážný chod města? Jak naložit s dopravní situací a množstvím osobních či sdílených aut (s ohledem na ovzduší a dopravní situaci)?

Model pomůže vhodně zvolit výšku nových budov a vypočítat optimální kombinaci obytných a komerčních nemovitostí. Dopady veškerých těchto simulovaných změn na provoz, ovzduší a další jsou pak aktualizovány s ohledem na život ve městě v reálném čase.

Související…

Pět jednoduchých způsobů, jak udělat z Prahy chytré město
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: City Lab

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...