fbpx

Praha, srdce Evropy: Slavnost u Rudolfina zahájí české předsednictví EU Dalších 13 fotografií v galerii
Praha, srdce Evropy: Show u Rudolfina zahájí české oslavy předsednictví EU (foto: MHMP)

Multižánrová oslava symbolicky startuje v den, kdy se česká metropole stane hlavním městem EU. Obyvatelé a návštěvníci Prahy budou mít možnost na konci června navštívit sérii kulturních akcí, jejichž společným tématem je, jak „Praha žije Evropou“

Zveřejněno: 24. 6. 2022

České předsednictví EU začíná právě 1. července, tedy v den, kdy symbolicky skončí festival, jenž toto předsednictví oslavuje. Všechno začne pomyslným vrcholem – spektakulárním multižánrovým happeningem „Praha, srdce Evropy“ u Rudolfina, ve kterém kromě divadelních představení a hudebních koncertů proběhnou také besedy a rozhovory na téma Evropské unie. Kromě toho mohou návštěvníci na Mariánském náměstí před magistrátem sledovat symbolické předání štafety z rukou náměstka Paříže do rukou pražského primátora Zdeňka Hřiba. Ve dnech 24. června až 1. července bude z Hradčanského náměstí přes Karlův most a Mariánské náměstí na Staroměstské náměstí procházet hudebně-taneční Evropský průvod s vlajkami členských zemí EU a Prahy. V pátek 24. a v sobotu 25. června večer půjde z Mariánského náměstí na Kampu a zpět průvod svítících loutek The Visitors, které symbolizují obyvatele vodního světa. 30. června a 1. července se odehraje Výprava za lvím srdcem, kdy se monumentální loutka českého lva a „létající“ sokolové objeví na Mariánském i Staroměstském náměstí.

Od 24. do 26. června večer bude na Mariánském náměstí v provozu letní kino, ve kterém se bude promítat nejdříve francouzský hit Bláznivý Petříček od Jeana Luc-Godarda, v sobotu pak Léto s Monikou od Ingmara Bergmana a v neděli Lásky jedné plavovlásky od Miloše Formana (všechny filmy začínají ve 21.00). A pozor – pokud bude pršet, budete mít unikátní možnost sledovat film v prostorách, kde běžně probíhá Zastupitelstvo hlavního města Prahy, a sednout si tak do lavic, ve kterých sedávají vaši zastupitelé. Přes den pak budou na Mariánském náměstí probíhat francouzské trhy, kde si můžete vychutnat pravé francouzské palačinky nebo pověstné lahodné francouzské víno. A akce budou probíhat také v Centru architektury a městského plánování CAMP, v Kampusu Hybernská, na Čapadle bude instalována zelená hydroponická stěna a proběhne tam koncert Pierre Morillon Duo. A Evropou bude žít také komunitní zahrada Kotlaska nebo showroom Z pokoje do pokoje. Plán všech aktivit najdete na hlavním webu Praha žije Evropou.

„Během českého předsednictví v Radě EU bude Praha v centru dění a stane se doslova hlavním městem Evropy. Proto hlavní město připravilo k příležitosti slavnostního zahájení předsednictví celou sérii událostí. Od pátku Prahu pohltí festival „Praha žije Evropu“, na který zvu všechny Pražany i návštěvníky města,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

109563055 3455116557846054 4695412240702375629 n

Foto: MHMP


„Praha, srdce Evropy, je multižánrový happening určený nejen Pražanům, ale i návštěvníkům naší metropole. Chceme Prahu ukázat jako město, které je živé, přátelské a plné překvapení. Při procházce centrem si tedy budete moci zahrát vědomostní hru, podívat se na dětské divadlo nebo třeba potkat obří loutku lva, která reprezentovala Českou republiku na světové výstavě EXPO v Dubaji. Průvody tanečníků s vlajkami vystřídají průvody svítících loutek a k nebi bude vzlétat balón s akrobatkou, ukážeme tak Prahu i z jiných úhlů, než ji známe,“ představuje Jakub Vedral ze společnosti ArtProm.

Na Mariánském náměstí bude letní kino, a pokud bude pršet, budete mít unikátní možnost sledovat film v prostorách, kde běžně probíhá zastupitelstvo hlavního města Prahy a sednout si tak do lavic, ve kterých sedávají vaši zastupitelé.

„Panel, připravený Pražským inovačním institutem, bude věnován podpoře inovací a inovačního businessu a výměně zkušeností mezi Paříží a Prahou. Bude také příležitost seznámit se s příklady konkrétní podpory rozvoje strat-upů v Paříži i tím, jaké tematické oblasti jsou pro inovace a spolupráci města s businessem nejatraktivnější. Zajímat se budeme také o inovace, které pomáhají řešit klimatické cíle města či přechod na cirkulární ekonomiku,“ popisuje Zuzana Drhová, zástupkyně ředitele Pražského inovačního institutu.

274031338 1896228593909756 2289306108689221498 n

Foto: MHMP


„Program v Centru architektury a městského plánování se zaměří na tři metropole, které si předsednictví předávají. Během tří odlehčených diskuzí budeme hledat, kde se Praha může inspirovat a kde naopak může naše hlavní město inspirovat v zahraničí. Na každou diskuzi poté naváže letní kino,“ říká vedoucí CAMPu Štěpán Bärtl.

„Kampus Hybernská otevře svá vrata mimo jiné cirkularitě, upcyklingu a urban gardeningu v praxi. V pátek odpoledne se společně s Opravme Česko bude opravovat drobná domácí elektronika všem, co se svými předměty do Kampusu zavítají. V sobotu i v neděli naváže program v Cirkulární dílně, kde si dospělí i děti budou moci vyzkoušet třeba vrtat do betonu nebo si odnést malé upcykling výrobky. Na návštěvníky ale bude také čekat například výjimečná laserová show Struna Davida Vrbíka, předního světového laserového tvůrce, ten v pátek i v sobotu oslní nejen zrak, ale i sluch všech příchozích,“ dodává Ema Pospíšilová, ředitelka Kampusu Hybernská.

„České předsednictví Radě EU vnímáme jako obrovskou příležitost ke zviditelnění, komunikaci a prosazování pražských priorit. Zejména v oblasti naplňování klimatické politiky, udržitelnosti a zelené transformace ekonomie v cestě k vyšší energetické soběstačnosti našeho města. Zároveň se jedná o skvělou příležitost k výměně know-how s dalšími evropskými městy a partnery a případné zapojení Prahy do klíčových evropských iniciativ,“ uzavírá primátor Zdeněk Hřib. 

foto: Magistrát Hlavního města Prahy, zdroj: Autorský článek, MHMP

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...