fbpx

Pokud nevíte, koho volit v senátorských volbách, můžete se inspirovat ve velké senátorské anketě Flowee.

Zveřejněno: 2. 10. 2020

Tři jednoduché otázky jsme rozeslali ve stejnou dobu všem kandidátům a kandidátkám, kteří se ucházejí o zvolení do pražských volebních obvodů 21, 24 a 27. Pořadí odpovědí jsme stanovili podle času, ve kterém nám byly doručeny.  

Proč by měli voliči dát svůj hlas právě vám?

jakub stedron square
 Jakub Štědroň (ČSSD): Odpovědí budiž můj volební program. Podporuji dostupnost metropole z hlediska bydlení, kultury, dopravy či služeb. To jsou zcela konkrétní témata dotýkající se většiny Pražanů.

 

 

miroslava nemcova square
 Miroslava Němcová (ODS): Po celou dobu v politice hájím to nejdůležitější: demokracii, svobodu, ústavní pořádek. Tyto hodnoty tvoří základy naší společnosti, bez nich nemáme šanci na normální život. Dnes jsou v ohrožení ze strany prezidenta a premiéra. Nebojím se jim oběma postavit, říkám  své názory otevřeně, nejsem alibista.

petr fejk square
 Petr Fejk (nestraník za Iniciativu občanů): Jednak proto, že ve své dosavadní kariéře mám za sebou nejen slova, ale hmatatelné pracovní výsledky. Pražskou zoo jsem dovedl mezi 10 nejlepších zahrad na světě. Dále proto, že jsem jako jediný z kandidátů nezávislý, neovlivněný zájmy a penězi politických stran. A v neposlední řadě přímo v obvodu 27 dlouhá léta žiji a pracuji a jeho problémy znám jako své boty.

mansoor maitah square
 Mansoor Maitah (Trikolóra): Myslím si, že mám dostatek životních zkušeností a poměrně bohaté profesní znalosti z oboru ekonomie. Jsem názoru, že nám v Senátu chybí ekonomové a že je to jeden z důvodů, proč by lidé mohli hodit ten lístek do urny právě mně. Mám za sebou úspěšné projekty v oblasti ekonomie a odchoval jsem mnoho ekonomů, kteří jsou dnes špičkovými manažery. Též jsem založil iniciativu pro záchranu půdy v České republice. Ti, kdo mě znají, tak vědí, že jsem pracovitý, dodržuji své sliby a nikdy se nebojím vystoupit na obranu pravdy bez ohledu na možné následky.

david smoljak square
 David Smoljak (STANTOP 09Piráti): V městském obvodu Prahy 9 dlouhodobě žiji a pracuji v zastupitelstvu, zároveň jsem zde obhajující senátor. V době krizového stavu jsem tu zajišťoval distribuci roušek a potravinou pomoc pro seniory, samoživitelky a další potřebné. V současné době vedu jednání s vedením města o vytvoření koordinačního plánu, který by sladil plánovanou bytovou výstavbu v mém obvodu s výstavbou nové dopravní infrastruktury i potřebné občanské vybavenosti.

vladimira vitova square
 Vladimíra Vítová (Aliance národních sil): ANS je vlastenecký konzervativní socialistický proud české politické scény. Hlavním programovým požadavkem je vystoupení z EU (Lisabonská sml. čl. 50) a z NATO  (Washingtonská sml. čl. 13). Abychom mohli jako suverénní národní stát vůbec fungovat, je nezbytné zestátnit strategická odvětví národního hospodářství (např. energetika) a přírodního bohatství (např. voda). Dále je nutná ochrana tradičních civilizačních a přirozených hodnot, tedy hodnotový konzervatismus. A právě tento program ANS – pokud s ním voliči souzní – by byl důvodem mého zvolení.

