fbpx

Uzavřeme se sice do poklopů, ale špionáži se stejně neubráníme, varuje konzultant

Zveřejněno: 29. 1. 2019

Nové budovy potřebují novou ochranu. Architekti proto do svých projektů navrhují lasery nebo umělou mlhu. Ty mají budovy, ale i celé firemní areály chránit před drony a odposlechy. Volně létající objekty se totiž staly oblíbeným prostředkem průmyslové špionáže.

Kamera umístěná v dronu může zpovzdálí zaznamenat třeba poznámky ze schůzí a mikrofony zase odposlouchávat hovory. Dron už dnes dokáže nafilmovat experimenty v laboratořích a jeho síť umí dokonale předstírat, že je součástí interní wifi. Díky tomu pak zvládne třeba kopírovat hesla zaměstnanců. Drony už byly nasazené ke špionáži výroby nových modelů automobilů, slídily v novém sídlu Apple v Californii, a dokonce i při filmování nejúspěšnějších seriálů HBO, připomíná britský The Times.

Na obloze se dnes pohybuje na devět milionů dronů.

První testovací průmyslové budovy v Británii proto začaly používat laserový systém, který oslepí kameru dronu (paprsek zasáhne čočku), a tím ho dočasně zpacifikuje.

dron 2 518877727

Domy v Londýně už se navrhují s "protidronovou ochranou"


V Evropě zase jedna z automobilek zkouší čtyřminutovou mlhovou bombu. Ta má za úkol ochránit nový model vozu na testovací dráze. Bomba vybuchne ve chvíli, kdy je dron zaregistrován. No a následná mlha umožní řidiči návrat do hangáru bez toho, že by nový model mohl být nafilmován.

Epidemie dronů

Amit Samani pracuje jako manažer ve společnosti Dedrone. Firma je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů systémů blokujících špionáž létajících objektů. Samani odhaduje, že na obloze celé planety se během dne pohybuje na devět milionů dronů. „Je to hotová epidemie“, řekl The Times. „A bohužel je nemůžeme jednoduše sestřelit, protože v současnosti jsou definovány jako malé letadlo. Naštěstí je ale dost věcí, které lze dělat ve vymezeném legálním rámci.“

Británie má obrovské problémy s pašováním drog a telefonů vězňům právě prostřednictvím dronů.

Nejvýznamnější firmy dnes mají (vesměs na střeše) umístěný varovný systém, kombinaci radaru a kamer. Uvnitř mají elektromagnetická okna, která otočením spínače zčernají. Připravují se elektronické ploty, které jsou v podstatě 500 metrů vysokou antidronovou „zdí“. Jeden takový plot zvaný Sky Fence byl nedávno úspěšně testován ve vězení na britském ostrově Guernsey (Británie má obrovské problémy s pašováním drog a telefonů vězňům právě prostřednictvím dronů).

Poklop nepomůže

Architektonické studio Gensler, který projektoval americkou ambasádu v Londýně, antidronovou bariéru plánoval od samého začátku. Vytvořil jakousi kovovou super strukturu na bázi Faradayovy klece, která blokuje elektronickou špionáž. Má rovněž povrch, který je odolný vůči raketovému útoku, a má příkop, který brání použití těžkotonážních vozidel k útoku.

Související…

Už ani krok. Jídlo si objednáme z 3D menu. Doručí ho dron či samořídící auto
Klára Ponczová

Kromě nadšenců dronových bariér se ale zároveň ozývají i skeptici. Například Simon Giddins z Blackstone Consultancy tvrdí, že bychom sice začali žít pod ochranným poklopem, ale proti špionážním útokům dronů bychom byli i tak nadále bezmocní.

foto: Profimedia, zdroj: The Times

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...