fbpx

Prozradíme, kde se nebudete mačkat a kde případně nebudete potřebovat ani plavky

Zveřejněno: 17. 6. 2019

Sezóna vodních radovánek spolu s letními teplotami začala, a protože podle výzkumů tráví mladí Pražané stále častěji volné dny v metropoli, v letních vedrech určitě dají zavděk koupalištím, kde se budou moci osvěžit, zrelaxovat, ale třeba se věnovat i sportovním aktivitám. Přírodní vodní nádrže jsou k tomu ideální, navíc šetří životní prostředí, protože vodu buď vůbec nečistí, nebo k tomu používají čistě biologické metody.

Jelikož péči o přírodu fandíme, připravili jsme pro vás seznam sedmi pražských přírodních koupališť, která stojí za návštěvu. Dozvíte se ale například i to, který areál je největší, kde mají nejčistší vodu nebo nudistickou pláž.

Biotop Lhotka, Praha 4

Novinkou mezi přírodními koupališti v Praze je biotop ve Lhotce nedaleko sídliště Novodvorská, který svůj provoz spustil v létě 2018. Revitalizace do současné podoby trvala tři roky a dnes tu na návštěvníky čeká krásně čistý bazén, dětské brouzdaliště, šatny, sprchy i několik stánků s občerstvením.

Aby se voda stihla za pomoci rostlin, řas a filtrů čistit, je vstup na koupaliště početně omezen, tudíž se dlouhých front a davů obávat nemusíte. Kolik lidí se právě v areálu nachází, můžete navíc jednoduše zjistit přímo na webu koupaliště, které v budoucnosti plánuje vybudovat také čtyři sportoviště, dětské hřiště a nové oplocení.

lhotka 0380924880 2

Otevírací doba: červen a září: po–pá 10:00 – 18:00, so-ne 9:00 – 18:00, červenec a srpen: po-ne 9:00 – 20:00

Celodenní vstupné: 100 Kč dospělí, 80 Kč senioři a děti (po 15. hodině sleva 20 Kč), rodinné vstupné 130 Kč (1+1) nebo 260 Kč (2+2)

Web: www.koupaliste-lhotka.cz

Žluté lázně, Praha 4

Pokud hledáte klid, tuhle klasiku mezi pražskými koupališti navštivte raději ve všední dny, o víkendech je našlapané k prasknutí. Není se čemu divit, říční lázně, jejichž název vznikl na základě žlutého nátěru plotu, mají tradici od roku 1910 a dnes nabízí kromě odpočinku u vody také bistra, bary, restaurace i dostatečné vyžití pro děti.

V areálu, který v současnosti pojme asi deset tisíc návštěvníků, se během léta také často pořádají nejrůznější hudební akce, umělecké festivaly i promítání důležitých sportovních utkání. Milovníci sportů zde mohou vyzkoušet kajaky, šlapadla, paddleboardy, stolní tenis, badminton, kroket a mnoho dalšího. Po celém areálu je také zdarma k dispozici wi-fi připojení.

 

zlute lazne 0219277573 2

Otevírací doba: 9:00 – 24:00

Celodenní vstupné: Ceny vstupného se liší v závislosti na konkrétním dni, hodině a věku návštěvníků. Více informací najdete na webu koupaliště.

Web: https://www.zlutelazne.cz

 

Koupaliště Motol, Praha 5

Z motolského koupaliště dýchá retro atmosféra a vstup do něj je jakousi bránou času. Občerstvení, toalety i prostor pláže je ve znamení 80. let minulého století. V přírodní vodní nádrži, kterou najdete v blízkosti MHD jen několik tramvajových zastávek od pražského Anděla, byla v roce 2018 nejkvalitnější voda v Praze.

Také v roce 2019 je možné na informační tabuli u vchodu sledovat aktuální výsledky kvality vody, měřené hygienickou stanicí. Kromě plavání zde můžete posedět u stánků s klasickým sortimentem jídel a nápojů, k zapůjčení jsou také slunečníky, rozkládací lehátka a sportovní potřeby. V areálu najdete i nudistickou pláž.