david pavlat square
 David Pavlát (ČSSD): Jsem kandidátem, který ve svém volebním obvodu žije a ví, co se v něm děje. V rámci Prahy 9 se aktivně zapojuji do řešení problémů, které místní obyvatele tíží. Jsem členem petičního výboru proti zástavbě SK Prosek, strávil jsem nejednu hodinu s petičními archy při sbírání podpisů především v oblasti Proseku, který má být mírně řečeno nešťastným přístupem letňanské radnice (většina území SK Prosek leží v katastru Letňany) výrazně dotčen novou zástavbou a dopravou, bez rozvoje občanské vybavenosti a na úkor sportu a zeleně. Sebráno je několik tisíc podpisů a věcí se již zabývá Magistrát hl. m. Prahy. Angažuji se ve věci bourání Jiránkovy vily nad parkem Smetanka, který využívá k odpočinkovým aktivitám řada lidí ze širšího okolí – mě nevyjímaje. Stavební úřad vydal demoliční výměr, starosta Prahy 9 se nechal veřejně slyšet, že je proti. Tato tragikomická situace může vést ke zničení objektu i areálu, v němž stojí.

eduard stehlik square
 Eduard Stehlík (nestr. za ODSKDU-ČSLSvobodné): Jako historik kolem sebe vidím řadu věcí, které chápu jako varovné. Obávám se o demokratický a svobodný vývoj této země, a proto si myslím, že je zapotřebí, aby do politiky vstoupili lidé, kteří jí chtějí sloužit. Sloužil jsem České republice jako voják a jsem připraven jí sloužit i jako politik. A proč právě Senát? Protože ho jednoznačně chápu jako ochránce demokracie. Jako překážku toho, aby mohl někdo náhle a rychle změnit poměry u nás. Senát vždy byl a jsem přesvědčen, že i nadále bude, především o konkrétních osobnostech, jejich práci a nasazení. I za mnou jsou vidět výsledky, které jsou měřitelné, ať již jsou to mé knihy, výstavy, televizní či rozhlasové pořady, anebo práce pro válečné veterány – ty z 2. světové války, stejně jako novodobé.

vaclav hampl square
 Václav Hampl (nestr. za KDU-ČSLZelenéSEN 21Prahu sobě): Je za mnou šest let tvrdé práce v Senátu, dotáhnu úkoly, na kterých pracuji. Budu pokračovat v napravování pozice Česka v EU podkopávané českými euroskeptiky i skandály premiéra. Nadále se budu prát za zdravé životní prostředí, za čistý vzduch i vodu. Jako bývalý rektor UK nepolevím ve snaze o dostupnost kvalitního vzdělání. A nadále budu hlasem všech Pražanů v celostátní politice i v problémech, jako je Airbnb, nekalí developeři, masový turismus, hazard nebo mizející zeleň.

lucie groene square
 Lucie Groene Odkolek (nestr. za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT): Do Senátu kandiduji za stranu, která se dlouhodobě zabývá ochranou zvířat. Sem spadá logicky nejen podpora útulků pro opuštěná zvířata, ale také problematika pokusů na zvířatech a náš požadavek, zrušit výjimky, které umožňují zabíjet hospodářská zvířata velmi brutálním způsobem. Jsme demokraté. Podporujeme tedy možnost hlasování v obecném referendu, což není možné bez schválení Senátem. Proto je potřeba zvolit senátory, kteří takový zákon podpoří. Domníváme se, že rozhodně není vhodná doba na zavedení eura. Požadujeme zrušení povinných koncesionářských poplatků a já dlouhodobě požaduji také zrušení soukromých exekutorů, případně omezení jejich pravomocí. Dalším bodem je potřeba rychlejší modernizace železniční trati a odklonění leteckých koridorů tak, aby do budoucna nevedly nad naší městskou částí.

robert veverka square
Robert Veverka (nestr. za Českou pirátskou stranu): Práci senátora beru jako službu lidem a hodlám se jí věnovat naplno. Chtěl bych tu být především pro občany - aby se na mě nebáli obrátit se svými problémy. A nejen to, byl bych rád, kdyby se lidé více zapojovali do politiky a přicházeli s vlastními  návrhy, co  je třeba zlepšit. Obyvatelům svého obvodu tedy nabízím otevřenost a schopnost naslouchat. Dále nabízím propojenost s Piráty ve všech patrech politiky - máme zastupitele jak v městských částech, tak v zastupitelstvu hl. m. Prahy, poslance Parlamentu ČR i europoslance. Díky propojenosti Piráti fungují jako jeden tým. Jsme proto schopni navzájem sdílet informace a navrhovat koncepční řešení. Věřím, že do Senátu přinesu svěží vítr a nové horizonty. Cítím se mladý, plný energie, otevřený novým perspektivám, a přitom již politicky zkušený.

