fbpx

Replica: Anonymizovaná data pomohou řízení dopravy ve městě 2 fotografie
Chytrá města se bez dat od obyvatel neobejdou.

Sidewalk Labs plánuje využít data z milionů mobilních telefonů

Zveřejněno: 22. 2. 2019

Nová iniciativa společnosti Sidewalk Labs, firmy, která patří Googlu (respektive jeho mateřské společnosti Alphabet), stojí rozhodně za pozornost. Nabízí totiž modely pohybu lidí ve městech, a to na základě reálných dat uživatelů mobilních telefonů. Nový nástroj urbanistického plánování se jmenuje Replica a dokáže simulovat pohyb lidí v reálném čase.

SimCity naživo

Pokud jste hrávali SimCity, umíte si udělat představu o tom, jak takový model vypadá. Jde o komplexní pohled na to, jak a kdy lidé v městských oblastech cestují. Plánovači systémů městské dopravy mohou zajásat, budou moci využívat projekt, který je zbaví závislosti na otravných výzkumech v terénu a další náročné a zastaralé práci. Replica totiž využívá reálná data o poloze z mobilních telefonů, tím pádem tvoří online zrcadlo reálného stavu dopravy.

Replica je využitelná pro řízení měst, otázka ochrany osobních údajů ovšem vyvolává obavy.

Ví, kolik lidí jede na dálnici, kolik na objížďce. Replica prostě sbírá data o poloze uživatelů, anonymizuje je a využívá v simulacích a modelech reálného provozu. V době rostoucí nespokojenosti s tím, jak obří firmy typu Googlu vyžívají a sdílejí naše osobní údaje, vyvolává Replica obavy. 

Citlivá data je nutno anonymizovat

Deník New York Times odhalil, že citlivé údaje o poloze jsou získávány ze smartphonů třetích stran, tedy uživatelů, často se slabými nebo neexistujícími ustanoveními o souhlasu. Magazín Vice pak zjistil, že americké mobilní firmy prodávají data o poloze svých zákazníků například takzvaným lovcům odměn. Stačí jen zaplatit. Údaj o poloze mobilního telefonu, respektive jeho uživatele, je extrémně citlivou záležitostí nejenom pro ty, kteří se bojí lovců lidí. Google má s ohlídáním citlivých dat problémy dlouhodobě a v jedné z posledních kauz vyšlo najevo, že jeho aplikace a weby sledovaly uživatele i po vypnutí polohové funkce. Nadmíru sledováni byli i uživatelé Androidu a data navíc sbírala i auta Street View. Firma Sidewalk Labs se ochranou soukromí začala zabývat včas a tvrdí, že jakékoli údaje o poloze, které obdrží, jsou již anonymizovány. Údaje tekoucí do Replicy prý neobsahují jedinečné identifikátory zařízení, které lze použít k odhalení totožnosti uživatele.

simcity profimedia 0177973365

Pokud jste někdy hráli SimCity, dokážete si představit, jak vypadá modelování pohybu obyvatel.


Podle digitální stopy je poznáte 

Někteří městští plánovači zdůrazňují eleganci koncepce Replicy, ale zůstávají skeptičtí ohledně ochrany. Kanadský právník Tamir Izrael varuje, že opětovná identifikace dat nemusí být nemožná. Pokud by v Sidewalk Labs měli přístup k jedinečným trasám pohybu lidí před vytvořením syntetických modelů, nebylo by možné zjistit, kdo jsou, na základě toho, kam jedou do práce nebo domů. A jak je to s „kvalitou“ získaného souhlasu k využití dat? Mnoho uživatelů totiž nerozumí tomu, jak důkladně jsou sledováni a jak často jsou jejich údaje prodávány inzerentům nebo poskytovány třetím stranám.

Žádná data nepocházejí přímo od Googlu, většinu z nich koupila Replica od mobilních operátorů.

Souhlas byl v minulosti definován širokými a nejasnými podmínkami poskytování služeb, což umožnilo firmám získat data na úkor uživatelů, kteří si podmínky neměli čas přečíst, natož pochopit.  Společnost Sidewalk Labs vysvětluje, že údaje využívané Replicou jsou zakoupeny od telekomunikačních společností a firem, které shromažďují mobilní údaje o poloze z různých aplikací. Jejich postupy jsou prý kontrolovány a Nick Bowden, který za projektem stojí, říká, že žádná data nepocházejí přímo od Googlu.

Investiční kapitalismus versus právo na soukromí

Přestože nebyly odhaleny přesné zdroje dat, není jasné, zda Replica čerpá z řady neregulovaných aplikací, které využívají neomezené zásady ochrany osobních údajů, aby shromažďovaly přesnou polohu uživatelů. První americká města využívají simulaci v testovacím provozu nebo ji rovnou kupují, jde o Kansas City, Portland a Chicago. To, odkud vlastně pocházejí využívaná data a zda nebyla pořízena v rozporu se zákonem, úředníci moc neřeší a systém směrem k občanům interpretují různě a po svém. Někteří naznačují, že údaje mohou pocházet i od Lyftu nebo Uberu, tedy z aplikací pro sdílení aut.

Související…

Proč nás zná Google lépe než naši blízcí
Kamila Steinbachová

K Replice se velmi trefně vyjádřila Brenda McPhailová z kanadské Asociace pro ochranu občanských svobod a soukromí. Podle ní jde o dokonalý příklad investičního kapitalismu, který využívá informací shromážděných od nás a o nás, když používáme produkty, které se staly součástí našeho života. Zpracování velkého množství dat je základem konceptu smart city – nesmí se však dostat do konfliktu s právem občanů na soukromí.

zdroj: The Intercept

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...