fbpx

Jak bojuje metropole s pandemií a kde se o tom mají obyvatelé dozvědět

Zveřejněno: 18. 3. 2020

V úterý večer bylo v Česku celkem 434 případů nákazy novým koronavirem. Nejvíce nakažených je v Praze. V úterý v noci metropole registrovala celkem 154 nakažených. Praha je s hustotou obyvatel logicky nejpostiženějším regionem v republice. Kde všude se můžou obyvatelé o situaci v hlavním městě dovědět, co Praha pro své obyvatele dělá a jak informuje veřejnost?

covid kraje

Počet nakažených podle krajů. Stav z večera 17. března


Nejaktuálnější informace nalezne veřejnost vždy na webu Bezpečnost.praha.eu v sekci Něco se děje. Ta je v současné době určena pouze pro informace pro koronavirus. Praha spustila také informační telefonní linku na čísle 773 782 856, kde na otázky odpovídají odborní zaměstnanci pražské hygieny. Ti jsou schopni poskytnout volajícím základní informace ohledně onemocnění. Metropole ovšem prosí Pražany, aby v co nejhojnější míře využívali internet – často kladené otázky nalezne veřejnost na webu magistrátu.

Pomoc pro seniory

Praha v současné době spustila také bezplatnou telefonní linku pro seniory, kteří patří k nejohroženější skupině, a doporučuje se, aby pokud nutně nemusí, vůbec nevycházeli z domu. Na čísle 800 160 166 nabízí Praha seniorům pomoc s obstaráním základních potřeb, například léků či potravin, ale také s psychologickou podporou.

jak snizit riziko nakazeni koronavirem1

Hygienická stanice hlavního města Prahy zřídila speciální web, který je určen pouze pro informování o koronaviru. Pro obyvatele slouží také telefonní čísla 773 782 856 a 773 782 850. Velmi komplexní informace poskytuje Státní zdravotní ústav, kde kromě základních informací o COVID-19 lidé naleznou také zdroje aktuálních dat (například aktuální počet nakažených a vyléčených), informační letáky, doporučení pro zdravotníky i veřejnost nebo seznam laboratoří, které provádějí vyšetření na koronavirus.

koronavirus na pravou miru 1536x1024

Nejpřísnější a nejviditelnější jsou (prozatím) opatření v městské hromadné dopravě. S platností od úterý 17. března Rada hlavního města Prahy v pondělí zakázala cestujícím vstup do MHD bez zakrytých úst a nosu – příkaz roušek nemůže být nařízen, protože v Česku prostě zatím nejsou. „Doufáme, že to budou lidé dobrovolně dodržovat, jde hlavně o jejich zdraví,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib.

Jak se to dovíme

S platností od středečního poledne pak Praha vydala navazující opatření, kterým nařídila nosit ochranné prostředky (roušky, šátky) do veřejných budov, obchodů i na zastávky MHD. Pokyny vyšly na webu a ve všech hlavních zpravodajských médiích, dobrovolníci v metru rozdávají letáčky a v MHD se informace o povinnosti zakrytí úst a nosu ozývají pravidelně během jízdy.

tiskovka hrib x

Pražská rada komunikuje s veřejností a médii takřka ukázkově. Jen od pondělí 16. března do středy 18. března proběhlo několik tiskových setkání, na kterých informovala média a Pražany o přijímaných opatřeních. Kromě velmi intenzívní komunikace na internetu také zvažuje oslovování prostřednictvím jiných komunikačních kanálů – ne všichni senioři jsou na internetu, a proto o koronaviru informuje pravidelně televize Praha TV, ale i hlavní televizní i rozhlasové stanice.

Že je situace v Praze vážná, se dá vyčíst i ze samotného chování radních. Od tohoto týdne začali chodit na tisková setkání zásadně v rouškách. Pro oficiální komunikaci na sociálních sítích také magistrát zvolil hashtag #prahadrzispolu.

Související…

Šije se ručně, na stroji i na síti. Designérka o tom, jak strhnout masy k šití roušek
Michaela Šedo

foto: Praha.eu a autor, zdroj: Praha.eu

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...