Jaká je vaše priorita, pokud vás lidé zvolí? Čemu se budete hlavně věnovat?

Jakub Štědroň (ČSSD): V Senátu bych se chtěl zaměřit na podporu výstavby obecních bytů a účinnou regulaci ubytovacích platforem jako Airbnb, které z Prahy odčerpaly 13 tis. bytů, ty se musí vrátit zpět k bydlení. Důležitým tématem je i dostupná kultura. Proto prosazuji po vzoru Britského muzea volné vstupy do stálých sbírek státem zřizovaných galerií a muzeí. Prioritou jsou též daňové asignace pro neziskový sektor. Jsem kandidát občanského sektoru a ten bych chtěl vedle Pražanů hájit a zastupovat. 

Miroslava Němcová (ODS): Vedle toho, co píšu v bodě 1, mě zajímá oblast kultury a ochrany památek, podpora nezávislých médií a také usnadnění podnikání pro živnostníky. Na kulturu i podnikání dopadá současná koronavirová krize tvrdě a chci jim pomoci.

Petr Fejk (nestraník za Iniciativu občanů): V Senátu chci hájit základní principy naší demokracie. Tj. orientaci na Západ, politiku bez lidí ve střetu zájmů, nezávislost veřejnoprávních médií. Z konkrétních témat se chci věnovat účinné ochraně přírody, zvířat a památek (např. změně zemědělské dotační politiky státu) a také hlavnímu městu Praze (např. posílení pravomocí městských částí). Pro občany v obvodu zřídím bezplatnou právní poradnu nebo otevřené právní fórum pro diskuse nad novými zákony.  

Mansoor Maitah (Trikolóra): Rád bych do Senátu přinesl pohled ekonoma. Protože věřím, že bohatství se získává prací a ne dotacemi, tak se chci zasadit o to, aby daňový systém byl jednoduchý a přehledný, aby stát nepřekážel lidem a podnikatelům, aby státní aparát byl malý a spravedlivý. Též bych chtěl v rámci svých možností posílit pozici České republiky v Evropské unii. Ohledně místních témat, tak bych se chtěl zaměřit na problematiku dopravy a parkování. Též bych se chtěl zaměřit na nedostavěný Pražský okruh či na plánovanou výstavbu nové plavební komory u dětského ostrova, se kterou nesouhlasím.

David Smoljak (STANTOP 09Piráti): Udržení nebo posílení nezávislosti institucí, zejména médií veřejné služby. Obrana občanských svobod a kompetencí a rozpočtů samospráv před zásahy centrální mocí. 

Vladimíra Vítová (Aliance národních sil): Požadovat okamžité vystoupení z EU a z NATO.  EU je od svého počátku smluvně zaručená dominance soukromých finančních a hospodářských kartelů nad národními státy. Do EU platíme daleko více, než dostáváme, ačkoliv média tvrdí opak.  Evropská legislativa je ústavně nadřazena té naší národní, ale platí jen pro stát, nikoliv pro nadnárodní korporace! EU se militarizuje, má imperiální nároky ve světě a je finančně a organizačně propojena s NATO.

David Pavlát (ČSSD): Zajímám se o problematiku bydlení, kterou nechápu ani zdaleka jako záležitost řešitelnou pouze podporou obecního bydlení, ale jako společenský problém, do kterého je třeba zapojit i bankovní sektor a nalézt širší i evropská řešení. Pokud je totiž realita taková, že při sjednání celoživotní hypotéky zaplatí například mladá rodina za celoživotní úsilí v podstatě druhý byt bance, je na místě otázka, zda je taková role bank v 21. století přiměřená. Hypotéku má každý pátý obyvatel ČR, situace mladých lidí ve městech je více než zoufalá. Problematika, která má význam pro dlouhodobou kvalitu života lidí v České republice, je také odliv finančního potenciálu a složení pracovního trhu. Jednoduše řečeno, je nutné podporovat obory, které přinášejí vysokou přidanou hodnotu na úkor montoven. Omezovat na odpovídající úroveň je třeba odliv vygenerovaného zisku z ČR, který je (ten odliv) v rámci celé EU téměř nejvyšší. Jednou z cest, jak z toho ven, je výrazná podpora školství, která je při jeho současném stavu nezbytností. Dalším potřebným opatřením je zvýšení mzdové úrovně. V Senátu bych se vzhledem k pracovním zkušenostem a zaměření rád zapojil do činnosti výborů, které se věnují veřejné správě a lidským právům, případně dalším.

