fbpx

Stavět na brownfieldech je výhodné i pro developery. Jsou zasíťované a doprava tam bývá snadno dostupná

Zveřejněno: 11. 6. 2019

Doby, kdy unavení Pražané utíkali alespoň o víkendech do ticha chalup v přírodě, se pravděpodobně blíží ke konci. Prokázal to nový výzkum agentury Ipsos, podle něhož velká část mladších obyvatel metropole tráví volné dny v domácím prostředí. Zároveň stále platí, že nejdůležitějším kritériem pro výběr samotného bydlení je lokalita, která by měla mít dobrou občanskou vybavenost a blízkost k zeleni. Starší generace také celkem pochopitelně kladou důraz na historickou vazbu, která je k oblasti pojí.

Z průzkumu zadaného společností Central Group, kterého se zúčastnilo 525 respondentů, vyplynulo, že požadavky na místo, kde každodenně složit hlavu, závisí zejména na věku daného jedince. Zatímco pro téměř třetinu lidí mezi 54 a 65 lety je důležitá skutečnost, že jsou v dané lokalitě zvyklí žít, mladí kladou důraz spíš na pohodlí. Konkrétně téměř 42 procent lidí ve věku 18 až 26 let preferuje byty s dobrou dostupností MHD, a to u nájemního i vlastního bydlení.

Stále více našich zákazníků se v rámci výběru lokality soustředí na nabídku aktivního odpočinku v okolí bytového projektu. Na prvním místě je pro ně ale vždy dopravní dostupnost.

Průzkum dále ukázal, že mladí lidé pobývají během víkendů čím dál častěji ve městě. Ať už je důvodem láska k Praze či spíše nedostatek peněz na pořízení chaty, volné dny doma tráví více než polovina obyvatel metropole mladších 26 let. Není se tedy čemu divit, že touží po vyžití v okolí svého bytu.

grafy ipsos

„Stále více našich zákazníků se v rámci výběru lokality soustředí na nabídku aktivního odpočinku v okolí bytového projektu. Na prvním místě je pro ně ale vždy dopravní dostupnost. Největší zájem je tak o lokality přímo na metru nebo tramvaji,“ potvrzuje výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Potenciál brownfieldů

Z průzkumu v neposlední řadě vyplývá, jak velký potenciál má výstavba na pražských brownfieldech. Ty se totiž nacházejí v místech s již existující veřejnou dopravou a jsou dobře napojeny na dopravní i technické sítě. Právě z toho důvodu by podle odborníků měla být přeměna velkých průmyslových areálů na rezidence řešena přednostně.

Související…

Dá se najít v pražském parku skutečný klid? Zkuste ty, které možná ani neznáte
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Central Group

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...