 

koupaliste motol

Otevírací doba: 9:30 – 20:00

Celodenní vstupné: 80 Kč dospělí, 50 Kč děti a senioři, po 17. hodině 40 Kč. Permanentku na celou sezónu pořídíte za 1.500 Kč.

Web: http://www.koupalistemotol.cz

Biotop Radotín, Praha 16

Další z pražských biotopů sklízí v recenzích samou chválu, zejména díky krásnému prostředí, dobré úrovni služeb i nepřeplněnosti areálu, kterou lze sledovat online. V květnu 2019 byl nově zpřístupněn krytý plavecký bazén, jinak koupališti nechybí nic z klasického vybavení včetně převlékáren, sprch, dětského hřiště a toalet. Celý areál je zatravněn.

radotin 0254583091

 

Otevírací doba: 9:00 – 20:00

Celodenní vstupné: Ceny vstupného se liší v závislosti na konkrétním dni, hodině a věku návštěvníků. Více informací najdete na webu biotopu.

Web: http://biotopradotin.cz

 

Koupaliště Džbán, Praha 6

Když je na koupališti v Divoké Šárce hlava na hlavě, můžete před davy uniknout na Džbán, který se nachází hned vedle přírodní rezervace. Vybrat si můžete mezi travnatou, písečnou nebo nudistickou pláží, půjčit si loď, vyzkoušet vodní lyže, wakeboard nebo paddleboard.

V areálu je k dispozici mnoho stánků s občerstvením a samozřejmě toalety. Ti, kteří se nechtějí slunit, snadno najdou úkryt ve stínu vzrostlých stromů. Deku můžete rozložit i na druhé straně nádrže, která sice neposkytuje tak pěkný sestup do vody, neplatíte tam ale žádný vstup a můžete si s sebou vzít i svého čtyřnohého mazlíčka (doporučujeme spíš psa než kočku).

dzban 0219751108

Otevírací doba: 9:00 – 21:00

Celodenní vstupné: 90 Kč základní, 60 Kč snížené

Facebookhttps://www.facebook.com/KoupalisteDzban

Hostivařská přehrada, Praha 10

Hostivařská přehrada se chlubí tím, že jde o přírodní koupaliště s největší vodní plochou v Praze, kolem které se rozprostírá jedna z nejkrásnějších přírodních částí v hlavním městě. Hlavní pláž s převlékárnami a sprchami je tvořená travnatými plochami s dlouhou písčitou pláží a pozvolným vstupem do vody vhodným i pro malé děti.

Další součástí areálu je několik stánků s občerstvením, sportoviště, půjčovna sportovního vybavení a nudistická pláž, která je považována za jednu z nejstarších a nejkrásnějších v Čechách. V roce 2019 se mohou návštěvníci také těšit na několik novinek, konkrétně na obří skluzavku, mega trampolínu pro malé i velké, FIT zónu, koktejlový bar a wi-fi hotspot.

 

hostivar

Otevírací doba: 9:00 – 20:00

Celodenní vstupné: 119 Kč základní, 89 Kč snížené. Slevy na odpolední a večerní koupání a pro rodiny s dětmi

Web: http://www.hostivarskaprehrada.cz

Plovárna Jureček

Nedaleko za Prahou v Říčanech, kam z města dojedete vlakem či autobusem za necelou půlhodinku, se rozprostírá další přírodní koupaliště, které jistě stojí za zmínku. Tato oáza klidu se kromě krásného okolí, travnaté pláže a zrekonstruovaného zázemí chlubí zejména stylovou prvorepublikovou restaurací, kde si můžete v krásném dřevěném interiéru s výhledem do přírody po celý den vychutnat českou i mezinárodní kuchyni.

jurecek

Otevírací doba: 11:00 – 23:00

Celodenní vstupné: 50 Kč dospělí, 30 Kč děti

Web: https://www.jurecek-ricany.cz/plovarna/s-54

Související…

Co musíte letos v létě vyzkoušet? Koloběžku a paddleboard
Komerční článek

zdroj: Kudy z nudy

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...