Eduard Stehlík (nestr. za ODSKDU-ČSLSvobodné): V Senátu bych se rád věnoval všem tématům svých programových priorit, ale pokud bych měl vypíchnout dvě, pak by to byla Česká republika jako bezpečná a spolehlivá země a kvalitní péče o seniory a hendikepované. Léta jsem se věnoval bezpečnostní problematice, a když se podívám na vývoj v Československu před druhou světovou válkou, uvědomuji si, jak se může osudově vymstít omezování výdajů na zbrojení. Pokud se politická reprezentace rozhodne projídat budoucnost, armáda nebude schopna fungovat, až to bude zapotřebí. Posledních šest let svého působení v armádě jsem se intenzivně věnoval péči o válečné veterány, ať již o ty v seniorském věku, anebo mnohem mladší, kteří utrpěli těžká zranění v rámci výcviku, nebo při nasazení v zahraničních operacích. Zkušenosti, které jsem v této oblasti nabyl, bych velice rád uplatňoval i nadále.

Václav Hampl (nestr. za KDU-ČSLZelenéSEN 21Prahu sobě): Budu pokračovat v tom, co jsem v Senátu úspěšně dělal posledních šest let jako předseda evropského výboru. Budu dál pracovat na tom, abychom byli aktivními členy EU ve středu jejího dění, ne ve skupince lavírujících „stávkokazů“. EU je náš přirozený dům, hlavní spojenec a partner. Nikdo na světě nám není blíž. Dalším bodem je udržitelnost a životní prostředí. Musíme je přestat vnímat jen jako doménu klimatických aktivistů. Je to něco, co zásadně ovlivňuje kvalitu života nás všech a v dalších letech rozhodne o našem bytí či nebytí. Ve vyspělých zemích jsou zelená témata také motorem skokového technologického a hospodářského pokroku. Nemá smysl tvářit se, že to s námi nesouvisí. Třetím důležitým tématem pro mě v Senátu byla a bude Praha. Její potenciál je obrovský a postavení v rámci Česka zcela výjimečné. Není možné, abychom ho vyplýtvali v turistickém cirkusu. Praha potřebuje kvalitní infrastrukturu, udržitelnou dopravu i turismus. K tomu jsou zapotřebí i speciální zákony, které budu prosazovat.

Lucie Groene Odkolek (nestr. za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT): Byla bych prvním skutečným zástupcem těch, kteří myslí ochranu zvířat vážně. Na druhou stranu máme v naší zemi další problémy. Extrémně špatnou vymahatelnost práva, je stále více omezována svoboda projevu. Česká republika financuje projekty v zahraničí v době, kdy je potřeba investovat doma. Prioritou by tedy pro mě byla tato země a lidé, kteří zde žijí.

Robert Veverka (nestr. za Českou pirátskou stranu): V Senátu chci především hájit a rozšiřovat osobní práva a svobody. Hodlám se zasadit za výrazně větší podporu seniorů, dětí a mládeže i zdravotně nebo sociálně znevýhodněných. Mezi další priority patří péče o kulturní dědictví, památky, životní prostředí a veřejný prostor. V neposlední řadě se chci zasadit o racionální a efektivní regulaci konopí pro osobní potřebu a léčebné a technické využití. Konopí je totiž opomíjená obnovitelná průmyslová surovina pro výrobu nespočtu produktů s velkým ekonomickým potenciálem ve zdravotnictví, textilním a  papírenském průmyslu či ve stavebnictví. Zaměřím se také na efektivnější nakládání s odpady a ochranu vody i životního prostředí.

