fbpx

Na ostrovech mají vzniknout přírodní sportoviště i pro člověka nepřístupné přírodní rezervace

Zveřejněno: 28. 1. 2019

Počet obyvatel planety neustále roste a některé populace už se v rámci své země nemohou stěhovat jinam než do výšky. Teda ne všichni. Někteří se zkoušejí přesouvat ještě na moře. Jedním z takto ambiciózních států je Dánsko.

holmene urban power 5

Vizualizace toho, jak by mělo pobřeží vypadat v roce 2040


Stavění umělých ostrovů sice není žádná novinka, vznik prvních člověkem vytvořených ostrůvků se datuje až do starověkého Egypta, Dánsko chce ale tuhle hru posunout na jiný level. Plánuje proto postavit umělé ostrovy v blízkosti hlavního města Kodaň s celkovou rozlohou větší než tři kilometry čtvereční.

Myslím, že by to mohla být taková evropská Silicon Valley.

Dánové tak doufají, že se nové ostrovy, které budou nazývat „Holmene“ (dánsky ostrůvky), stanou futuristickým centrem udržitelného byznysu. „Myslím, že by to mohla být taková evropská Silicon Valley,“ řekl Brian Mikkelsen, ředitel Dánské obchodní komory v rozhovoru pro The Guardian.

holmene urban power 6

Takto vypadá pobřeží u Kodaně dnes


Jako laboratoře

Ostrovy budou vybudovány z přebytečné půdy z okolních stavebních projektů – to prý představuje množství neskutečných 26 milionů kubických metrů materiálu. Práce na stavbách by měla začít v roce 2022 a první ostrov se plánuje otevřít o 6 let později. Celý projekt by pak měl být hotov do roku 2040.

Architekti plánují i protipovodňovou ochranu, ale i pro lidi nepřístupné útesy a ostrůvky, které mají být určené pro místní volně žijící zvířata.

„Tato strategie má mnoho výhod,“ vysvětluje Arne Cermak Nielsen, architekt, který na projektu spolupracuje. „Ostrovy se mohou budovat postupně, aniž by měl někdo pocit, že projekt není dokončený například v případě, že nastane ekonomická krize,“ konstatuje architekt. „Ostrovy také mohou být stavěny tematicky, a poskytnout tak skvělé podmínky pro výzkum v oblasti různých zelených trendů a biotechnologií, v zemědělství a budoucích, ještě neznámých sektorech.“

holmene urban power 1

Takto by měl vypadat výhled na ostrovy od pobřeží


Ostrovy ale nebudou sloužit jen kancelářím a laboratořím, vyrostou na nich i přírodní komplexy pro sporty a outdoorové aktivity. A také se tam bude vyrábět elektrická energie. Kromě toho zde architekti plánují i protipovodňovou ochranu, ale i pro lidi nepřístupné útesy a ostrůvky, které mají být určené pro místní volně žijící zvířata.

Ptačí ostrůvky

Dánové ovšem nejsou první, kdo stavbou umělých ostrovů bude chtít podpořit život divoké zvěře. Jednou ze zemí, které jsou nejnáchylnější na změny klimatu, je také Nizozemsko. Na jezeře Markermeer plánují Nizozemci vybudovat pět ostrovů především proto, aby se pokusili do oblasti vrátit místní přírodu. Především mořští živočichové odsud zmizeli poté, co bylo jezero odděleno od oceánu a byla sem uměle přivedena sladká voda.

Související…

Žít jako Robinson? Soukromé ostrovy vás seznámí s eco trendy
Radek Chlup

Podle holandských ekologů jde o jeden z největších projektů tohoto druhu na světě. Souostroví bude vybudováno na jezeře, jež má plochu 700 čtverečních kilometrů, a stát bude 60 milionů eur. A prospěch z něj nebudou mít jen mořští živočichové, hnízdit na ostrovech mají i stěhovaví ptáci.

foto: Urban Power for Hvidovre Municipality, zdroj: New Atlas

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...