fbpx

Ulice Na Poříčí se může zklidnit už příští rok 2 fotografie
zdroj: projekt GoFlorenc

Česko-německá podnikatelka Danuše Siering se před čtyřmi lety pustila do projektu, jak zklidnit a zároveň oživit bezútěšnou ulici Na Poříčí. Projekt GoFlorenc se přiblížil do finále. Revitalizace by mohla začít i skončit už v roce 2022

Zveřejněno: 14. 5. 2021

Danuše Siering je česko-německá podnikatelka, vydavatelka a žena mnoha povolání i zájmů. V Praze postavila dům Černá labuť v ulici Na Poříčí, kde dodnes provozuje stejnojmennou galerii. Začala také vydávat N&N magazine, kde Pražany seznamuje se životem v Berlíně a Berlíňany se životem v Praze. Je zakladatelkou komunity Ayurvedic Breakfast a projektu GoFlorenc, který má za cíl revitalizaci lokality Na Poříčí. A právě o projektu, jehož realizace je na spadnutí, jsme s Danuší Siering mluvili.

Podobných projektů na revitalizaci nějakého území je nejen v Praze mnoho. V čem je podle vás GoFlorenc jiný?

Jsme jiní v tom, že jsme ten projekt už dotáhli do konce. Začínali jsme v létě 2017 a před Vánocemi 2020 byl projekt schválený k realizaci. A jak jsem se dozvěděla z města, tak zatím žádný projekt revitalizace neprošel tak rychlým schvalovacím procesem. My jsme přitom stále byli u toho, organizovali jsme setkání, jednání na úřadech i samotný průběh, pořádaly se akce, kterých jsme se účastnili, kde jsme GoFlorenc představovali, jednali jsme s městem a pořád jsme se neodbytně ptali, jak se vyřizování posouvá. Projekt nakonec schválila Městská část Prahy 1, její odbor výstavby a od června začíná takovéto kolečko projednávání, kde bude předložen nějakým třiceti čtyřiceti institucím ke schválení. Celá revitalizace by měla stát do sta milionů korun a odhadovaná doba realizace jsou čtyři měsíce.

Řekněte mi, proč jste se do tohoto projektu pustila? Jak je ten projekt navržený a co se v lokalitě změní?

V ulici Na Poříčí mám dům Černá labuť, takže mám i úzký kontakt s nájemníky, kteří v domě sídlí. Ti mi referovali nejen o tom, jak je ulice nebezpečná a pro tak obrovský provoz aut, tramvají, autobusů a chodců úzká, ale také o tom, jaké tam viděli havárky. Vyvrcholilo to v roce 2017, v létě, když přicházel do domu jeden z nájemníků, který byl celý zmatený. Tak se ho ptám, co se stalo. On se klepal a říkal: "Já jsem viděl, jak teď tramvaj přejela člověka." Základní premisou projektu tedy bylo zpomalení dopravy v ulici Na Poříčí.

Veškerá dešťová voda z ulice se nebude stahovat do kanalizace, ale do speciálních kanálků, ze kterých by se zalévaly stromy a květináče.

GoFlorenc jste zahájili velkou dotazníkovou kampaní v létě 2017. Jaké bylo pokračování? 

V dotazníku jsme se lidí ptali, co by chtěli, aby se v ulici změnilo.  O naší aktivitě jsme informovali majitele domů v ulici, mnozí z nich nám byli od počátku hodně nápomocní. Oslovila jsem Hospodářskou komoru Prahy 1, aby nás v iniciativě také podpořila, což její zástupci udělali. A dokonce mi řekli, že ten projekt, který jsem tehdy ručně malovala, už nakreslil architekt Marek Tichý v roce 2012. Akorát nebylo možné, aby se město a doprava spolu domluvili, takže  projekt skončil tehdy v šuplíku.

Které z odpovědí v dotazníku Vás překvapily nejvíce?

