fbpx

Nový koronavirus Covid-19 nepříjemně ovlivňuje život už i v českých městech. Zavedená opatření přitom mohou vyvolávat paniku a strach. Experti ale tvrdí, že takové pocity jsou zbytečné. Když budeme opatrní, nemusíme se bát

Zveřejněno: 17. 3. 2020

Život ve městech je závislý na sdílení prostor a věcí. Navštěvujeme společné podniky, instituce, bary, restaurace, dotýkáme se stejných povrchů, v uzavřených místnostech dýcháme tentýž vzduch, to všechno platí i pro městskou dopravu. Jak potom šíření viru zastavit? Odstěhovat se do lesa nebo na venkov a zcela se izolovat od světa zřejmě nebude tím nejmoudřejším řešením. Podle odborníků to navíc ani není nutné. Zásadní je dodržovat základní pravidla hygieny, a to za všech okolností, do nichž se dennodenně dostáváme.

Povrchy ve městech, kterých se musíme v rámci pohybu a cestování dotýkat, jako jsou zábradlí, madla, kliky a sloupy v tramvajích nebo metru, mohou být potencionálním zdrojem nákazy. Koronavirus se totiž šíří kapénkovou cestou, což znamená, že si virus cestu do těla nachází skrze malé kapičky, které vylétnou, když někdo kašle. Nebo tyhle kapičky viru ulpí právě na nějakém dotykovém povrchu. Musíte se proto přestat dotýkat věcí? Nemusíte. Udělejte, co je nutné, jen si potom nezapomeňte umýt ruce, radí odborníci.

Vydrží i celé dny

Nedávno publikovaná čínská studie přišla s informací, že virus, který je nositelem nemoci Covid-19, může vydržet ve vzduchu přibližně půl hodiny a na površích přežít celé dny – v závislosti na materiálu povrchu a teplotě. Třeba ve výkalech nebo jiných tělesných tekutinách přežije prý až pět dní. Podle článku o koronaviru, který vydala Harvardská lékařská fakulta, přežije déle na tvrdých površích než na měkkých. Jen pro srovnání – virus běžné chřipky na površích přežívá přibližně 24 hodin.

Pokud se cítíme jakkoli oslabení, měli bychom pro všechny případy zůstávat raději doma.

Dobrá zpráva každopádně je, že když si budeme mít ruce pokaždé, když přijdeme zvenku, případně je ideálně vydezinfikujeme prostředkem na bázi alkoholu poté, co se dotkneme rizikového povrchu, nemusíme se, pokud máme v pořádku imunitu, ničeho bát. A pokud se cítíme jakkoli oslabení, měli bychom pro všechny případy zůstávat raději doma. Což jsou ovšem podle odborníků opatření, která bychom měli praktikovat zcela běžně, tedy i mimo chřipkové a koronavirové epidemie. Jen v těchto vypjatých časech nabývají na důležitosti, a tak není od věci si je připomenout.

MHD jen v nutných případech

Dalším problémem může být veřejná doprava, kde se úplně bez problémů nashromáždí více než 100 lidí, což je ale v rámci mimořádných opatření české vlády od 10. března zakázáno. Veřejné dopravě, zvlášť pokud je přeplněná, by se tak lidé podle odborníků ideálně měli vyhnout. Když už se totiž zrovna netísníte se skupinou kašlajících lidí v tramvaji nebo metru, čekáte vedle nich na přeplněném nástupišti. V případě tramvajové zastávky je to ale pořád rozhodně lepší než v metru, protože kapičkám virů poletujících v okolí nejste tak blízko jako v prostoru, kde vzduch stojí, neproudí a kde jste zkrátka uzavření.

Co musíte, udělejte, co nemusíte, tomu se vyhněte.

Jak se ale tedy dostat do práce? Pokud můžete, je lepší projít se pěšky, případně nasednout na kolo nebo na koloběžku a pohybovat se zkrátka na čerstvém vzduchu. Jenže co když se jedná o prostředky sdílené mikromobility, které předtím užívaly desítky dalších lidí? I tihle lidé tu mohli zanechat stopy infekce. Další možností je vzít zavděk vlastním automobilem. A pokud si bez městské veřejné dopravy zkrátka neumíte představit život, mějte na paměti neustále omílané, ale skutečně účinné doporučení: Myjte si ruce a používejte dezinfekci. Co musíte, udělejte, co nemusíte, tomu se vyhněte – samozřejmě v souvislosti s rizikovými oblastmi.

Jak se chovat v prostoru

Pravidlo, které se vztahuje na každou místnost, do níž se chystáte vstoupit, praví, že nezáleží na konkrétním prostoru, ale na interakcích, k nimž v něm dochází. Takže ať už se jedná o obchod s potravinami, lékárnu nebo třeba poštu, všude čekají potenciální nástrahy, které začínají a končí vaším kontaktem s klikou od dveří, jimiž se sem chystáte vstoupit, nebo naopak odejít. Klika je vysoce kontaktní povrch, na nějž během dne sáhne bezpočet různých lidí, a nemůžete se spoléhat na to, že k hygieně rukou přistupují tak zodpovědně jako vy.

Starejte se proto o to, co můžete ovlivnit vy sami, a myjte a dezinfikujte si ruce pokaždé, když do nějakého takového prostoru vstoupíte, a také tehdy, když z něj odejdete. Platí přitom, že když máte v dosahu možnost si ruce umýt vodou a mýdlem, měli byste této možnosti dát přednost před samotnou dezinfekcí. Pokud ale odcházíte z toalety, kde si umyjete ruce, abyste potom vesele uchopili kliku a dostali se zase ven, vytáhněte poté z kapsy dezinfekci a ruce si s její pomoci očistěte znovu.

Dezinfekce nás může zachránit

Ačkoliv četná omezení, která státy v zájmu ochrany před infekcí koronavirem zavádějí, mohou působit děsivě a celou situaci tak vykreslovat v o poznání černějších tónech, podle odborníků proti Covid-19 velmi dobře fungují všechny dezinfekční prostředky, které běžně chrání i proti jiným tipům virů. A to bez ohledu na to, jak dlouho vlastně může přežít na vzduchu nebo na vysoce kontaktních površích. Pokud nebudeme zanedbávat hygienu a budeme si mýt a dezinfikovat ruce, můžeme být podle expertů víceméně v klidu.

Měli bychom se snažit, abychom byli po všech stránkách „v pohodě“, protože člověk, který je vnitřně pozitivně nastavený, je odolnější.

Kromě častého mytí rukou je pro posilování imunity a ochrany před nákazou zásadní také zdravý životní styl. K němu patří dostatek spánku, odpočinku a pravidelného pohybu, zdravá strava plná vitaminů, minerálů a stopových prvků a dodržování pitného režimu, který ovšem nezahrnuje pravidelné popíjení alkoholických nápojů. Jednoduše řečeno, měli bychom se snažit, abychom byli po všech stránkách „v pohodě“, protože člověk, který je vnitřně pozitivně nastavený, je odolnější nejen vůči stresu, ale i vůči všem ve vzduchu poletujícím virům. A pro „uklidnění“: koronavirus je jen jedním z nich.

Související…

Proč aerolinky provozují během epidemie prázdné lety
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: CityLab

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...