Kdybyste měli v Praze možnost změnit obratem jednu jedinou věc, která by to byla?

Jakub Štědroň (ČSSD): Chtěl bych do centra města vrátit starousedlíky. V centru se musí opět i bydlet.

Miroslava Němcová (ODS): Kouzelným proutkem bych nejraději změnila dopravu, bydlení a osazenstvo Hradu i Strakovy akademie.

Petr Fejk (nestraník za Iniciativu občanů): Dostavěl bych pražský okruh.

Mansoor Maitah (Trikolóra): Kdybych měl tu moc a mohl obratem změnit jednu věc v Praze, tak by se zcela jistě týkala dopravy. Zabránil bych tomu, aby byli Pražané dále pokusnými králíky experimentů magistrátu. Konkrétně mám na mysli všechny ty aktivistické projekty, v rámci kterých vznikají improvizované kavárny hned vedle rušných dopravních tepen.  Lhostejně, jestli jde o Malvazinky, o křižovatku ulic Americká a Záhřebská nebo o Smetanovo nábřeží. Jediným cílem těchto bizarností je vést třídní boj proti řidičům a házet klacky pod nohy všem obyvatelům hlavního města, kteří se potřebují přemístit z bodu A do bodu B.

David Smoljak (STANTOP 09Piráti): Praha má nádherné historické centrum a stagnující okrajové části. Na tom prvním bych nic neměnil, ale to druhé rozhodně ano. I okrajové části metropole si zaslouží kulturní prostředí a oku lahodící veřejný prostor.

Vladimíra Vítová (Aliance národních sil): Výměna stávajícího vedení magistrátu. Současné vedení MHMP praktikuje zcela otevřeně protinárodní politiku – dokonce na mezinárodní scéně – a protiprávně si osvojuje kompetence, které mu vůbec nenáleží.

David Pavlát (ČSSD): Věc, která prakticky dopadá na spokojenost lidí ve městech, je kvalita ovzduší. Ta je hlavním důvodem, proč lidé s malými dětmi uvažují o přestěhování. Vzhledem k tomu, že největším znečišťovatelem ve městech je automobilová doprava, je třeba se vydat cestou jasných pravidel v první řadě směrem k tzv. městským flotilám (veřejná doprava, pošta, komunální služby) a následně velkým firmám, aby směřovaly k nízkoemisnímu automobilovému provozu. Tento proces bych tedy určitě urychlil.

Eduard Stehlík (nestr. za ODSKDU-ČSLSvobodné): Jednoznačně dopravu. Chtěl bych proto vyvinout maximální úsilí v tlaku na stát ve věci urychleného dokončení Pražského okruhu, zasazoval bych se rovněž o pomoc státu při vybudování tunelu Blanka II a o vybudování velkokapacitních parkovišť P+R. Ke zlepšení situace by zcela jistě přispělo i vybudování vysokorychlostních železničních koridorů. Budu také podporovat urychlené vybudování kvalitní ochrany před hlukem.

Václav Hampl (nestr. za KDU-ČSLZelenéSEN 21Prahu sobě): Byla by to doprava. Kdybych měl kouzelnou hůlku, tak by se šmahem podařilo dostavět silniční okruh v severní variantě mimo obydlené oblasti, uzavřít historické centrum pro tranzitní dopravu, vytvořit smysluplnou a bezpečnou síť cyklostezek, nestavět další zbytečnou ranvej na letišti, která by byla navíc blíže Praze, a napojit Prahu na evropskou vysokorychlostní železnici.

Lucie Groene Odkolek (nestr. za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT): Infrastruktura. 

Robert Veverka (nestr. za Českou pirátskou stranu):  Chtěl bych zastavit nesmyslné a občanům Prahy nic nepřinášející developerské projekty, které jsou zaměřeny jen na generování zisku, ale běžným občanům nic nepřináší. Myslím tím megalomanské projekty na výstavbu administrativních budov nebo budov, které nejsou plánovány v kontextu reálných možností a potřeb starousedlíků. A naopak zajistit občanům Prahy pohodlné a dostupné bydlení.

Související…

Výsledky voleb odhalily slabiny systému. Je čas na změnu?
Klára Kutilová

foto: Profimedia a archiv

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...