fbpx

Občané Smíchova žijící v blízkosti kontaktních center se připojili ke snahám radnice Prahy 5 ulevit městské části od pohybu enormního množství narkomanů. Pod petici s názvem „Za bezpečnou a čistou Prahu 5“ adresovanou hlavnímu městu shromáždili stovky podpisů

Zveřejněno: 24. 11. 2021

Na posledním zasedání zastupitelstva hlavního města petice rozpoutala vášnivou, ale i konstruktivní diskuzi. Zastupitelé na jejím základě pověřili radní Milenu Johnovou, aby okamžitě začala pracovat na decentralizaci nízkoprahových zařízení a snížení zátěže, kterou dlouhodobě Praha 5 nese.

Petenty na zastupitelstvo přišla podpořit starostka Prahy 5 Mgr. Renáta Zajíčková (ODS). Ve svém vystoupení kritizovala laxnost odpovědných radních a přehlížení narůstajícího problému. Zdůraznila, že potřebné strategie existují již roky, ale chybí vůle je naplňovat. Opětovně vyzvala hlavní město ke spolupráci. Podle ní musí Praha k tomuto závažnému problému přistoupit koordinovaně a na úrovni celé metropole.

Rada v akci

Po několikahodinové diskuzi přijali zastupitelé usnesení, které ukládá radní Johnové vyřídit petici a radě hlavního města zpracovat do poloviny příštího roku koncepci a harmonogram pro decentralizaci sítě adiktologických služeb v rámci Prahy. K tomu rada musí vytvořit také metodiku pro umisťování kontaktních center s ohledem na jejich vliv pro své okolí a kvalitu života rezidentů, například zastropování počtu klientů, nebo jasně vymezenou minimální vzdálenost od školských zařízení.

Tímto se otevírají dveře pro plán decentralizace a zkvalitnění adiktologických služeb, a to konečně i s ohledem na úroveň našeho veřejného prostoru, kvalitu života a pocit bezpečí obyvatel.

„Usnesení zastupitelstva považuji po letech za velký úspěch a zásadní posun. Radní Prahy přiznali závažné nedostatky ve stávajícím systému a kývli na nabídku městských částí ke spolupráci. Tímto se otevírají dveře pro plán decentralizace a zkvalitnění adiktologických služeb, a to konečně i s ohledem na úroveň našeho veřejného prostoru, kvalitu života a pocit bezpečí obyvatel. Děkuji občanům Pětky za jejich iniciativu a pražským zastupitelům, že konkrétně a s jasným termínem zaúkolovali vedení Prahy,“ komentuje rozhodnutí pražského zastupitelstva starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková.

Za lepší bydlení

Starostka při svém vystoupení dále připomněla, že řešení nemůže ležet na bedrech jediné radní, protože se jedná o problém komplexní, zahrnující bezpečnost, ostrahu, ale i čistotu a úklid veřejného prostoru v okolí kontaktních center. Ačkoli protidrogová problematika, bezpečnost i úklid jsou plně v gesci hlavního města Prahy, stojí to městskou část stovky tisíc korun ročně navíc. I v tomto bodě ji zastupitelé HMP dali zapravdu a ve druhé části usnesení uložili Radě HMP, aby navýšila finanční prostředky na zvýšení činnosti městské policie, zajištění ostrahy a úklidu v exponovaných lokalitách dotčených městských částí.

„Věřím, že se na základě usnesení zastupitelstva hlavního města konečně prolomily ledy a situace zejména rezidentů, seniorů či rodin s dětmi, kteří dlouhodobě mají sníženou kvalitu bydlení, se zde brzy a hlavně citelně zlepší,“ dodává Renáta Zajíčková.

Zastupitelé HMP zároveň vyzvali všechny městské části ke společnému postupu a přijetí spoluodpovědnosti za tvorbu a fungování nízkoprahových služeb pro lidi užívající návykové látky v rámci metropole. Výzvu směřují i na Ministerstvo zdravotnictví k přípravě odpovídající legislativy pro zajištění podmínek léčby drogově závislých, aby odpovídala aktuálním poznatkům adiktologie, a vládě ČR k navýšení rozpočtu na budoucí provoz sítě adiktologických služeb v rámci hlavního města Prahy.

Související…

Pět nejnávykovějších látek podle expertů: Vede heroin, nikotin je třetí
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Městská část Praha 5

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...