Jedna z nejzajímavějších odpovědí byla ta, že z lidí, co v ulici bydlí a pracují, tudy pouze 11 % projede autem. A všem vadil samozřejmě nepořádek na ulici, chybějící zeleň, chybějící odpadkové koše, lavičky, zkrátka klasické věci. Architekt Marek Tichý se stal odborným poradcem projektu GoFlorenc, účastnil se všech našich jednání a společně i s partnery jsme dosáhli toho, že se jeho projekt z roku 2012 ze šuplíku vytáhl a město ho znovu začalo projednávat. 

otvirak

Jak zlepšit okolí Florence? Zapojme veřejnost, říká Danuše Siering (foto: projekt GoFlorenc)


Jak tedy bude ulice, která je v podstatě v centru, ale působí jak ze špinavého předměstí, nakonec vypadat?

Pokud bereme to, co je nyní schválené, tak se bohužel nepodařilo prosadit, aby ulice Na Poříčí byla jednosměrná. To nebude, ale auta na ní pojedou po tramvajových kolejích, takže se pás pro dopravu zúží a zůstane víc prostoru pro chodce. Chodník na každé straně bude tedy dvojnásobně široký. Maximálně se tak zúží šířka přechodu, když se lidi budou přesunovat z jedné strany ulice na druhou. Pro chodce to bude mnohem komfortnější a bezpečnější než to, co musí překonávat nyní.

Takže je to vlastně taková revitalizace hlavně pro zdejší obyvatele?

Ano, proto bychom byli rádi, aby se na samotném "zkrášlení" ulice podíleli i majitelé domů v lokalitě. A taky uvažujeme, že bychom zařadili GoFlorenc do zelených projektů  Green Dealu, které sami iniciujeme a propagujeme na veřejnosti, a také v našem česko-německém magazínu N&N.

To musí Prahu docela zajímat. Vlastně jste tu vyjmenovala zásady, které propaguje současná pražská reprezentace – to znamená snížení a zpomalení dopravy v centru, zkulturnění prostoru, otevření města lidem, více prostoru pro pěší...

Přesně tak. A kromě toho, že na ulici budou stromky, květiny a podobně, tak Marek Tichý vymyslel v podstatě jedinečný projekt. Veškerá dešťová voda z ulice se nebude stahovat do kanalizace, ale do speciálních kanálků, ze kterých se bude zalévat vše zelené.  A já oslovím majitele domů, aby nad údržbou zeleně převzali patronaci. 

Danuše Siering

Danuše Siering je iniciátorkou projektu GoFlorenc, který podporuje revitalizaci lokality Na Poříčí. Je vydavatelkou magazínu N&N Czech-German magazine a spoluzakladatelkou Green Dealu, 1. českého média o zelené ekonomice a speciálně o česko-německých enviromentálních projektech.

Pak také víme, že město už vysoutěžilo, jak má v Praze vypadat design nového mobiliáře. Zatím nikde nebyl použitý, přitom vypadá moc pěkně. Odpadkové koše a lavičky jsou odsouhlasené, takže kdyby se projekt rychle realizoval, máme tady také zelený pilotní projekt. My bychom pak sami chtěli vypsat soutěž na podobu artového ztvárnění ulice. Byla bych ráda, kdyby tento nápad příslušné činitele zaujal a harmonie artefaktů a zeleně byly v budoucnu ozdobou a značkou ulice Na Poříčí.

Předpokládám, že kromě té participace lidí a firem, kteří zde žijí a působí, bude investorem Praha. Jaký je časový plán celého projektu? 

Revitalizace byla schválená v prosinci 2020, v únoru 2021 dostal architekt Marek Tichý zadání na finální zpracování. Tvrdí, že do konce května by měl mít projekt hotový ke schválení pro územní rozhodnutí oněch čtyřiceti subjektů. Kdyby všechno dobře dopadlo, stavební povolení by mohlo být vydané do konce roku 2021. A na jaře 2022 by se mohlo, až se vybere dodavatel, začít s rekonstrukcí a revitalizací. Nebude to nic zase tak náročného, architekt to vidí na čtyři měsíce. To znamená, pokud tedy budeme velcí optimisté, v létě příštího roku by mohlo být hotovo.

Související…

Korona je pro státy velká zkouška demokracie, říká vydavatelka Danuše Siering
Klára Kutilová

foto: GoFlorenc, zdroj: GoFlorenc

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...